måndag 11 september 2023

50 år sedan

» En USA-dirigerad högerkupp.

I dag är det 50 år sedan Chiles folkvalda president Salvador Allende störtades i en militärkupp. Salvador Allende var vänster, och vänster är något som demokratin USA inte accepterar på sin bakgård. Länder i Sydamerika, Centralamerika eller Karibien som får vänsterstyren utsätts snabbt för handelsblockader, invasioner, militärkupper eller bara inbördeskrig. Så alltså också med Chile för 50 år sedan. Det var den 11 september 1973 som generalen Augusto Pinochet med stöd från amerikanska CIA genomförde en militärkupp. Salvador Allende dog och hela ledningen för kommunistpartiet avrättades till exempel.

Chiles flagga
Fascisten Augusto Pinochet behöll makten fram till 1990 när demokratin återvände till Chile. Under den tiden uppskattas 3.200 personer ha mördats, 50.000 utsattes för tortyr pga sina politiska åsikter och omkring 200.000 passerade under åren något av militärjuntans häkten. Bland de som drabbades av militärjuntans våld var sångaren Victor Jara som dagen efter kuppen fängslades och utsattes under flera dagar för en grym tortyr. Några dagar senare avrättades han och hans kropp dumpades på en väg. Sverige tog emot många politiska flyktingar från Chile, flyktingar och deras barn som idag utför ett viktigt arbete för vårt land.

» Svenskt flyktingmottagande.

Antalet flyktingar till Europa ökar kraftigt. De flesta länder har ett ökat antal asylsökande. Totalt kom det över 600.000 asylsökande till EU under första halvåret i år. Tyskland har tagit emot nästan 180.000, Spanien drygt 100.000, Frankrike nästan 100.000, Italien drygt 75.000 och så vidare. Största ökningen har Estland och Lettland som har mer än fördubblat antalet asylsökande på ett år. Sverige har ett minskat antal asylsökande och fick första halvåret in ca 7.900 asylsökande. Men vår sverigedemokratiska migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är inte nöjd. Det ska bli ännu färre och fler ska slängas ut. De krav Sverige ställde vid tidigare flyktingvågor på att alla Europeiska länder måste ställa upp tillsammans gäller inte längre. Nu är det vi som smiter undan.

» Glöm inte nyttan.

I en osedvanligt intelligent ledare i Svenska Dagbladet uppmanar Mattias Svensson: - Glöm inte den skötsamma majoriteten. Det handlar om alla de invandrare och deras barn (den stora majoriteten) som utbildar sig och skaffar ett jobb och bidrar till det svenska välfärdssamhället. Vi har ju idag en Migrationsminister i Maria Malmer Stenergard (M) som i sina sverigedemokratiskt influerade tankar bara ser problemen. Hon kan inte se den stora majoritet av utlandsfödda eller med utlandsfödda föräldrar som skaffar sig en utbildning, som jobbar och sliter. Jag var ju för några dagar sedan och fick laserbehandling för efterstarr efter 7½ månads väntetid. Läkaren var av utländsk härkomst. Om någon vecka har jag tid på Vårdcentralen - läkaren är av utländsk härkomst. För en tid sedan fick jag tandproteser. Min tandläkare? Hon är uppenbarligen av utländsk härkomst. Svensk vård och omsorg hade inte fungerat utan alla dessa invandrare som Maria Malmer Stenergard envisas med att bara se som ett problem. Om det är någon som är ett problem, så är det Maria Malmer Stenergard själv!

» Jaga skattesmitarna.

Jag såg att man från regeringen skulle intensifiera jakten på bidragsfuskare. Inget fel i det. De allra värsta exemplen på bidragsfusk hittar vi inom Assistansmarknaden. Den borgerliga regeringen införde en assistansreform som byggde på en privatisering av vården och hjälpen som huvudmål. Vi kan se vad vi fått i form av ett enormt fusk. Ett fusk som ju även drabbar alla de som är beroende av assistansen. Jag såg dock inget i regeringens planer på att intensifiera jakten på skattefusket. Men i USA har skattemyndigheten IRS tröttnat på de amerikanska skattesmitarna. Nu ska man sätta igång och jaga alla de miljonärer som inte betalar sina skatter. Man räknar med hitta 1.600 miljonärer som är skyldiga minst 250.000 dollar vardera (2½ miljoner kronor). Var är pengarna till den svenska Skattemyndigheten för att jaga skattesmitare?

Inga kommentarer: