torsdag 30 november 2023

305 år sedan Kalle Dussin dog

» Uffe, Uffe, hur ska du reda ut det här?

Jag undrar om paniken börjar sprida sig inom Moderaterna? Det ser allt mer krisartat ut för Ulf Kristersson och hans partivänner. Så'na som jag har en uppsjö av olika väljarundersökningar att gotta mig åt. Just nu är den samlade slutsatsen av dessa att det går riktigt uselt för Moderaterna i opinionen. Vännerna i regeringen, alltså Kristdemokraterna och Liberalerna balanserar båda på överlevnadslinjen. Detta samtidigt som oppositionen har ett klart övertag. Även Centern och Miljöpartiet har problem med opinionen. Men i motsats till L & Kd så håller sig C & Mp i allmänhet i varje fall ovanför 4%-spärren. Den stora förloraren för tillfället är Moderaterna som allt mer börjar tappa kontakten med Sverigedemokraterna i kampen om andraplatsen. I Ipsos senaste undersökning är M nu så lågt nere att V+C+Mp tillsammans är större än Moderaterna. Låt oss se på siffrorna. Jag har gjort en jämförelse dels med förra månaden och dels jämfört med valresultatet 2022. Jämförelsen med valresultatet står sist.

Socialdemokraterna 36% (+1)-(+6)
Sverigedemokraterna 21% (±0)-(±0)
Moderaterna 16% (-3)-(-3)
Vänsterpartiet 8% (-1)-(+1)
Miljöpartiet 5% (±0+)-(±0)
Centerpartiet 4% (±0)-(-3)
Kristdemokraterna 4% (+1)-(-1)
Liberalerna 3% (+1)-(-2)

Ipsos gör undersökningen för Dagens Nyheter och avkortar resultaten till hela procenttal. Så det har jag gjort även med riksdagsvalets resultat.

Socialdemokraternas mycket goda siffror beror inte på att man för någon bemärkansvärt god politik, men med de ideliga fiaskon som vår Brunblå sörja bjuder på så vore det ju verkligen sensationellt om inte oppositionen hade framgångar. Sedan valet har alltså Socialdemokraterna ökat 6 procentenheter, Vänsterpartiet ökat med 1 procentenhet medan Miljöpartiet står stilla.

Att räkna upp den här regeringens fiaskon skulle ta upp mer utrymme än vad jag har plats med här. Men jag kan ju inte undvika att nämna den usla svenska ekonomiska utvecklingen. Sverige är i princip ensamma inom EU med en BNP-utveckling som är negativ. Vi ligger alltså på minus! Och enligt t.ex. OECD:s prognoser så fortsätter den negativa utvecklingen i Sverige. Sverige förde en mycket bra politik under Coronapandemin och vi klarade vår ekonomi mycket bättre än de flesta andra länder då. Vi hade alltså ett mycket gott utgångsläge. Men så kom Uffe med sina bröder och systrar i form av Jimmie, Johan och Ebba. En effekt (frågan är vilket som kom först) är att byggandet av bostäder har störtdykt. Allt fler kommuner är på väg in i direkt bostadsbrist. En utveckling som får till stånd att BNP fortsätter att sjunka.

Det enda positiva med sjunkande BNP är att slantarna till våra generaler att leka med ju minskar. Anslaget till pang-pangandet ska ju vara 2% av BNP, och om BNP sjunker så får ju anslaget till generalerna minska. Eller?

Hur som helst, hur ska du reda ut det här Ulf Kristersson? Står det något bra i Tidö-bibeln att hänvisa till?

DN/Ipsos: Åkesson sitter bekvämt på Tidötronen. - Dagens Nyheter
Svensk ekonomi krymper – då vänder det. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥
» Tidö-bibeln.

Vår gemensamma Brunblå sörja
Att det där Tidöavtalet har utvecklats till någon form av Bibel och Helig skrift har vi alla förstått. Bland "visdomsorden" i denna Heliga bok hittar vi tydligen bland annat texter om att man inom partierna inte får lov att kritisera varandra. Vi hittar här förklaringen till varför det är så tyst från moderater, kristdemokrater och liberaler varje gång en sverigedemokrat trampar i klaveret eller skiter i det (brun)blå skåpet. Jimmie Åkessons senaste utbrott mot muslimer med krav på att moskébyggen skulle förbjudas, muslimska symboler förbjudas och eventuellt tom riva moskéer fick dock en del företrädare för regeringspartierna till att glömma det budet från den Heliga skriften. Det gick för långt när man hotade hela NATO-processen! Eller vad vi nu ska kalla NATO-spektaklet.

Hur som helst ser jag att det gått ut direktiv om att alla de tusentals helt opolitiska tjänstemän som arbetar inom regeringsförvaltningen nu ska lönesättas utefter i vilken utsträckning man arbetar för att förverkliga Tidöbudskapet.

- "Arbetsgivaren avser i detta särskilt uppmärksamma skickliga medarbetare som arbetar inom delar av Regeringskansliet där kompetensförsörjningen bedöms som särskilt viktig för att uppnå verksamhetens mål och krav och för att biträda regeringen i genomförandet av sina politiska prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och Tidöavtalet."

Observera att det alltså inte gäller de tjänstemän som är tillsatta på politiska grunder som representanter för de olika partierna. Det gäller alla de helt opolitiska tjänstemän som inte har ett dugg med politik att göra utan har andra uppgifter.

Börjar man få panik?

Läs:
Regeringskansliets nya direktiv: Den som arbetar för Tidöavtalet kan få högre lön. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥
» En tjej-Hitler.

Greta Thunbergs miljöengagemang har alltid stått lågt i kurs inom högern. Här ska minsann inte någon liten uppkäftig tösabit lägga sig i vår miljöpolitik! På den punkten gör vi som vi vill, dvs vi prioriterar att öka utsläppen så att vi får ett lite varmare klimat. Det ska den där tösabiten inte lägga sig i!

Nu har man äntligen fått en chans att ge sig på henne. Greta Thunberg har nämligen ovanpå allt haft fräckheten att uttala stöd för det palestinska folket. Så nu går verkligen skam på torra land. Sätt åt ungjäveln! Den allt mer reaktionära tidskriften Fokus och moderatmegafonen Svenska Dagbladet har till och med sjunkit så djupt i högerträsket att man använt uttrycket "tjej-Hitler" om Greta Thunberg. Hur ska reaktionära Fokus och moderata Svenska Dagbladet göra för att överträffa det lågvattenmärket?

Trots vapenvilan (eller vad vi ska kalla det rådande tillståndet i Gaza) medan utväxling av fångar sker så fortsätter trots detta mördandet av palestinier från den israeliska militären. I det här området av världen är palestinska liv inte värda mycket. Jag läser om en militär räd i Jenin på Västbanken då det dödades bland annat en nioårig och en femtonårig pojke av den tungt beväpnade israeliska militären.

Vidriga terrorattacker från palestinska grupper ger INTE en civiliserad stat rätten att utan urskiljning döda helt oskyldiga barn, kvinnor och åldringar som hämnd. Den som inte ställer upp på det kravet ska hålla tyst med uttryck som "tjej-Hitler" om de som har modet att kritisera staten Israels mördande.

Läs:
Högerns besatthet vid Greta Thunberg börjar bli patologisk. - Arvid Åhlund i Dagens Nyheter
Massgripanden och två barn dödade av israelisk militär i Jenin. - Arbetaren

Inga kommentarer: