torsdag 16 november 2023

Snö och åska

» Var beredd på dyrare el.

Ebba "löftesmaskinen" Busch lovar en "massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045". Vi kan alltså förvänta oss dyrare elström i framtiden. Bara så att ni vet det!

- "I dag tar Sverige ännu ett steg för att bli en stark kärnkraftsnation igen."

I varje fall lovar Ebba Busch detta tillsammans med sin parhäst i Sverigedemokraterna.

- "Det här kommer att kosta pengar, vi säger i dag att vi tar en aktiv roll. Garantierna är otroligt viktiga men det kommer inte att räcka, det kommer att krävas att även staten är med och delar på risken. Hur det ska se ut får vi återkomma till när det här är utrett."

Så kommenterar vår finansminister Elisabeth "folkbokföringsfifflaren" Svantesson det hela.

Vad man från allt fler av kärnkraftskramarna har insett är att det blir ingen ny kärnkraft om den ska byggas på rent företagsekonomiska kalkyler. Det kommer att krävas enorma garantier och bidrag från oss skattebetalare. Riksgäldskontoret har av Ebba Busch fått i uppdrag vidta vad man kallar "förberedande åtgärder för att kunna ställa ut kreditgarantierna". Skattebetalarna ska alltså garantera de som investerar i ny kärnkraft att om kalkylen inte går ihop så betalar skattebetalarna lånen. Det är en förutsättning för t.ex. statliga Vattenfall för att dom ska ge sig in i vågspelet med ny kärnkraft. Tyska Uniper som är delägare i alla svenska kärnkraftverk har deklarerat att för deras del blir det absolut inga mer investeringar i kärnkraft.

- "Om de ekonomiska riskerna med ny kärnkraft bedöms som så höga att inga företag vågar investera så finns billigare och mer tillförlitliga alternativ för att producera den el som klimatomställningen kräver."

Så skriver en hel hög svenska professorer i en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken: - "Stoppa de enorma kreditgarantierna till kärnkraft". Jag tycker att Ebba Busch ska ta och läsa den debattartikeln och sedan fundera en vända till.

» Debatt är farligt.

Helt färdiga åsikter från Sven Tycker
Ni har väl inte missat att Kristdemokraterna hade sitt Riksting i Helsingborg i helgen. Dom höll till på det så fyndigt namnsatta hotell SeaU (obs ironi, det är ett korkat namn). Men, när jag gick förbi på fredagen såg jag inga förvirrade kristdemokrater. Dom var väl inomhus fullt upptagna med att debattera alla spännande motioner och andra förslag som alltid dyker upp.

Fast debatt kan också vara farligt. En av motionerna som skulle beslutas om handlade om att partiet skulle förbjuda all form av regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Men, det var tydligen en känslig fråga. För när det kom till debatt om den aktuella motionen så beslutades det att bara de olika distriksombuden fick delta i debatten. Vilket alltså innebar att de som skrivit motionen och som var närvarande inte ens fick debattera och försvara sin egen motion.

Partidemokrati KD-versionen? Var man rädda för att det skulle framföras åsikter som skulle såra Sverigedemokraterna och som skulle bryta mot den Heliga boken Tidöavtalet som ju föreskriver att man inte får vara elak mot kompisarna?

- "Ett bottennapp för interndemokratin."

» NATO, here we come - kanske.

Det är spännande att följa dokusåpan Sweden goes to NATO. Jag såg i Sveriges Radios nyhetsflöde två spännande inslag med mindre än två timmars mellanrum. Först är utrikesminister Tobias "knäkryparen" Billström överlycklig kl 13:04:

- Utrikesministern: Glada över att det turkiska arbetet är igång.

Men den riktiga glädjen fick inte vara så länge. För kl 14:55 kommer nya besked från Ankara som en spann kallt vatten:

- Uppgifter: Turkiet skjuter upp beslut om Sveriges Natomedlemskap.

Om jag ska vara uppriktig så är det nästan så att jag tycker synd om Tobias Billström och alla de andra NATO-kramarna. Tänk att få en snyting så ofta trots allt man gör för att krypa för Mr Erdogan of Turkey. Tyvärr måste jag medge att trots alla motgångar för NATO-kramarna så är jag övertygad om att till slut tar man från Washington i med hårdhandskarna mot Erdogan och Orbán och dom får krypa till korset. Det svenska inträdet i NATO är för viktigt för NATO för att man ska låta två fjörar obstruera för länge.

» En förklaring.

Var det någon som undrade över huvudrubriken på dagens tyckeri? När vi kom upp i morse vid sjutiden möttes vi av ett rejält snöande. Det ska INTE snöa i Skåne i mitten av November. Att det kort efter syntes och hördes tydliga tecken på åska samtidigt gjorde att jag kände att något är verkligen fel. Det ska INTE snöa och åska samtidigt i Skåne i mitten av november!

Inga kommentarer: