onsdag 13 september 2023

Brunblå handlingskraft

» Förlåt, jag hade fel.

I går skrev jag att den svenska militären skulle få sina anslag höjda med 20 miljarder kronor för att vi ska kunna uppfylla NATO:s målsättning om 2% av BNP till militärerna att leka med. Jag hade fel! Det är inte 20 miljarder tydligen, utan det är 27 miljarder. Småsummor? Jag passar på att än en gång påminna om den Brunblå sörjans prioriteringar i budgeten. 27 miljarder till militären. 7 miljarder för att öka bilåkandet genom sänkta bränslepriser. 400 miljoner för att kunna betala medlemsavgiften till NATO. 210 miljoner för att hålla liv i regionala flygplatser eftersom flygresenärerna inte vill betala vad det kostar. Och så 80 miljoner till kommunerna för deras arbete mot gängkriminaliteten.

» Bad timing.

Tidningen Forskning och Framsteg berättar att vår Brunblå sörja i somras beslutade att dra in anslagen helt till Vetenskapsrådets hela finansiering av utvecklingsforskning. Något som möttes av starka protester från den svenska forskarkåren. Bland de forskare som fick sina anslag indragna var Karl Ståhl och statsveterinären Erika Chenais som är Sveriges ledande forskare i Afrikansk svinpest. Jag antyder inte alls att det finns något samband mellan det faktum att vår Brunblå sörja drog in anslagen till forskarna i somras och strax efter nu på hösten hittade vi de första fynden av den väldigt smittsamma sjukdomen bland vildsvin i Västmanland. Hotet mot svensk svinuppfödning är stort efter dessa fynd. Taskig timing från en Brunblå sörja!

Vår handlingskraftige Brunblå sörja
» Ebba trampar i klaveret - igen.

Fast Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach använder ett annat uttryck. Inte "trampat i klaveret" och inte heller "skitit i det blå skåpet". Fredrik Furtenbach använder uttrycket "skjutit sig själv i foten"! Vad det handlar om är Ebba Buschs uttalande i tisdags om att om inte Turkiet utvisade den s.k. "Kurdiska räven" till Sverige öppnade hon för att Sverige skulle dra in biståndet till Turkiet. - "Hon har uttalat sig slarvigt på ett område som är väldigt känsligt för regeringen." Att komma med hot mot Turkiet är nog inte sanktionerat på högsta nivå i dagens Brunblå regering. Mot Turkiet ska vi vara snälla! Sedan kan Turkiet ju bara hänvisa till att man inte utvisar sina egna medborgare, precis som Sverige inte gör till Turkiet!

» Brist på handlingskraft.

Jag ser att både kommuner och energibranschen är mycket kritiska till bristen på förmåga att fatta beslut från regeringens sida. Sprickan inom den Brunblå sörjan av Tidöpartier (dvs mellan regeringen som styr och Sverigedemokraterna som bestämmer) gör att inget händer när det gäller tillståndsfrågor gällande vindkraften. I Ny Teknik säger Lars Andersson på branschorganisationen: - "Den totala upplevelsen är att det finns en tvehågsenhet från regeringen." Bara nämnt lite så där apropå vår Handlingskraftiga regering!

Inga kommentarer: