onsdag 8 november 2023

Satsning på skolan?

» Eller bara populistisk rappakalja?

Jag är lite av läsoman. Jag har som nöje att läsa tidningar och tidskrifter. Att läsa debattartiklar (och ledarartiklar) är ett stort nöje. Även från sådana som förespråkar, enligt mitt förmenande, totalt korkade idéer. Men, det är bra för hjärnan att ibland reta upp sig ordentligt - eller helt enkelt bara skratta. Kanske är det dock så att det inte är så bra för blodtrycket alltid. Jag var igår på besök på den lokala Vårdcentralen för att kolla upp mitt blodtryck!

Hur som helst så läser jag en debattartikel från några av de få kvarvarande liberaler vi har i vårt land. Det är Johan Pehrson, som ju är partiledare för Liberalerna och dessutom arbetsmarknadsminister och integrationsminister, samt Lotta Edholm som ju kom direkt från friskolevärlden till att bli liberal skolminister i vår Brunblå sörja till regering.

Under rubriken: Lärarna ska bestämma i skolan – inte eleverna deklarerar man att nu är det slut med daltet. Fram med rottingen! - "Här är startskottet för en kulturförändring i svensk skolor" deklarerar man. Jo, det står så - "svensk skolor"! Om det är kunskaperna i svensk grammatik som fallerar för våra båda liberala skolpolitiker eller bara hos redigeraren på Aftonbladet vet jag inte. Sitt still i bänken och ifrågasätt inte vad magistern berättar är det i varje fall som ska gälla. Sitt still och var tyst, annars kommer rottingen fram!

Innan jag fortsätter så kanske jag ska berätta att jag själv under min skoltid (på högstadiet) vid ett par tillfällen uppförde mig så illa att jag kom i klammeri med "ordningsmakten" så att en lärare skrev en "Anmärkning" på mig. Tanken var väl att min klassföreståndare skulle se till att denna lämnades över till mina föräldrar för information och underskrift. Nu ska det påpekas att båda "Anmärkningarna" nådde aldrig så långt. När min klassföreståndare (Åke) läste motiveringarna till dessa "Anmärkningar" så skrattade han, rev sönder papperen inför hela klassen och slängde dom i papperskorgen.

Sitt still och lyd
Den första "Anmärkningen" fick jag och ett par klasskamrater för att vi hade satt oss på en bänk på skolgården som var reserverad för lärare! På skolgården fanns det ett antal bänkar för eleverna, utan ryggstöd och tråkigt placerade. Dessutom fanns det ett par bänkar reserverade för lärare, utrustade med ryggstöd och placerade i en trevlig omgivning med lite planterade buskar. Vi var alltså så olydiga och obstinata att vi gick och satte oss på dessa bänkar reserverade för lärare. En lärare som passerade (det satt ingen på bänkarna) blev ytterst upprörd och det blev "Anmärkning" på direkten. Kanske ska jag berätta att den aktuella läraren var aktiv i kommunpolitiken för Folkpartiet som ju Liberalerna hette innan man tappade kontakten med "folket".

Den andra anmärkningen fick jag (och ett par klasskamrater) för att vi gick i en korridor i en av skolbyggnaderna som var enkelriktad. Vi var på väg till matsalen för att äta lunch och det regnade som om himlen var öppen ute. Att ta en genväg genom den aktuella korridoren (som alltså var enkelriktad för elever) innebar att vi slapp vara ute så mycket i ösregnet. Det var helt enkelt en genväg. Men, en lärare upptäckte det grova brottet. Vi hörde en smäll i svängdörrarna och så blev det en ny "Anmärkning" för det grova brottet att passera genom en skolkorridor mot gångriktningen. Kanske ska jag berätta att även denna lärare var aktiv i kommunpolitiken för Folkpartiet, som ju alltså var namnet på dagens Liberalerna på denna tiden.

Det är skönt att det nu äntligen genom Liberalernas insats ska bli ny ordning och reda i skolan. Nu är det lärarna med rottingen beredd som ska bestämma. Att träna elever på demokrati och medbestämmande hör inte hemma i skolan! Det får komma senare.

Tyvärr är det ju så i dagens skolor runt om i Sverige att det görs kraftiga nedskärningar. Resurspersoner och extra stöd till elever som har problem sparas bort för att få en budget i balans. Skolpersonal får sparken! Det får bli rottingen istället! Grunden bakom nedskärningarna inom skolan är att kommunernas utgifter ökat kraftigt. Bland annat på grund av en mycket hög inflation som ökar utgifterna mycket mer än inkomsterna ökar eftersom löneökningarna är mycket lägre än inflationen. Bland annat gör den höga inflationen att kommunerna måste avsätta kraftigt höjda avgifter för pensioner. Som resultat görs det överallt i landet nu kraftiga nedskärningar av budgetarna till bland annat skolan. Lägg till att de statliga bidragen till kommunerna inte heller har följt med inflationen. Skatteinkomsterna ökar bara lite, statsbidragen ökar inte, men kostnaderna ökar kraftigt.

Det känns därför tryggt att veta att Liberalerna är en garanti i den Brunblå sörjan på att det ska satsas på skolan. Eller...?

Sven Tycker bjuder dig varje dag på färdiga åsikter - helt gratis

» Om paranoia.

Det är nog inte många som missat att bedömningen är att säkerhetsläget har försämrats i vårt land. Risken för någon form av terrorbrott har ökat. Det är nog ingen (nåja, nästan ingen...) som protesterar mot detta. Men, ibland känns det som om åtgärder drivs av ren paranoia. Det plötsligt införda "väskförbudet" fick ju mildras när man upptäckte att det innebar att föräldrar inte kunde ta med sig blöjor till sina barn, kvinnor inte kunde ta med sig mensskydd osv.

Jag är "tågnörd". Om bilnördar kollar in vad det är för bilmodeller som passerar så håller jag koll på tågen. Jag kan reagera om det dyker upp en udda lokmodell som passerar osv. Bland annat har jag koll via en app på mobilen (och datorn osv) på var olika tåg befinner sig. Praktiskt om man ska ta tåget för att kolla om tåget är försenat osv. Om tågen mot förmodan skulle vara inställda kan jag lätt leta fram alternativ osv. Och jag kan kolla när jag ser ett godståg vart det är på väg osv. Vi har alla våra intressen. Nu visar det sig plötsligt att den aktuella appen inte kan få information från Trafikverket om godstågen. Terrorister ska nämligen inte kunna planera terrordåd mot godståg! Alltså får Trafikverket inte dela med sig av uppgifter om var godstågen befinner sig. Men det är fortfarande inga problem med uppgifter om persontåg. Om jag ska vara uppriktig så undrar jag om inte terroristerna helst slår till mot ett persontåg och inte mot ett godståg? Men den informationen kan man ju inte hemlighålla. Då vet ju inte folk när deras tåg ska gå! Jag tror faktiskt att man överreagerat i ren paranoia. Jag överlever, men har faktiskt lite svårt att hålla skrattet borta.

Inga kommentarer: