lördag 16 september 2023

Ge dom en spark i röven

» Om den Brunblå sörjans syn på sjuka och funktionshindrade.

Regelbundna läsare av mina rader här på Sven Tycker har nog förstått att jag har en mycket negativ syn på den svenska högerns syn på sjuka och funktionshindrade. Jobbskatteavdraget är ett sådant fenomen som jag kritiserat ett antal gånger. Syftet med Jobbskatteavdraget är enligt förespråkarna att gynna de som jobbar och få fler i arbete. Jag kan ju inte tolka detta på annat sätt än att man tror att sjuka och funktionshindrade plötsligt ska bli friska och arbetsförmögna när dom utsätts för en straffbeskattning som ju Jobbskatteavdraget i praktiken är. Den som har förmånen av ett jobb betalar mindre skatt än den som inte kan jobba pga sjukdom eller funktionshinder. Det är en vidrig människosyn enligt mitt förmenande.

Ett annat exempel är när nu finansminister Elisabeth Svantesson (M) hävdar att man från den Brunblå sörjan satsar på välfärden när man nu anslår 10 miljarder till kommuner och regioner. Problemet är att SKR (samarbetsorganisationen för kommuner och regioner) för ett halvår sedan gjorde klart att det krävs minst 30 miljarder för att det inte ska bli stora nedskärningar i vår välfärd. Så blir det alltså när nu den Brunblå sörjan prioriterar att sänka priset på bilbränsle och ge våra generaler mer slantar att leka med.

Jag har nog ett par gånger nämnt att den nordvästskånska kommunen Örkelljunga (som alltså styrs av en Brunblå sörja även den) bestämt sig för att avskaffa valfriheten inom den personliga assistansen. De som har ett beslut om personlig assistans kan välja att använda kommunen som utförare, men kan anlita något privat bolag som utförare. Och man kan i princip bilda ett egen bolag för att utföra assistansen. I Örkelljunga driver den Brunblå sörjan nu igenom ett beslut om att avskaffa det kommunala alternativet trots kraftiga protester, namninsamling med krav på folkomröstning osv. Men, den Brunblå sörjans politiker struntar i sådant. Man avskaffar valfriheten som man ju annars så ofta omhuldar.

Faktum är att Örkelljunga inte är ensamma. En annan kommun med Brunblå sörja i styret här i Nordvästskåne vill göra exakt på samma sätt, nämligen Höganäs. Höganäs har tidigare för att spara pengar lagt den kommunala tjänsten i ett kommunalt bolag. Detta är en form av skatteplanering som sparar pengar för kommunen genom att man kan dra av skatter på ett annat sätt. Nu vill man sälja ut hela den personliga assistansen till lägstbjudande. Man vill helt enkelt avskaffa valfriheten trots kraftiga protester från de berörda. Att man sparar pengar på den här typen av lösningar beror främst på att det blir billigare genom att anställningsvillkoren för personalen försämras när dom inte längre är anställda av kommunen utan av ett privat bolag.

Samtidigt vill den Brunblå sörjan i Höganäs börja ta mer betalt för hjälpmedel till funktionshindrade eller äldre. Eller helt enkelt avskaffa servicen helt.

DETTA är exempel på den Brunblå sörjan ute på högerkanten och dess syn på sjuka och funktionshindrade. Ge dom en spark i röven!

Läs:
Här protesterar assistenterna mot privatiseringen i Höganäs. - Helsingborgs Dagblad

Helt färdiga åsikter i mer än 25 år

PS. Mer än 30 års arbete på Försäkringskassan och med en son med ett funktionshinder gör mig kanske partisk!

Inga kommentarer: