tisdag 26 september 2023

» Kort sammanträde som blev längre.

Jag var på sammanträde med Kommunfullmäktige igår på kvällen. Innan jag gick hemifrån sade jag till hustrun att det nog inte skulle ta så lång tid. Men jag bedrog mig, även ärenden som inte brukar debatteras alls kunde dra ut på tiden.

Det började redan på punkt fyra, Godkännande av föredragningslistan. Fru ordförande ville stryka det som var punkt 9, Eventuellt nyinkomna interpellationer. Eftersom det inte fanns några interpellationer som skulle besvaras så kunde punkten strykas tyckte hon. Men, som det påpekades, det finns en inlämnad interpellation, inlämnad i tid, men den som fått denna (en nämndsordförande) hade meddelat att han inte hade för avsikt att besvara den förrän nästa möte. Men punkten på dagordningen heter "Eventuellt nyinkomna interpellationer", den heter inte "Interpellationer som ska besvaras". Efter en debatt om vad som trots allt är rimligt vann naturligtvis den Brunblå majoriteten en omröstning.

Lite efter detta fick vi information från VD:n för de kommunala bolagen. Det handlar om det kommunala bostadsbolaget Kvidingebyggen, det kommunala fastighetsbolaget BFAB, det kommunala IT-bolaget och ett utvecklingsbolag. På senaste kommunstyrelsesammanträdet efterlyste jag vad som egentligen händer på det s.k. Makadamområdet och fick då till svar från majoriteten att vid nästa kommunfullmäktige skulle vi få information från de kommunala bolagen, och man skulle då uppmana VD:n att informera om vad som händer på området eftersom det ligger under det kommunala utvecklingsbolaget. Vilket hon inte gjorde! Det ställdes dock frågor till henne efter hennes information om just det ämnet, så vi fick trots allt veta att det händer inget.

Åstorp
Efter detta handlade det om en del avsägelser och nyval till olika poster. Något som inte brukar vålla någon debatt. Men även här lyckades det bli debatt. Utan att det fanns med på dagordningen eller förberetts i valberedningen föreslog vårt Brunblå styre att det ena heltidsanställda kommunalrådet, SD:s Peter Lindberg, skulle ta över som ordförande för Valnämnden. Det blev lite debatt om det verkligen är OK att komma med ett så pass viktigt val utan att det på något sätt förberetts av valberedningen eller anmälts. Nu gör ju majoriteten som dom vill så nu är kommunalrådet Peter Lindberg (SD) ordförande i Valnämnden. Det som gör det här spännande är att förra mötet med kommunfullmäktige så valdes det andra heltidsanställda kommunalrådet Roger Nielsen (M) till ordförande för Bildningsnämnden. Jag funderar på att ordna en vadslagning om vem av de båda heltidsanställda kommunalråden som tar över nästa nämnd? Det som gör det spännande är att efter valet så tog ju SD+M+KD över styret. Och deras första beslut var att fördubbla antalet heltidsanställda kommunalråd. Från tidigare ett från Socialdemokraterna till två, ett från vardera Sverigedemokraterna och Moderaterna. Det handlade naturligtvis om prestige, man kunde inte enas om vilket parti som skulle tillsätta kommunalrådet, så då fick det bli en kompromiss - en från vardera partiet. Uppenbart är att det inte är tillräckligt mycket att göra för två personer på heltid så nu får man nya uppdrag för att fylla ut tiden.

Sedan fanns det två vad som kallas Enkla frågor. Skillnaden mellan en "Enkel fråga" och en "Interpellation" är som sagt att den förstnämnda är just en enkel fråga. En interpellation kan vara lite mer invecklad, och dessutom kan alla i fullmäktige delta i en diskussion efteråt medan en enkel fråga bara berör den som frågar och den som svarar. Den första frågan gällde skolans budget för 2024. Den liberala frågeställaren (L ingår INTE i den styrande Brunblå majoriteten) undrade om de statsbidrag som kommunerna nu får i den nya statsbudgeten innebär att man från majoriteten kan lova att prioritera skolan i den nya budgeten. Skolan har utsatts för stora besparingar. Resurspersoner osv har fått lämna skolan. Och i vissa av skolområdenas besparingar skriver man ärligt att man vid nyrekryteringar kommer att prioritera mindre kvalificerad personal för att spara pengar. Tillfälligt anställda har fått gå på löpande band. Svaret var: - Vi kan inte lova att prioritera just skolan!

Den andra frågan handlade om det som kallas Deponin på Norra Vallgatan. Bakgrunden är att en uppfinningsrik entreprenör hade kommit på en bra affärsidé. Han fick betalt av Perstorp AB för att ta hand om tonvis (40.000 ton) av främst natriumsulfat. Dvs i princip salt. Hans affärsidé (han kallade det Jordförbättring) handlade om att blanda in det i vanlig jord och sedan lägga upp bullervallar osv. Redan första projektet blev en skandal - det stank! Alltså gick han i konkurs och stack. Och där stod kommunen med skiten. Till slut beslutade Åstorps kommun att följa de råd man fick från både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Nämligen att kapsla in det hela så att det inte läckte ut i allt för stora koncentrationer. Det skulle bli större miljöpåverkan att gräva upp allt och transportera bort för att lägga det på en deponi någon annanstans även om denna var lämpligare. Så detta har nu skett. Det har kapslats in och stora mängder jord har lagts ovanpå för att skapa ett någorlunda attraktivt område. Men det har tagit drygt 15 år och kostat Åstorps skattebetalare många sköna tiotals miljoner kronor. Nu börjar det hela dock närma sig slutet. De sista jordmassorna har körts dit från byggplatser. Och den enkla frågan handlade om vad detta kostat. Svaret var att eftersom det handlade om schaktmassor från byggprojekt kostade det inte budgeten för Norra Vallgatan något.

Dumpat

Sedan kom vi då till nästa fråga som handlar om en ny brandstation. Åstorp och Klippans kommun har en gemensam Räddningstjänst. Och tanken är att man ska bygga en gemensam brandstation utmed Riksväg 21 vid Kvidinge. Det beslut som skulle fattas var att anslå pengar för att göra en närmare utredning. Det som var problem däremot var att det enda det står i handlingarna om var brandstationen ska ligga är "vid Magleby". Men det är inte där som man funderar på att bygga någon brandstation. Att lägga den "vid Magleby" skulle vara mycket olämpligt. Så det blev en debatt om man verkligen kunde besluta om att anslå pengar för att göra en utredning om bakgrundsinformationen faktiskt är felaktig? Att det blir fel handlar om att det ursprungligen angetts som placering "Maglebykorset" och sedan har det bara blivit "vid Magleby" så småningom. Men tanken är alltså att brandstationen ska förläggas där vägen som går till Magleby svänger av från Riksväg 21. Magleby är en liten by upp mot Söderåsen. Nu blev det vad som kallas en minoritetsåterremiss. Dvs ärendet skickas tillbaka och så får styret komma in med nya handlingar som är korrekta till nästa möte. En minoritet (tillräckligt stor) kan tvinga fram en sådan återremiss.

Sedan kom vi då fram till att besluta om den motion som vi i Vänsterpartiet lämnat in tidigare som går ut på att göra det möjligt för personalen inom vården att verkligen orka jobba ända fram till pensionen. Motionen går ut på att anställda inom vården ska ha rätt att de sista åren gå ner till 75% men fortsätta att få hel lön. Dvs om man inte orkar jobba helt de sista åren så ska detta inte behöva gå ut över lönen eller pensionen under resten av livet. Naturligtvis tyckte inte den Brunblå ledningen att det hela var en god idé. Efter en tids debatt avslogs motionen. Så vi får väl återkomma på något annat sätt.

Vänsterpartiet Åstorp

Slutligen konstaterades att vi i Vänsterpartiet lämnat in en ny motion om att trycka på Skånetrafiken för att förbättra kommunikationerna till grannkommunen Ängelholm. Åstorp har Pågatågstrafik minst en gång i timmen till alla grannkommuner i tre olika riktningar. Det är två Pågatågslinjer, Skånebanan Helsingborg-Åstorp-Hässleholm-Kristianstad. Och Söderåsbanan Malmö-Åstorp. Men dom tågen går inte längre, dom fortsätter inte de sista kilometrarna till Ängelholm trots att spåren finns. Vi är utlämnade till en buss som bara går vardagar, inte ens varje timme och som tar ungefär 3 gånger så lång tid jämfört med vad ett tåg skulle ta.

Blev det långt och tradigt? Det finns nog en del som tycker att ett möte med Kommunfullmäktige också är långt och tradigt!

Inga kommentarer: