tisdag 21 november 2023

Sverigedemokrater och Klimatet

» Det går inte ihop.

Blekinge är en region där Sverigedemokraterna styr. Och att Sverigedemokrater inte tar klimathotet på allvar vet vi sedan länge. Snarast är det väl så att Sverigedemokraterna aktivt arbetar för att öka utsläppen av klimatskadliga ämnen. Vi kan se hur man drivit igenom att använda skatterna för att sänka priset på bensin och diesel. Allt för att öka förbrukningen och därmed utsläppen. SD har också drivit igenom att göra utsläppen från bensin och diesel skadligare för klimatet genom att begränsa inblandningen av biobränsle. Vilket alltså gör att utsläppen från bensin och diesel ökar.

Sverigedemokraterna och klimatkrisen
Nu ser jag att Sverigedemokraterna i Blekinge har drivit igenom att länstrafikens bussar i Blekinge i fortsättningen inte ska tankas med biobränslen utan istället ska bussarna gå på diesel i framtiden. Vad gör man inte för att så tydligt som möjligt markera att man tar inte klimathotet på allvar. Vad är då inte bättre än att medvetet öka utsläppen.

Nu ser jag att Sverigedemokraterna i Blekinge drivit igenom att man ska tacka Nej till att öppna den s.k. Sydostlänken för persontrafik. Sydostlänken är en järnväg mellan Älmhult - Olofström - Karlshamn. Ett projekt som finns med i Trafikverkets planer och som också fått Regeringens godkännande. Idag går det godstrafik Älmhult - Olofström. I Olofström har Volvo karosserifabrik och det går väl regelbundet godståg från Göteborg till Olofström och tillbaka. Jag ser dom passera här i Åstorp eftersom dom kör via Åstorp. I projektet ingår att bygga ny järnväg vidare från Olofström till Karlshamn och att elektrifiera hela banan. Och sedan alltså öppna banan för godståg och persontrafik hela vägen. Tidigare gick banan från Olofström till Sölvesborg, men den delen är nedlagd. Idag får man byta lok i Älmhult eftersom banan inte är elekrifierad utan den sista biten får dieselloken fram.

Men nu säger Sverigedemokraterna Nej till projektet. Man vill inte ha persontåg på sträckan från Blekinges sida. Ett Nej som till och med förvånat samarbetspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna. - "Det var nytt för mig när jag läste det i media, och jag tycker att man borde fått information om det innan. Det hade varit lämpligt" säger Trafiknämndens ordförande, moderaten Carl-Göran Svensson. Det är den regionala utvecklingsnämndens ordförande, sverigedemokraten Fredrik Thomasson som fattat beslutet om att slopa tankarna på persontrafik. Ett beslut som riskerar att få Trafikverket att slopa hela moderniseringen. Utan persontåg på sträckan är den samhällsekonomiska nyttan för liten.

Sverigedemokraterna och Klimatåtgärder är två helt skiljda saker. Tyvärr är man inte förvånad. Med Sverigedumokraterna för ett varmare klimat!

Läs:
Snart börjar bussarna gå på diesel – släpper ut 600 procent mer koldioxid. - SVT
Blekingetrafikens bussar kan köras på fossilt bränsle – i tio år till. - SVT
Hela Sydostlänken hotad efter besked om slopad persontrafik. - SVT
Sprickan i regionstyret efter beskedet: Det är inte bra. - SVT
Thomasson (SD) om slopad persontrafik på Sydostlänken: Ingen samhällsnytta. - BLT (låst artikel)
Sydostlänken. - Trafikverket

Inga kommentarer: