lördag 4 november 2023

Det finns positiva nyheter

» Kräv kollektivavtal.

Den svenska fackliga rörelsen har tröttnat på en del "moderna" företag som vägrar teckna kollektivavtal. Något som faktiskt borde vara en självklarhet i Sverige. Till och med de svenska arbetsgivarorganisationerna ställer nog upp på det.

Men, det finns en del företag som tycker att dom är förmer, så för dom gäller inte de regler som gäller för andra. Facken har nu tröttnat på bland annat Tesla och Klarna och har varslat om strejk för att tvinga fram kollektivavtal. Förhandlingarna med arbetsgivaren har pågått i åratal. Men Tesla, där strejken har hunnit inledas, vägrar. Elon Musk vägrar konsekvent sådant, han ser på personalen med andra ögon skulle vi väl kunna uttyda det som.

Det finns positiva nyheter
Även för Klarna har facken varslat om strejk, och då har äntligen Sebastian Siemiatkowski fallit till föga. Nu har Klarna tecknat kollektivavtal med Facket. - "Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan" säger Sebastian Siemiatkowski. Kanske något att fundera på för t.ex. Tesla och Spotify som fortsätter vägra.

För Tesla gäller att snart kommer Transport att solidaritetsstrejka och vägra lossa Teslabilar. Det intressanta är om Tesla anser det vara värt att tappa den svenska marknaden för att slippa kollektivavtalskrav eller andra former av avtal med facket i andra länder också om man ger efter i Sverige?

Ställ upp för fackens krav, vägra ha med t.ex. Tesla och Spotify att göra. Det finns andra!

» Mördandet fortsätter.

Det israeliska mördandet i Gaza fortsätter. Bland de senaste fullträffarna för det israeliska bombflyget hör en ambulans och en skola. Jag tror inte att de styrande i Israel ger sig förrän hela Gaza ligger i ruiner.

Enligt den officiella israeliska argumentationen så beror alla civila dödsoffer på att Hamas gömmer sig bland civila. Jag för min del skulle vilja undra var dom ska befinna sig? På en yta som är mindre än en tredjedel av Öland så trängs alltså mer än 2 miljoner människor ihop sig. Jag tror inte att det finns några andra platser för Hamas terrorister att befinna sig än bland civila.

Jag upprepar. Det finns bara en lösning. Det är en palestinsk självständig stat bestående av Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Det är något som Israel får acceptera och sluta göra allt man kan för att förhindra. Israel har under lång tid gjort allt man kunnat för att förhindra en sådan lösning. Splittringen mellan Västbanken och Gaza har Israel hela tiden gjort allt man kunnat för att hålla vid liv. Men faktum är att jag faktiskt inte har förstått vad Israel egentligen har för långsiktigt mål med sin politik? Har man något mål annat än att rent principiellt förhindra en palestinsk stat? Oberoende av hur det ska gå till.

Naturligtvis krävs det lika mycket att de mer militanta palestinska grupperna accepterar en sådan lösning. Att palestinska terrorgrupper upplöses. Och att miljoner palestinska flyktingar accepterar att dom inte kommer att kunna återvända hem.

Inga kommentarer: