torsdag 28 september 2023

Sur gammal grinolle och gnällspik

» Har jag blivit gammal?

Är det ett tecken på att man blivit gammal att man börjar reta upp sig mer än vanligt på olika företeelser? Jag har fyllt 71, och för den som är ung är det naturligtvis gammal. Men när man är 71 vill man inte tycka att man är gammal, då måste man vara i varje fall över 80. Men att jag nog börjar bli gammal insåg jag för några dagar sedan när jag steg på en överfull buss och inte mindre än två unga killar erbjöd mig sin sittplats. Och som sagt, jag börjar att allt mer irritera mig på människor som inte uppför sig eller tycker som jag tycker är lämpligt. Har jag börjat förvandlas till en sur gammal grinolle och gnällspik?

Sur gammal grinolle

» Hänsynslösa rökare!

Är det något som kan irritera mer än rökare som totalt struntar i lagar och uppmaningar för att inte tala om hänsyn. Jag tror att i princip alla idag har fått kunskap om att det råder rökförbud på järnvägsstationer, busshållplatser och liknande. Men allt som oftast när man ska ta tåget står det någon idiot och röker på perrongen. Om jag är på gott humör så kan jag medge att de flesta trots allt respekterar rökförbudet. Dom står istället samlade i en klunga och bolmar som man får tränga sig igenom precis vid infarten. Sedan släpper man bara fimpen på marken när man rökt färdigt så på många håll är det rena drivor med fimpar på marken. Är det något i nikotinet som angriper hänsynsdelen i hjärnan?

» Tror bilen är en leksak!

Vad är det som gör att (främst) unga killar tror att bilen en leksak som ska låta så mycket som möjligt? Så fort man har passerat något som tvingat fram att man fick sänka farten så ska gasen i botten så att de som finns i närheten hoppar högt i ren förskräckelse. Det kvittar om nästa gupp eller vad det nu kan vara som tvingar fram en nedsänkning av farten bara är 50 meter fram. Får man inte lära sig trafikvett när man tar körkort? Uppenbart är att bensinen i varje fall inte är för dyr, det verkar dessa unga spolingar i sina Audi och BMW strunta i. Jag tyckte också att det var kul när det lät när jag cyklade och var 8 år. Vi satte en bit kartong med klädnypa mot ekrarna. Men som sagt, vi har vuxit upp.

» Elsparkcykelterrorn!

Nästa företeelse att reta mig på är dessa elsparkcykelmarodörer. Jag kan medge att elsparkcykeln kan vara praktiskt för vissa grupper. Exempelvis pendlare som enkelt kan ta elsparkcykeln till järnvägsstationen, fälla ihop den och ta tåget och sedan fälla upp den igen och ta sig till jobbet. Men så har vi då alla dessa marodörer som kör zig-zag mellan fotgängarna i över 20 km/tim. Det är väl så att det är maxfarten, men man verkar köra mycket fortare. Och kör som idioter. Sjukvården börjar se skador som ett växande problem. Jag ser folkhälsan i framtiden som ett problem när ungdomar osv vänjer sig vid att aldrig gå eller cykla utan bara fara fram med sin elsparkcykel. Sänk maxfarten först och främst!

» Underligt skönhetsideal!

Var kommer modet att tjejer ska se ut som ankor i ansiktet ifrån? Vad är det som får tjejer (och även kvinnor) att lägga tusentals kronor på att spruta in gegga i läpparna och få ett korkat utseende? Det ser löjligt ut! Sedan ska man ha lösögonfransar så att det är inte plats under glasögon. Lägg till det korkad piercing och tatueringar som skrämmer den man möter. Ovanpå detta så mycket smink i ansiktet att man kan spegla sig i det. För att inte tala om modet med färdigtrasiga jeans. Från början uppkom visst detta som en form av solidaritetshandling med hemlösa. Dvs man använde sina jeans även sedan dom blivit trasiga. Idag betalar man stora summor extra för att jeansen ska vara trasiga på rätt sätt. Obegripligt!

» Mobiltelefonberoende!

Visst är mobiltelefonen ett utmärkt hjälpmedel för många. Men man måste faktiskt kunna existera i 10 minuter utan att hålla i mobilen som någon form av snuttefilt. Och jag är totalt ointresserad av att lyssna på grälet med flickvännen eller med allt sladder om väninnorna. Idag verkar en majoritet inte kunna sitta still i fem minuter utan att behöva kolla upp det senaste i mobilen. Jag tror att i stort sett alla vet att det är förbjudet att fibla med mobilen medan man kör bil. Men det struntar en stor andel i. Jag har varit nära att bli överkörd en gång, av en dam med mobilen i ena handen, ögonen på mobilen och bråttom till skolan för att lämna dottern. Att det finns andra trafikanter? Vadå, det har jag inte tid med?

» Har jag blivit gammal?

Är det verkligen så att jag gått och blivit gammal?

Inga kommentarer: