måndag 18 september 2023

Måndagsfunderingar från Sven Tycker

» Dagens skratt.

Ja, egentligen var det ju igår jag fick detta fantastiska skratt. Vi kan börja med lite bakgrund. Näringslivets lobbysmedja Timbro odlar många fantastiska skämtare. Bland de kvalifikationer som krävs för anställning måste vara att vara helt världsfrånvänd och okunnig, men att vara fanatiskt i sina åsikter. Sedan får man lära sig att utveckla dessa egenskaper ytterligare.

I gårdagens Aftonbladet kunde vi läsa en debattartikel från en Carl Albinsson på Timbro med rubriken: - "Ert Stockholmsförakt går för långt, högern". Han måste på ett eller annat sätt dela gener med Anna Kinberg Batra vars "Stockholmare är smartare än lantisar" ju blivit ett klassiskt yttrande som bevisar att det är precis tvärtom.

Fjollträsk
Låt mig ta ett citat: - "Stockholm är Sveriges rikaste, vackraste och mest dynamiska stad." Det hela handlar alltså om att "högern" har övergett Stockholm som ju hela Sverige är beroende av - enligt Carl alltså. Att Stockholm snarast är beroende av övriga Sverige har den här Carl missat. Han beklagar sig bland annat över att stockholmare betalar dubbelt i statlig skatt än vad göteborgare gör. Undrar vad det beror på? Kan det bero på att lönerna i Stockholm ligger så mycket högre? Kan det vara så att ute i landet produceras allt det där som sedan stockholmare kan få höga löner för att administrera? Den här Carl retar sig också på att: - "stockholmarna tvingas betala stora summor i Trängselskatt varje år så envisas politikerna med att satsa pengar på olönsamma järnvägsprojekt i Norrland, istället för att ge huvudstadens innevånare sin rättmätiga andel av infrastruktursatsningarna." Det är bara några veckor sedan som den skånska handelskammaren beklagade sig över att infrastruktursatsningarna i Skåne inte räckte till för att svälja all den trafik som ska passera genom Skåne. Pengarna hamnar i Stockholm istället hävdade man. I Dagens Industri har jag kunnat läsa om problemen med kapaciteten på järnvägen i Norrland för transporterna av järnmalm. Det finns risk att de nya investeringarna i miljövänligare stålproduktion tvingas importera malm från Kanada istället eftersom järnvägen inte kan svälja de transporter som krävs. Vi behöver bara nämna t.ex. Förbifart Stockholm som är motorvägar i Stockholm. Kostnaden ligger för tillfället på 50 miljarder.

- "Utan Stockholm skulle Sverige vara ett tråkigare och fattigare land." Hahaha!

Vad det handlar om är att Timbro-Carl är orolig för att Moderaterna övergett att försöka få makten i Stockholm. Jag kan nästan, men bara nästan, tycka synd om 08:an Carl Albinsson. Han är en äkta företrädare för Fjollträsk!

» Positiva siffror.

Man ska vara försiktig med att bara gnälla, klaga och skrämma upp. Ibland kan det vara på plats att glädjas åt positiva siffror. Antalet trafikdöda under sommaren (juni-juli-augusti) har minskat jämfört med tidigare somrar. Det var "bara" 66 personer som dödades i trafiken under årets sommarmånader. Det ska jämföras med ett snitt på 73 under de tidigare 5 åren. 66 döda på 13 veckor motsvarar lite drygt 5 dödsoffer på vägarna i snitt per vecka. Det är visserligen något fler än vad som mördats i de dödliga gängkonflikter som drabbat oss. Så det finns kanske anledning att vara mer rädd när du ger dig ut i trafiken än om du är rädd för att av misstag hamna i skottfältet när skjutgalna idioter brassar på för att skydda sitt renommé. Men skjutandet och sprängandet får mycket större rubriker i media så jag förstår de som är mer rädd för skjutandet än som är rädda i trafiken. De som verkligen ska vara rädda är de som är knutna till dessa våldsamma gäng. Det är ju trots allt (lyckligtvis...) främst de med kopplingar till gängen som mördas - inte oskyldiga.

Men om jag ska komma med en del förnuftiga råd så kan jag göra det:
1/ Håll dig nykter i trafiken!
2/ Trafikregler är inte till för att straffa dig, dom är till för att skydda dig och dina medtrafikanter!
3/ Ha inte för bråttom i trafiken!
4/ Bilen (och MC:n och cykeln och elsparkcykeln) är ett fordon för transport, inte en leksak!
5/ Det är du som köper knarket som göder de kriminella gängen!
6/ Det är inte tufft med en pickadolla, det är bara dumt!

Läs:
Ert Stockholmsförakt går för långt, högern. - Carl Albinsson Timbro på Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: