torsdag 7 september 2023

En lokalpolitisk rapport

» Vad sysslar man med?

Jag var igår på kvällen på sammanträde med Kommunstyrelsen här i Åstorp. Vad diskuterar man då på ett sammanträde med Kommunstyrelsen? Kommunstyrelsen har 13 ledamöter och majoriteten består av Sverigedemokraterna (4 ledamöter), Moderaterna (3 ledamöter) och Kristdemokraterna (1 ledamot) medan vi i oppositionen består av Socialdemokraterna (4 ledamöter) och Vänsterpartiet (1 ledamot - dvs er bloggare)

När vi har allmänna val och röstar så väljer vi Kommunfullmäktige, som alltså något förenklat motsvarar Riksdagen på riksnivå. I Åstorp har SD och S vardera 10 mandat, Moderaterna 7 mandat och Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vardera ett mandat. I Kommunfullmäktige utser man sedan ledamöterna i övriga nämnder och styrelser. Här i Åstorp samarbetar Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna och har då alltså majoritet och utser en egen majoritet i nämnder och styrelser. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samarbetar och kan alltså utse en minoritet i styrelser och nämnder. Eftersom Liberalerna och Centerpartiet står utanför något sådant samarbete och är så små så innebär detta att dom inte heller är representerade i styrelser och nämnder. Vilket alltså Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är trots att vi är lika små.

Kommunstyrelsen kan mycket förenklat jämställas med regeringen på riksnivå.

Sven Tycker
Vad diskuterade vi då på gårdagens sammanträde? En punkt i början heter "Frågestund för allmänheten". Men det fanns ingen "allmänhet" närvarande igår. En del ärenden är rena rutinärenden som förändring av firmatecknare för kommunen, anmälningsärenden, delegationsärenden och olika former av information. Igår t.ex. senaste nytt från det som heter "Familjen Helsingborg" och som är ett samarbete mellan alla kommunerna i Nordvästra Skåne. Utan diskussion beslutades också om bidrag till olika samlingslokaler i olika kommundelar.

Några ärenden föranledde dock lite längre diskussion. Översiktsplanen för Björnås (som är ett område i kommunen uppe på Söderåsen) ska ändras och det beslut som fattades var att skicka ut detta på samråd innan det kan fastställas. Det som idag heter Björnås är faktiskt där den första bebyggelsen var. Det var för sankt och blött nere på slätten så man bosatte sig uppe på åsen. Här finns alltså spår av gammal bebyggelse och också en del bevarade äldre hus. På 30-40 talet byggdes ett område med villor. Senare har fler villor byggts och det finns även en del gårdar och även nybyggda hästgårdar. Här uppe ligger också en förskola. Området som berörs gränsar till Kalvahagens naturreservat. Och det finns en hel del områden som är viktiga att bevara av miljöskäl och kulturskäl. Men kommunen vill bebygga ett mindre område (som jag kan acceptera), och acceptera att det avstyckas och byggs på några tomma platser och sedan vill man acceptera avstyckning av tomter i utkanten utefter det som heter Forntidsvägen. Något jag hela tiden har varit skeptisk till. Jag tycker det förtar för mycket av intrycket av området.

Ett annat ärende som föranleder en del diskussion är byggandet av det som kallas tillagningskök vid skolan i Hyllinge. Idag kommer maten till skolor, förskolor osv från ett Centralkök. Här handlar det om ett prov, men från S och V tycker vi att besluten fattats lite snabbt utan att det diskuterats och fattas formella beslut där dessa ska fattas. Även idag har vi reserverat oss mot beslutet.

En fråga där vi däremot är ganska så överens är det som heter "Ny brandstation". I dag har Åstorps och Klippans kommun en gemensam Räddningstjänst Söderåsen. Det finns en brandstation i Åstorp (med i huvudsak deltidsanställda) och en brandstation i Klippan med heltidsanställda. Det finns nog en mindre station Ljungbyhed och Kvidinge också med frivilliga. Tanken är att man ska bygga en gemensam ny brandstation vid Kvidinge (mitt emellan Åstorp och Klippan - men i Åstorps kommun). Eftersom den ska bemannas med heltidsanställda brandmän och är placerad i direkt anslutning till Rv 21 så räknar man med snabbare utryckningar än idag när man har stationerna inne i samhället. Nu får brandchefen i uppdrag att fortsätta planerna. Om det blir av är det mycket möjligt att polis och ambulans också kommer att lokaliseras vid samma plats. Detta är en typ av samarbete mellan mindre kommuner som är nödvändigt och som ökar effektiviteten och minskar kostnader

En fråga som däremot vållade debatt är en motion från oss i Vänsterpartiet som går ut på att vårdpersonal inom kommunen under de sista åren innan ålderspensionen ska ha rätt att gå ner till 75% men med bibehållen heltidslön. På så sätt ska erfaren personal orka jobba hela tiden till pensionen. Naturligtvis säger högermajoriteten Nej medan vi från S och V vill bifalla motionen. Som förväntat förlorade vi omröstningen. Det lär väl gå lika i Kommunfullmäktige som ska fatta det slutliga beslutet.

En annan fråga som vållade lite debatt var ett förslag från Socialdemokraterna om att kommunen skulle göra klart att vi inte vill ha någon Angiverilag. Dvs att t.ex. vård- och skolpersonal ska vara skyldiga att ange och rapportera om dom kommer i kontakt med personer som man misstänker sakna uppehållstillstånd i Sverige. De flesta regioner (även högerstyrda) har gjort motsvarande deklarationer när det gäller sjukvården och även en del kommuner. Men i Åstorp vill man inte ställa upp från högern. Det finns ju inget färdigt förslag än har man som argument. Men, det är ju just då som man har möjlighet att agera och påverka. Men, det är ju Sverigedemokraterna som styr...

Slutligen hade jag på övriga frågor ett önskemål. Mitt i kommunen finns vad som en gång i tiden var ett stort stenbrott. Idag ett enormt hål i Söderåsen. Under många år har det diskuterats vad det ska bli av detta. Det har diskuterats många saker och ett kommunalt bolag har i uppdrag att diskutera med olika intressenter. Det har vad jag vet förts diskussioner med flera olika idrottsförbund t.ex. Men inget händer! Jag får ofta frågor om vad som ska hända med "Makadamen" och har inget svar. Jag tror att många åstorpare har gett upp och konstaterat att inget kommer att hända. Jag vill därför att Kommunstyrelsen eller Kommunfullmäktige skulle få information från ansvariga om vad som händer. Som jag förstår det ska det kommunala bolaget ha en information vid nästa kommunfullmäktigemöte och dom ska då få i uppdrag att även berätta i detta ärende.

Sedan gick vi hem!

Inga kommentarer: