måndag 25 september 2023

Helvetets portar öppnade

» FN-chefen António Guterres talar klarspråk.

I förra veckan hölls ett toppmöte för världens ledare om klimatkrisen. På mötet som hölls i New York angav FN-chefen António Guterres tonen. - "Helvetets portar öppnade." 2019 var Greta Thunberg inbjuden och höll sitt uppmärksammade tal: - "Hur vågar ni?"

Sven Tycker alltid vettiga tankar
Bara företrädare för länder (och grupper osv) med ambitiösa planer för att uppnå noll nettoutsläpp av växthusgaser hade bjudits in för att tala. Följaktligen fanns inte Sverige med bland de inbjudna länderna. Däremot länder som Danmark, Island och Frankrike och t.ex. Londons borgmästare Sadiq Khan.

Men som sagt den svenska relativt nyvalda Brunblå sörjan har redan hunnit skapa intryck internationellt med sin ovilja på området. En minoritetsregering som sitter i knät på ett parti som präglas av klimatskeptisism blir inte inbjudna. Eller ska vi benämna det som vägran det som Sverigedemokraterna sysslar med?

Liberalen Romina Pourmokhtari som kallas klimat- och miljöminister tycker jag nästan synd om. Jag försöker att hela tiden tro att hon verkligen vill något, men att hon ständigt blir överkörd och totalt nedtrumlad av den stora massan av medlemmar i den Brunblå sörja som vägrar att inse allvaret och inte vill göra något. Kanske av rädsla för vad Jimmie Åkesson då ska tycka.

För övrigt har jag konstaterat att den sittande Brunblå regeringen faktiskt räknar med att förlora nästa val! Hur jag kunnat komma fram till den slutsatsen? Jo, deras politik resulterar ju helt medvetet i ökade utsläpp. Man till och med erkänner detta. Men man lovar också att det är bara under några år som det kommer att öka, sedan kommer det att minska igen. Detta måste ju beror på att man räknar med att förlora nästa val och ersättas av en regering som tar klimatkrisen på fullt allvar och tar beslut som minskar utsläppen istället för den nuvarande Brunblå sörja som medvetet fattar beslut som ökar utsläppen.

Vi måste vara optimister - även om det är svårt!

Läs:
FN-chefen: Helvetets portar öppnade. - Svenska Dagbladet
FN-chefen: Helvetets portar öppnade. - Tidningen Syre
Prognosen: Sverige missar sina klimatmål. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: