fredag 24 november 2023

Månadens sista fredag

» Skyll er själva.

Jag ser att Företagarna är missnöjda med den service dom får från Arbetsförmedlingen. I en debattartikel skriver Catharina Bildt Grape som kallar sig expert arbetsmarknad på organisationen Företagarna:

- "Arbetsförmedlingen bör få två år på sig att styra om verksamheten mot service, effektivitet och resultat. Klarar myndigheten inte det måste den läggas ner."

Men Catharina, det är ju ni själva som har drivit på den slakt av Arbetsförmedlingen som skett under senare år. Det är nu ni får skörda effekterna av den slakten.

Gnäll inte! Ni har ju fått precis som ni ville!

Läs:
AF måste förändras – eller läggas ner. - Svenska Dagbladet debatt
Företagarnas krav på Arbetsförmedlingen: 731 dagar på sig att förändras. - Dagens Industri

» Konkurrens mellan kommunerna.

Visst är det så att det förekommer konkurrens mellan grannkommuner. Vi är väl alla nästan lite av lokalpatrioter dessutom. Samtidigt så är det nödvändigt att kommunerna samarbetar mer än man konkurrerar. Att jag tar upp ämnet beror på en artikel i Helsingborgs Dagblad som handlar om kanske lite väl optimistiska befolkningskalkyler för Åstorps grannkommun Bjuv. Bjuv och Åstorp är ungefär lika stora kommuner och ganska lika på många andra sätt också.

Familjen Helsingborg
Men vi ska kanske börja med att konstatera att det finns ett ganska intimt samarbete mellan kommunerna här i Nordvästskåne. I grunden har vi det som kallas Familjen Helsingborg och som består av kommunerna Helsingborg, Landskrona, Svalöv, Höganäs, Bjuv, Åstorp, Klippan, Perstorp, Örkelljunga, Båstad och Ängelholm. Sedan finns det olika samarbeten där olika konstellationer av kommuner samarbetar. Flera kommuner har ett gemensamt VA-bolag, NSVA. Här är det Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga som samarbetar. Åstorps kommun och Klippans kommun har en gemensam Räddningstjänst. Fyra av kommunerna, Åstorp, Klippan, Bjuv och Perstorp har en gemensam organisation av Överförmyndare, God Man osv. Och det finns andra samarbeten i olika konstellationer när det gäller Renhållning, IT-support, Löneadministration osv.

Den här formen av samarbete är nödvändig när det gäller mindre kommuner främst. Man kan inte ha tillgång till all form av kompetens och service själva. Det är alltså ett samarbete som är nödvändigt, och som oftast fungerar. Det kan vara ett sätt för mindre kommuner att slippa slukas av en stor granne nästa gång kommunsammanslagningar är aktuellt. Sedan är det viktigt att kommunikationer osv fungerar bra mellan kommunerna. Att kommuninnevånare enkelt kan ta sig mellan de olika kommunerna för att ta till sig service som kanske inte kan finnas i alla mindre kommuner. Exempelvis finns det i Åstorp en ishall. Men det finns inget inomhusbad. Vi har ett friluftsbad i kommundelen Kvidinge. Men det finns bra inomhusbad i grannkommunerna Klippan, Ängelholm och Helsingborg. Ängelholm har också ishall (Rögle...) och Helsingborg men inte dom andra grannarna. Den här formen av samarbete är nödvändig. Och den fungerar i allmänhet.

Men, det skulle handla om Bjuvs något överoptimistiska befolkningskalkyler. Bjuvs kommun är på väg att köpa en stor centralt belägen industrifastighet. Höganäs Borgestad ska flytta sin tillverkning av t.ex. eldfast tegel till en ny anläggning i Billesholm (också Bjuvs kommun) och Bjuvs kommun är på väg att köpa fastigheten. Efter rivning och sanering är det sedan tänkt att man ska bygga bostäder osv på tomten. Det är en mycket central tomt som ligger i direkt anslutning till järnvägsstationen i Bjuv. Åstorps kommun har gjort något liknande. Björnekulla Fruktindustri lade ner sin anläggning i Åstorp och flyttade tillverkningen till Svalövs kommun och då köpte Åstorps kommun tomten. En tomt som ligger i direkt anslutning till järnvägsstationen i Åstorp. Här pågår planering. Det blir ett stort bostadsområde. Gator är redan anlagda, ledningar osv är klart så snart återstår bara för byggarna att börja bygga. Problemet är att bostadsbyggandet i hela landet ju mer eller mindre har tvärstannat. Höga räntor och uteblivet stöd från staten har bromsat byggandet trots att det på många håll råder bostadsbrist.

Jag beklagar att Björnekulla Frukt flyttade, men tomten var stor och värdefull. Björnekullas produkter håller hög kvalitet och jag saknar verkligen fabriksförsäljningen. För några dagar sedan såg jag en test av Lingonsylt där Björnekullas Rårörda Lingon fick högsta betyg som exempel.

I Bjuvs kalkyler ska Bjuvs befolkning öka från dagens 16.020 till 18.657 år 2032. Men Region Skåne är lite mindre optimistiska och räknar bara med 17.051 om tio år. Enligt Bjuvs befolkningsplaner ska Bjuv öka med 250 i år. Verkligheten är att Bjuv minskat med 42 än så länge i år medan Åstorp t.ex. ökat med 103 (till 16.444) och Helsingborg ökat med 505 (till 151.480). HD påpekar att Bjuvs ökning på senare år främst har berott på invandring. Och den ska ju minska rejält. Det ska påpekas att Bjuv blev SD-styrda redan förra mandatperioden...

Kan ni märka lite grannosämja i mina tankar? Jag tror ni har rätt! Flytta till Åstorp istället...

Läs:
Regionen tror inte på Bjuvs förhoppningar om folkökning. - Helsingborgs Dagblad

» Min herre, låt mig slippa Black Friday.

Medan moderatmegafonen Svenska Dagbladets ledarskribent Mattias Svensson hyllar Black Friday och kommers och konsumtion rent allmänt är jag själv så trött på alla SMS och mejl och annonser som försöker lura mig att köpa en massa prylar som jag inte behöver. Jag vägrar! Det hela är en enda stor bluff och lurendrejeri. Är det någon som kan tipsa mig om någon metod att blockera alla SMS som trillar in och all epost som trillar in som innehåller orden "Black Friday"? Jag är ganska duktig på att läsa tidningar och magasin och inte ens se reklam som jag upplever som totalt intelligensbefriad och ointressant. Men SMS och epost "måste" man ju kolla trots allt. Varför måste vi importera all skit från USA?

Läs:
Black friday förtjänar att firas. - Mattias Svensson i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: