söndag 3 september 2023

En eloge till Elisabeth Svantesson

» Jo, jag menar faktiskt det.

Jag förstår om en del av mina regelbundna läsare blir lite förvånade av detta. Skulle jag ge en eloge till en moderat finansminister? Jo, jag ska faktiskt göra detta. Bra tänkt Elisabeth!

En applåd för Elisabeth Svantesson
Vad det handlar om? Jo, hon har (efter mycket hård kritik från många håll) beslutat att stoppa den "automatiska" uppräkningen av den s.k. brytpunkten. Vad är då brytpunkten? Jo, det är den inkomstgräns där man börjar betala statlig skatt. Denna räknas upp automatiskt (om man inget gör) med inflationen. Och när det är som nu där inflationen är mycket högre än löneökningarna så innebär detta rejäla skattesänkningar för de med lite högre inkomster. Gränsen ligger lite över 50.000 i månaden idag, och där blir den alltså kvar. Höginkomsttagarna (som har råd att betala skatt) får ingen skattesänkning.

Nu får Elisabeth ytterligare cirka 12 miljarder att roa sig med istället för att spä på inflationen genom en gåva till de med lite högre inkomster som kan shoppa loss. Det ska bli spännande att se var dessa 12 miljarder hamnar?

För övrigt firar vi att vi slog finnarna både på herr och damsidan i Finnkampen! Bra jobbat töser och pågar!

Inga kommentarer: