söndag 24 september 2023

Rasismen

» Både här och där.

I fredags hade jag ju lite funderingar över kristdemokraten Sara Skyttedals trista syn på samernas särställning som urbefolkning. Detta medan utvecklingen runt om i världen är att inse att urbefolkningens urgamla rättigheter faktiskt fortfarande har bärighet. Det handlar om aboriginer i Australien och urbefolkning i Amazonas osv. Men enligt kristdemokraten Sara Skyttedal har finansvärldens pengaintressen företräde här i vårt land.

Det passade därför riktigt bra in med ett Rapportinslag i SVT idag som handlade om den vidriga rasism som samer regelbundet utsätts för i norra Sverige. Jag hävdar inte att Sara Skyttedals synpunkter kan likställas med den vidriga rasism som inslaget gav exempel på. Men ordval och handlingar gör mig verkligen illamående.

Älska din nästa - kärleksbomba SD
Man blir påmind om sverigedemokraten Björn Söder som ju för en tid sedan ifrågasatte om t.ex. just samer (och judar...) kunde betecknas som svenskar. Uttalanden från t.ex. Björn Söder och Richard Jomshof visar trots allt bara på att rasismen och hatet mot icke etniska vita svenskar inom Sverigedemokraterna inte är bortrensad. Dessa både ingår tillsammans med Jimmie Åkesson i den kompiskvartett som tillsammans gick med i det fortfarande nazistiska Sverigedemokraterna för att skapa en plattform för sina egna sjuka idéer.

Jag vill samtidigt passa på ett påminna om vad vår statsminister idag själv ansåg när han som ung MUF-spoling valdes till ordförande i MUF. DÅ förespråkade han en helt fri invandring och hade inget emot alla de som kom till Sverige. Fast sedan har han fått ovan nämnda sverigedemokrat Jimmie Åkesson sittande som en magister ovanför honom och viftar med den Brunblå sörjans heliga bok - Tidöverenskommelsen. Nåde den som bränner den!

Kanske ska vi fortsätta med att associera vidare. Dagens Nyheter publicerar idag en lång artikel om en koranbrännare som faktiskt kommer att åtalas. Fredagen den 11 september 2020 hittade man utanför moskén i Linköping en delvis uppbränd Koran indränkt i bacon och tillsammans med olika antimuslimska hatbudskap. De skyldiga till hatbrottet hade filmat det hela och lade ut det hela för att visa sin stolthet över sitt hatbudskap.

I det här fallet lyckades polisen spåra den som i en bokhandel köpt koranen, samma person hade även köpt bacon i en annan affär. Och man kunde känna igen hans skor på filmen från bevakningskameror i butiken och på deras egen film. Nu åtalas han. Hans kumpaner har polisen ganska god kännedom om men inte tillräckliga bevis för att kunna åtala.

Kräket (som idag är 27 år) vägrar uttala sig. Klart är att han står ute till höger på den politiska skalan. Det framkommer bland annat att han varit ordförande för Fria moderata studentförbundet i en universitetsstad. Det vidriga hatet finns inte bara i Sverigedemokraterna och till höger om dom. Polisen ska all heder för att det går till åtal. Det här är inte att utnyttja sin yttranderätt, det här handlar om något helt annat. Något som muslimer (för att ta exempel) utsätts för hela tiden. Att ett parti som står bakom den här typen av vidriga handlingar sitter och drar i tåtarna och utnyttjar vår regering som spratteldockor gör mig förtvivlad. Och orolig för framtiden!

Läs:
Förändringar i Jämtlandsfjällen drog i gång ny hatstorm mot samer. - SVT
Misstänkt koranbrännare med politikerbakgrund inför rätta i högaktuellt mål. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: