onsdag 15 november 2023

Vem kan man lita på

» Ett dyrt NATO-inträde.

NATO-älskarna försöker att få oss att tro att NATO-inträdet är en förutsättning för svensk säkerhet. Men verkligheten är egentligen att ett svenskt NATO-medlemskap är viktigare för NATO än det är för Sverige. Jag tror snarast att ett svenskt medlemskap i NATO försämrar vår säkerhet. Låt mig förklara varför.

Tanken på att Sveriges säkerhet ökar med NATO-medlemskapet bygger på tanken att Ryssland skulle välja att attackera just Sverige. Men Sverige har ingen av de olika former av konflikter med Ryssland som de grannstater som Sovjetunionen / Ryssland historiskt har attackerat. Gamla Sovjetunionen hade de Östeuropeiska länderna i Warszawapakten som en buffert mot väst. Nåde det land inom den maktsfären som visade tecken på att inte vilja fortsätta på den kursen. Vi har flera exempel på sovjetiska ingripanden. När Sovjetunionen föll samman fick istället de gamla Sovjetrepublikerna utgöra Kremls buffert mot väst. Och nu gäller nåde den stat som visar tecken på att vilja lämna den zonen. Just nu Ukraina som exempel. Dessutom har Ryssland "konflikter" med flera gamla sovjetrepubliker där det bor etniska ryssar i gränsområdena. Det har ju använts som förevändning när det gäller Rysslands aggression mot Ukraina. Men, Sverige har inga sådana konflikter med Ryssland. Det finns ingen risk för ett enskilt angrepp mot just Sverige.

Risken för en attack mot Sverige ligger istället i en större uppblossad konflikt med hela väst / NATO. Skulle detta inträffa är Sveriges position extremt viktig för båda parter. Genom Sveriges medlemskap i NATO får NATO full kontroll över Östersjön. Något som man fruktar i Ryssland. Oberoende av om den ryska skräcken för NATO är befogad eller inte, så finns den skräcken i Kreml. När Sverige nu blir en del av NATO. När nu NATO placerar ut amerikanska och NATO-trupper på svensk mark. När det svenska flygvapnet, de svenska ubåtarna, den svenska signalspaningen blir en del av vad Kreml känner som ett hot mot Ryssland ökar ju faktiskt risken för att vi blir en del av en konflikt.

Ett svenskt medlemskap är extremt viktigt för NATO, det ökar NATO:s kapacitet kraftigt. Men det ökar inte den svenska säkerheten. Det ökar den svenska osäkerheten. Samtidigt som vi förbinder oss att gå ut i krig för att hjälpa stater som Turkiet, Ungern osv. Jo, dom lovar att hjälpa oss, men vi lovar ju att gå ut i krig för dom också!

Vi ska också ha i minne hur USA behandlar de stater i Syd- och Centralamerika eller Västindien som får ett vänsterstyre. Det sker regelbundet av USA styrda militärkupper (ta Chile som exempel), invasioner (ta Grenada som exempel), styrda inbördeskrig (ta Nicaragua som exempel) eller helt enkelt bara blockad (ta Cuba som exempel). Stormakter gör som dom vill för att bevara sin egen maktsfär!

Medlemskapet riskerar dessutom att bli dyrt. De svenska militärutgifterna ökar kraftigt. Militärens krav mumsar i sig stora bitar av den svenska statsbudgeten. Nu dyker också kraven upp på en kraftig satsning på järnvägar, vägar, hamnar och flygplatser för att göra det möjligt att göra stora militära förflyttningar av NATO-trupper genom Sverige. Det är också många, många tiotals miljarder som ska pytsas ut från vår gemensam skattkista.

Läs:
Natointrädet skyndar på bättre skånska vägar och järnvägar. - Helsingborgs Dagblad
Nato kräver stora järnvägssatsningar. - Svenska Dagbladet

Satsa på freden istället

» Rasism - här och där.

Det som händer i Israel / Palestina har åter aktualiserat rasismen i vårt samhälle. Antisemitismen har fått förnyad kraft även om det inte är något nytt fenomen. Bland annat så lägger vissa grupper skulden för staten Israels agerande på alla judar. Samtidigt som vissa grupper tolkar all kritik mot staten Israel som antisemitism. Men, antisemitism är inget nytt. Den är gammal. Den har väl en stor del av sina rötter i kristendomen som lade skulden för Jesus död på judarna. Judehatet har funnits inom kyrkan sedan länge. Förintelsen i Nazityskland var ett extremt utbrott i antisemitismen med ungefär 6 miljoner döda människor. En avskyvärt tidsepok som det finns grupper som fortfarande förnekar. Folkmord, med systematiskt dödande av grupper av människor kan aldrig accepteras eller bortförklaras.

Samtidigt glömmer vi bort att Nazitysklands systematiska mördande av judar faktiskt också gällde ett systematiskt mördande av till exempel romer. Man räknar med att ungefär hälften av alla romer i Europa mördades under Naziåren i Tyskland. Siffrorna varierar mellan 2 miljoner och en halv miljon. Men utrotandet var lika systematiskt som när det gällde judarna. Antiziganismen är också fortfarande lika levande i vårt samhälle.

Rasismen mot muslimer har vi fått se i vårt samhälle under många år. Attacker mot moskéer, koranbränningar osv har blivit vanliga. Både i vårt land och på många andra håll i världen. Det är främst högerextremister som attackerar muslimska grupper och institutioner. I skuggan av Hamas terrordåd har denna islamofobi fått förnyad kraft. Där många grupper lägger skulden för Hamas agerande på alla muslimer. Från många grupper kan man även se att t.ex. stöduttalanden för det palestinska folket tolkas som antisemitism från alla muslimer och så får islamofobin nya utlopp.

Rasismen mot personer med mörk hy har vi sett många exempel på. Även här kan vi se att rasismen frodas inom främst högerextremismen. Vi har ett stort riksdagsparti som har sina rötter i just ren rasism. Dagens partiledare valde att gå med i detta parti när det fortfarande var öppet nazistiskt, propagerade för vad man kallade "Vit makt" och spred ren antisemitism. Och det är en rasism som fortfarande finns kvar i partiet. Vi kan se det i form av t.ex. islamofobiska uttalanden från ledande företrädare för partiet.

Det är en utveckling som är mycket skadlig för hela vårt samhälle. Men vi har också vår alldeles egna rasism i Sverige. Gentemot samer i delar av vårt land. Tjuvjakt och dödande av renar är ett utslag av detta. Jag läser att samer utlovat tipspengar till de som kan identifiera tjuvjägare av renar.

Det är viktigt att ta avstånd från ALL rasism. Och att vara uppmärksamma på hur denna rasism visar sitt fula tryne. Att personer med utländska namn, mörkare hy osv har svårare att få ett jobb är ett exempel. Den från Sverigedemokraterna styrda rädslan för flyktingar och andra invandrare är en del av denna rasism.

» En sann sverigedumokrat.

Jag har nämnt den skattefifflande sverigedemokratiska riksdagsmannen David Perez redan tidigare. Han har slussat tiotals miljoner till skatteparadis för att slippa betala skatt - som betalar hans riksdagsarvode. Det var den s.k. Panama-läckan som avslöjade SD:aren David Perez agerande. Skatteverket vill ha 8,5 miljoner av honom för inkomster som han fifflat bort och gömt undan. Men han verkar inte vara så villig att prata med journalister om det. När Expressen vill prata med honom är han inte alls villig att ställa upp. Men, Sverigedemokraterna har deklarerat att dom har fortsatt förtroende för skattefifflaren.

Inga kommentarer: