tisdag 5 september 2023

Ligger risigt till

» Timbrohögern gråter.

Beslutet från Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson att slopa den automatiska uppräkningen med inflationen av brytpunkten för statlig skatt har fått den svenska Timbrohögern att få skrämselhicka och hjärtsnörp. I moderatmegafonen Svenska Dagbladet skriver Peter Wennblad: - "Ett svek ska kallas ett svek" och i Timbros egen megafon Dagens Industri skriver Timbros egen Ellen Gustafsson: - "Moderaterna lät S vinna om skatterna".

Det gråts krokodiltårar på en hel del håll. Bara för det är det värt att ge Elisabeth Svantesson ett hedersomnämnande.

Svens färdiga åsikter helt gratis
Sedan kommer vi då till Jobbskatteavdraget. Filosofin bakom Jobbskatteavdragen är att de som inte kommer i åtnjutande av detta, alltså sjuka, funktionshindrade, föräldralediga, arbetslösa och så vidare egentligen bara är lata. När dom märker att skillnaden i plånboken bara blir större och större genom att dom straffbeskattas så kommer dom att ta sig i kragen. Plötsligt blir funktionshindrade av med sitt handikapp, sjuka blir friska, arbetslösa hittar jobb, föräldralediga slutar sitta hemma och gulla med sina telningar i onödan och så vidare. Enligt teorin så ska det ju skapa ökad sysselsättning. Vi kan slopa läkemedelsbolagen och istället fortsätta bygga ut Jobbskatteavdragen. Det är lika effektivt för att få människor friska men mycket billigare än en massa tramsiga mediciner och läkarbehandlingar.

När Högern började med sin straffbeskattning via Jobbskatteavdrag av de som inte hade ett jobb så straffades även ålderspensionärer. Men pensionärerna är en stor och viktig väljargrupp med trots allt ganska stort inflytande så när pensionärsorganisationerna lanserade begreppet "Pensionärsskatt" så föll borgerligheten till föga. Numera omfattas i princip även ålderspensionärerna av en motsvarighet till Jobbskatteavdragen. Och om jag förstått det hela rätt så blir det så även denna gången i viss mån med det åttonde jobbskatteavdraget.

Handikapprörelsen osv har gjort ett försök med att peka på orättvisan genom att använda begreppet "Funkisskatt". Men detta är en mycket mindre och väljarmässigt svagare grupp så dom struntar man i från Borgerligheten / Högern / den Brunblå sörjan. Eller också är det så att man på fullt allvar tror att människor som kämpar med olika handikapp som kan vara medfödda, ha förorsakats av olyckor eller svåra sjukdomar egentligen bara är lata och simulerar. Får dom tillräckliga ekonomiska lockbeten så tar dom sig i kragen och går till jobbet. Alltså samma som med sjukskrivna, arbetslösa eller föräldralediga för att ta exempel.

Det är en vidrig människosyn, men inget annat är det att vänta från denna gruppen av elitmänniskor.

Jag skäms för våra politiker!

Läs:
Moderaterna lät S vinna om skatterna. - Dagens Industri ledare
Ett svek ska kallas ett svek. - Svenska Dagbladet ledare
En given dramaturgi i regeringens utspel. - Svenska Dagbladet analys
Alla pensionärer får sänkt skatt i budgeten. - Expressen debatt

Inga kommentarer: