torsdag 2 november 2023

Fifflande politiker

» Hur länge står ni ut?

Regelbundna läsare av mina tyckerier är nog medvetna om att jag älskar väljarundersökningar - och statistik rent generellt. Man kan göra så mycket med statistik. Man kan bevisa i princip vad som helst. Även lögner! I min ungdom var det tänkt att jag skulle läsa en tvåterminers kurs vid Lunds Universitet i Statistik. Kanske hör det hela ihop? Hur som helst blev det inget av dom studierna, det sabbade militären. Kanske beror min aversion mot militärer just på detta, dvs att mina universitetsstudier förstördes av en påtvingad lumpen.

Hur som helst så älskar jag att njuta av väljarundersökningar. I varje fall när siffrorna är någorlunda positiva. Ser det illavarslande ut så blir det ju inte lika roligt. Då måste man ju försöka hitta olika former av bortförklaringar istället för att gotta sig åt politiska motståndares bekymmer.

Hur som helst är det dags för SVT:s undersökning som görs av några som kallar sig Verian (tidigare nog mer kända som Kantar Public). Så här ser det ut:

Socialdemokraterna 37,6% (+0,2)
Sverigedemokraterna 21,2% (+1,0)
Moderaterna 17,4% (-0,1)
Vänsterpartiet 7,3% (-0,7)
Miljöpartiet 4,7% (+0,1)
Centerpartiet 3,7% (-0,3)
Kristdemokraterna 3,5% (-0,1)
Liberalerna 3,0% (±0)

Så mycket uppseendeväckande nytt har inte hänt. Socialdemokraterna ligger högt, de Rödgröna leder, De båda Brunblå småpartierna Liberalerna och Kristdemokraterna ligger säkert placerade under 4%-spärren, de två Rödgröna småpartierna ligger bättre till men håller sig också kring 4%-spärren, Vänsterpartiet är tryggt placerade som fjärde största parti medan Sverigedemokraternas klara ledning över Moderaterna ytterligare förstärks.

Det intressanta är hur länge de få kvarvarande liberala och kristdemokratiska sympatisörerna kommer att acceptera att deras partier utrotas utan att man protesterar? Hur länge kommer Ulf Kristersson och Moderaterna fortsätta som Jaha-mähän och låta Sverigedemokraterna skriva agendan och fortsätta äta upp sina bröder? Var går gränsen innan man vågar framföra någon form av kritik åt alla de sverigedemokratiska skandalerna?

» Ungefär detsamma.

Även Dagens Nyheter har publicerat sin nya väljarundersökning, som görs av Ipsos. Siffrorna skiljer sig inte så märkbart jämfört med SVT:s undersökning. Men vi kan väl ändå frossa i fler siffror. Så här ser det alltså ut:

Socialdemokraterna (35% (-1)
Sverigedemokraterna 21% (+1)
Moderaterna 19% (+2)
Vänsterpartiet 9% (+1)
Miljöpartiet 5% (±0)
Centerpartiet 4% ((-1)
Kristdemokraterna 3% (±0)
Liberalerna 2% (-2)

Dvs ungefär detsamma. S är överlägset störst, V ligger klart fyra och Mp och C balanserar på 4%-spärren. På den Brunblå sidan är SD fortfarande störst medan Kd och L inte lyckas kravla sig över 4%-spärren.

Vi kan alltså ställa samma frågor. Hur länge orkar Moderaterna fortsätta förnedra sig?

Sverigedemokraterna
DN:s undersökning har några andra siffror. Enligt deras undersökning så finns det faktiskt 5% av svenskarna som tycker att utvecklingen i vårt stolta fosterland går år rätt håll. Jo, var tjugonde svensk tycker faktiskt att det går åt rätt håll! Eller dom har bara kryssat fel eller missförstått frågan? 73% av svenskar tycker att utvecklingen går åt fel håll.

Det kan jämföras med i mars 2022 då i varje fall 16% tyckte det går åt rätt håll och 39% tycker att det går åt fel håll. En stor framgång för team Ulf, Jimmie, Johan och Ebba?

» SD och brottslighet.

Att de undersökningar som gjorts av brottsligheten bland förtroendevalda från olika partier har visat att representanter för Sverigedemokraterna är kraftigt överrepresenterade är väl inget som förvånar. Senast ut är SD-riksdagsledamoten David Perez som nu ska betala in 10 miljoner kronor till Skatteverket. Det handlar om rejäla mångmiljoninkomster som han fifflat undan men som avslöjades av bland annat den s.k. Panamaläckan. Trots hr Perez överklagan av domen har nu Kammarrätten fastställt domen. Han ska betala in ytterligare nästan 10 miljoner till Skatteverket och dessutom ett skattetillägg på 40%.

Han är uppenbarligen raderad från Sverigedemokraternas hemsida (en sökning på SD:s hemsida gav inga träffar). Men han finns fortfarande kvar på Riksdagens hemsida. Jag tar för givet att en skattefifflare av den digniteten får tvärstopp på sin politiska karriär.

Läs:
Så skulle svenska folket rösta om det var val i dag. - SVT
DN/Ipsos: Bottenrekord för Liberalernas Pehrson. - Dagens Nyheter
SD-ledamot döms – ska betala miljoner i skatt. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: