onsdag 27 september 2023

Fortsatt KD-fiasko

» Nya väljarundersökningar.

Idag är det ett riktigt himmelrike för er dagliga bloggare. Jag vet att regelbundna läsare av Sven Tycker har förstått att jag älskar väljarundersökningar. Och allra helst älskar jag dom när dom visar på för mig ganska positiva siffror. Skulle siffrorna gå mig emot allt för mycket blir det så jobbigt att hitta på undanflykter och bortförklaringar. Men, idag är det ett himmelrike, eftersom jag har två olika undersökningar att tycka till om. Dels har Sveriges Radio publicerat en undersökning som utförs av Indikator Opinion. Sedan har samtidigt Dagens Nyheter publicerat en undersökning som i sin tur görs av Ipsos. Båda undersökningar visar på ungefär samma resultat. Och i båda fallen på ganska trevliga siffror i de flesta fallen.

Den stora glädjen är att fiaskot för Kristdemokraterna fortsätter. Ska vi till och med hoppas på att partiet är utplånat efter nästa val? Ebba Busch har genom att driva partiet långt ut på högerkanten, sopat det kristna kärleksbudskapet under mattan och sedan kryddat det hela med vidlyftiga populistiska löften som sedan brutits på löpande band skrämt bort hälften av väljarna sedan valet.

Nedan ser ni siffrorna för först SR:s undersökning och då med en jämförelse med senaste valet och därefter siffrorna från DN:s undersökning med en jämförelse med förra månaden. Båda undersökningarna visar på en klar majoritet för den nuvarande Rödgröna oppositionen. Hur många partier (V - Mp - C) Socialdemokraterna behöver stöd för i Riksdagen för att få majoritet skiljer lite beroende på undersökning och vilka partier som eventuellt skulle åka ur Riksdagen. Stödröster från stora partier kan kanske rädda något eller några av de partier som är hotade. Men klart är att den Brunblå sörja som styr vårt land just nu bara lyckas skrapa ihop 43-44% av rösterna och då är två av de fyra partierna rejält hotade av att inte ens blir representerade i nästa Riksdag.

Jag kan inte kalla det hela för något annat än ett BRUNBLÅTT FIASKO!

Socialdemokraterna 38,6% (+8,3) 36% (±o)
Sverigedemokraterna 19,0% (-1,5) 20% (+2)
Moderaterna 18,4% (-0,7) 17% (-2)
Vänsterpartiet 7,6% (+0,8) 8% (+1)
Miljöpartiet 5,2% (+0,1) 5% (±0)
Centerpartiet 4,0% (-2,7) 5% (-1)
Liberalerna 3,0% (-1,6) 4% (+1)
Kristdemokraterna 2,6% (-2,7) 3% (-1)

Nu är ju inte Ebba Busch ensam om att ha varit vidlyftig med vallöften som man sedan efter att man fått Makten valt att sopa under mattan. I Aftonbladets sportbilaga berättas om hur Ulf Kristersson innan valet träffat företrädare för idrottsföreningar i det vi kallar "särskilt utsatta områden". Då lovade han att man skulle anslå 250 miljoner kronor per år i fyra år speciellt riktade till att hjälpa idrottsföreningar i dessa områden. Sedan vann man valet. Resultatet blev 100 miljoner kronor om året i tre år som betalas ut till de centrala förbunden så att när alla filter ha passerats så är där inga pengar kvar till de lokala idrottsföreningarna. Vi kan bara dra två olika slutsatser av detta. Antingen ljög Ulf Kristersson (i vanlig ordning) när han gav sina löften. Eller också har Sverigedemokraterna stoppat pengarna eftersom man inte vill riskera att föreningar med stora inslag av invandrarungdomar ska få bidrag.

» Mer kommunpolitik.

Vi anger inte
Igår ägnade jag ju rikligt utrymme åt kommunpolitik från min hemkommun Åstorp. Men det är inte bara här i Åstorp som det händer spännande saker i kommunpolitiken. Låt mig bara ta två små händelser från dagens lokalsidor i Helsingborgs Dagblad. I grannkommunen Bjuv (som ju också styrs av en Brunblå sörja under ledning av Sverigedemokraterna) var det också kommunfullmäktigemöte i måndags. Ett spännande beslut från det mötet var att kommunstyrelsens vice ordförande, sverigedemokraten Kenneth Bolinder, som tidigare även var ordförande i Utbildningsnämnden nu också tar över och blir ordförande i Socialnämnden. Ett ganska unikt förfarande att välja samma person som ordförande i kommunens två tyngsta facknämnder. Jag tolkar det som att det helt enkelt inte finns tillräckligt många kompetenta sverigedemokrater som är villiga till att ta politiska uppdrag. Kan det vara så att det är samma skäl till beslutet i Åstorp där kommunstyrelsens ordförande Peter Lindberg (SD) nu också valdes till att bli ordförande i Valnämnden?

» Röstmisstag.

Jag läser om turerna i högerstyrda Höganäs som har för avsikt att avskaffa valfriheten inom den personliga assistansen. I dag kan man välja att låta kommunen utföra assistansen, men kan välja ett valfritt privat bolag och man kan även starta ett eget bolag för att sköta assistansen. Nu vill högerstyret i Höganäs (precis som i en annan kommun i NV Skåne, Örkelljunga) avskaffa det kommunala alternativet. Istället ska kommunen lägga ut det hela till lägstbjudande privat bolag. Den som väljer kommunen får alltså inte kommunen utan något okänt privat bolag som lagt lägst bud. Det intressanta är att när frågan diskuterades i Socialnämnden så röstade SD:s ledamöter Ja till förslaget. Nu har ärendet hunnit diskuteras i Kommunstyrelsen arbetsutskott och då röstar SD Nej. - "Egentligen så ändrar vi oss inte. Det blev fel i kommunikationen. Vi hade inte lyckats stämma av det inför socialnämnden" förklarar SD. SD:s röstboskap hade inte fått direktiv hur dom skulle rösta...

Läs:
DN/Ipsos: Utförsbacken fortsätter för Kristdemokraterna. - Dagens Nyheter / Ipsos
KD tappar väljarstöd – har med brutna vallöften att göra. - Sveriges Radio / Indikator Opinion

Inga kommentarer: