tisdag 28 november 2023

Dessa Sverigedemokrater

» Kommunpolitik.

Vi hade Kommunfullmäktigesammanträde i Åstorp i går på kvällen. Den stora frågan var budgeten för 2024 och därmed också beslut om skattesats. Som så många andra kommuner i Sverige så är det bekymmer med ekonomin. Inflationen, kraftigt höjda kostnader för pensioner och statsbidrag som inte hänger med i utvecklingen gör att kommuner rent allmänt saknar slantar. Och när det är så, så drabbas de stora verksamheterna hårt. Alltså främst skola samt vård och omsorg. I många kommuner har skolan redan gjort sig av med extra resurser och vikarier, och det är en utveckling som fortsätter. Åstorp är inget undantag. Det här drabbar främst de svagare eleverna som har extra behov. Alltså en fullständigt motsatt utveckling än vad som är nödvändigt. Om inte annat så för att få stopp på nyrekrytering till de kriminella gängen som inriktar sin värvning på ungdomar som inte pallar skolan så bra.

Åstorp styrs av ett Brunblått samarbete mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta medan Socialdemokraterna och vi i Vänsterpartiet har ett oppositionssamarbete. Liberalerna och Centerpartiet är också i opposition men står utanför eventuella samarbeten. Vilket bland annat innebär att vi i Vänsterpartiet är representerade i t.ex. kommunstyrelsen (er tyckare...) och även på en del andra platser. Centern och Liberalerna står däremot utanför alla nämnder men har insynsplatser för att kunna följa vad som händer.

När det gäller skattesatsen (som naturligtvis beslutas först, innan budgeten ska tas) så hade Socialdemokraterna ett förslag om att höja denna med 60 öre för att möjliggöra en seriös satsning på skolan, på vård och omsorg och på olika trygghetsskapande åtgärder. I Vänsterpartiet hade vi kommit fram till att stödja den höjningen. Nu var vi ju medvetna om att det inte fanns en chans att förslaget skulle kunna gå igenom. Men det handlar om att markera att man faktiskt är villiga att ta ansvar för att skola osv ska kunna fortsätta fungera.

Skattedebatten blev dock spännande med en del riktigt intressanta argument från de styrande Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Sven Tycker alltid kloka tankar
1/ "Skatt är stöld" hävdade t.ex. vårt sverigedemokratiska kommunalråd Peter Lindberg. Jag förväntade mig nästan att det skulle komma ett förslag från SD på en rejäl skattesänkning och att istället all offentlig verksamhet skulle avgiftsbeläggas. Men så småningom insåg jag att Peter egentligen bara försökte vara rolig. Men inget förvånar ju när det gäller sverigedemokratiska utspel!

2/ "Den som så gärna vill betala skatt kan betala in extra frivilligt." Jo, det hävdade faktisk vårt SD-kommunalråd. Tyckte man nu att det var så kul att betala skatt så var det bara att kontakta Skatteverket och betala in lite extra. Ett yttrande som ju visar hur dålig koll Peter Lindberg har. Visst kan man göra extra inbetalningar av skatt till sitt skattekonto. Effekten av sådana extra inbetalningar är att eventuell restskatt när deklarationen är klar blir lägre. Eller om man nu inte får restskatt så ökar istället skatteåterbäringen. Man kan inte "skänka" pengar till Skatteverket. Man kan bara "låna ut" slantarna tills deklarationen är färdig!

3/ "Man blir inte rik på höga inkomster utan på låga utgifter." Jo, det hävdade en mycket ung moderat ledamot. Och försökte på så sätt argumentera för att kommunen inte var hjälpt av mer pengar in utan det var mycket bättre med mindre pengar ut. Det vore intressant att göra en undersökning bland världens dollarmiljardärer. Om dom skapat sin förmögenhet genom att spara på utgifterna istället för att maximera sina inkomster? Inga 16-rums villor, privata golfbanor, privatflyg, märkeskläder, Ferrari och Porsche i garaget och en personlig tränare vid inomhuspoolen. Nä, det är genom att bo i en billig 2-rummare, handla mat i lågprisbutik och utnyttja rabattkuponger till max, köpa kläderna second hand och alltid cykla till jobbet som man blivit miljardär! Nä frk Holmén, du snackar skit!

Hur som helst så blev naturligtvis skatten oförändrad och de omdisponeringar i budgeten som L och C ville göra gick naturligtvis inte igenom. Och jag var hemma före klockan 23:00 efter en kort men rask promenad i vinterkylan.

» Sverigedemokrater och anständighet.

Från början hade jag tänkt skriva en lång utläggning om Jimmie Åkessons hat mot muslimer. Men verkligheten är ju att man bara blir på dåligt humör, blir förbannad och så vidare. Så det blir inget längre tyckeri. Men att helt undvika ämnet går ju inte.

Reaktionerna på Jimmie Åkessons oförmåga att skilja på muslimer och islamister är faktiskt ganska intensiva. Främst handlar det om att Jimmie Åkesson visat sig vara ett uppenbart säkerhetshot mot Sverige. Hans utfall mot alla muslimer (baserad på det hat mot 2 miljarder människor som finns inbyggt i SD:s benmärg) var egentligen inte förvånande. Men jag, och många med mig, trodde faktiskt att Jimmie Åkesson skulle vara lite mer diplomatisk. Nu hölls talet inför dreglande SD-supportrar och jag tror faktiskt inte att Jimmie Åkesson räknade med att det skulle spridas så starkt utanför den innersta kärnan.

Förutom att få njuta av Jimmie Åkesson så fick även de samlade SD:arna på landsdagarna njuta av Jimmies eget band, nassebandet Ultima Thule. Dom ska tydligen sedan åka till Spanien där dom för samlade högerextremister ska spela på en skinheadsfest tillsammans med bland annat japanska samurajnationalister och andra band med koppling till nazism, vit makt och allmänt militant högerextremism.. Undrar om Jimmie Åkesson följer med ner?

Jag undrar om Ebba Busch fortfarande öppnar upp för att bilda regering ihop med Jimmie Åkesson?

PS. Jag såg förresten att svenska skolelever var bland de bästa i världen (tvåa efter Taiwan) på kunskaper i Samhällskunskap och Demokrati. Kanske ska vi skicka Jimmie Åkesson på en kurs i Samhällskunskap för 8:an?

Läs:
SD-gnäll närmar oss inte till Nato. - Heidi Avellan i Helsingborgs Dagblad
Är det SD som har uppfunnit de antimuslimska stämningarna i Sverige? - Johan Croneman i Dagens Nyheter
Slår ifrån sig kritiken: Inte kontroversiellt. - Svenska Dagbladet
C-ledaren: Jimmie Åkesson är ett säkerhetshot. - Aftonbladet
Ultima Thule är huvudakt på nazifestival. - Dagens ETC
Regeringens kognitiva dissonans är farlig. - Tidningen Syre

Inga kommentarer: