onsdag 20 september 2023

Dom är i varje fall ärliga

» Brunblå sörja.

Att vår Brunblå sörja till regering bedriver en klimatfientlig politik är ingen nyhet. Det har de flesta redan tidigare fattat. Vi vet alla att även om det är Ulf Kristerssons trepartiregering som styr så är det i själva verket Sverigedemokraterna som bestämmer. Ibland verkar det faktiskt som att upplägget är att även om ingen av ministrarna formellt har sin partibeteckning som SD, så är ändå Sverigedemokraterna medlemmar av regeringen. När regeringens politik ska presenteras finns det alltid även med en representant för Sverigedemokraterna. Ibland bara en ansvarig minister (M-L-KD) och en representant för Sverigedemokraterna. Ibland är dom fyra med en representant från alla partierna i den Brunblå sörjan. Det händer till och med att det står fyra namnskyltar med "Regeringen" på bordet. Alltså även framför representanten för SD.

M + L + KD styr och SD bestämmer
Ulf Kristersson har ju också vid flera tillfällen hävdat att vi har en majoritetsregering. Och då måste han ju räkna in Sverigedemokraterna i regeringen, inte bara som ett "stödparti". Skulle han nämligen inte göra detta så är nämligen dagens regering den svagaste i modern historia. De tre regeringspartierna har bara stöd från 29,05% av svenskarna vilket är lägre än Socialdemokraternas resultat i valet, 30,33%. Men om man nu vill räkna in Sverigedemokraterna så är det ju upp till "dom". Den konstellationen har majoritet, så dom bestämmer. Men var åtminstone ärliga mot väljarna! Det är regeringen som styr och Sverigedemokraterna som bestämmer. Punkt!

Hur som helst så var det miljö- och klimatpolitik vi skulle tycka till om. Precis som förra årets budget så innebär årets budget en ytterligare nedskärning av miljö- och klimatbudgeten. Medan man skär ner budgeten för miljö- och klimatåtgärder med 259 miljoner så räknar man i budgeten med att utsläppen pga politiska beslut från den Brunblå sörjan kommer att öka med 10 miljoner ton fram till 2030. Då det enligt tidigare planer skulle minskat rejält. Men vi vet alla att Sverigedemokraterna är klimatskeptiker (eller snarast klimatvägrare). Och eftersom det alltså är så att Ulf Kristerssons regering styr och det är Sverigedemokraterna som bestämmer så blir det så här.

Ökade utsläpp istället för sänkta utsläpp kan stå Sverige dyrt. Jag såg för någon dag sedan ett inslag på nyheterna i TV som berättade att EU har 100-tals miljarder anslagna som kompensation till medlemsländerna. Men, kravet för att få del av dessa miljarder är att man uppfyller klimatmålen. Vilket alltså regeringen i sin nya budget till och med erkänner att man inte har för avsikt att göra. Sån't trams kan man inte syssla med enligt Sverigedemokraterna! Som alltså är de som bestämmer. Alltså kan det bli dyrt för det svenska folket när EU ska börja betala ut sina miljarder. Det får bli någon annan som får del av dom miljarderna. Vi svenska skattebetalare kan i varje fall glädjas åt att utsläppen ökat och bensinen kanske blivit några ören billigare.

Det kan bli dyrt att trots att Ulf Kristerssons regering styr så låter man Sverigedemokraterna bestämma.

Läs:
Regeringen: Kraftig ökning av utsläpp till 2030. - Dagens Nyheter
Kraftigt ökade utsläpp och missade klimatmål för Sverige. - Ny teknik
Ja till flygets reduktionsplikt i EU-parlamentet. - Aktuell Hållbarhet (låst artikel)

Inga kommentarer: