fredag 8 september 2023

Ebba Busch eller miljöpolitik

» Vad sysslar dom med?

Är Ebba Busch den här regeringens största klåpare? Det finns ett stort skäl till att Kristdemokraterna idag i princip i alla väljarundersökningar ligger under 4%-spärren. Och det skälet stavas Ebba Busch. Hon må ha varit en tillgång för partiet en gång i tiden. Men idag är hon ett sänke med brutna löften, populistiska utspel och okunskap.

Ebba Busch
Medan allt fler europeiska länder försöker locka pendlare och andra resenärer till kollektivtrafiken så för Sverige en motsatt politik. I dagarna blev det klart att skatten på bensin och diesel ska sänkas. Sverigedemokraterna (och KD osv) har ju lovat att det ska bli rejält billigare att köra bil. Sänkningen av reduktionsplikten (som gör bränslet billigare och mer miljöskadligt) räcker inte. Nu ska alltså skatten också sänkas. Allt för att locka fler att ta bilen istället för att trängas i kollektivtrafiken.

De stora vinnarna är inte de som bor i glesbygden. Det är nämligen inte deras bilar som rullar mest på vägarna. Det är rika storstadsbor med stora SUV:ar som kör längst sträckor.

I allt fler länder i Europa genomför man rejäla sänkningar av biljettpriserna i kollektivtrafiken. Tyskland var först men fler länder har följt efter. I Sverige fortsätter biljettpriserna inom länstrafiken i landet att rusa i höjden. Man uppnår då ett mål, att färre åker så att man inte behöver bygga ut trafiken.

I samband med att Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterade skattesänkningen tillsammans med Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt (en skattesänkning som kostar mångmiljardbelopp för den svenska skattkistan) fick Ebba Busch en fråga från en journalist om man gjort en beräkning av hur mycket utsläppen kommer att öka pga skattesänkningen. - "Den fullständiga beräkningen har vi ännu inte gjort" svarade Ebba Busch.

Ett påstående som tydligen var en direkt lögn. Det har gjorts beräkningar på ökningen av utsläppen pga skattesänkningen och pga sänkningen av reduktionsplikten. Dom finns med i underlaget. Problemet är väl att utsläppen från den svenska transportsektorn kommer att öka i så pass stor omfattning att man inte kommer att lyckas uppfylla de mål man har för minskningar. Risken är stor för att Sverige kommer att bötfällas av EU för att vi inte uppfyller de mål om utsläppsminskningar som satts upp.

För övrigt såg jag att man tydligen har en lösning på det problemet. Dvs att man inte kommer att kunna uppfylla målen när det gäller minskning av utsläpp från transportsektorn. Man slopar målet!

Som sagt, Ebba Busch är en katastrof för svensk miljö- och klimatpolitik!

PS. Bara en liten notis apropå den planerbara kärnkraften. Under några timmar i förmiddags var Sverige tvungna att importera el. Hälften av den svenska planerbara kärnkraften står still. Jag tycker det är dåligt planerat!

Inga kommentarer: