måndag 16 april 2018

Världsröstdagen

» Vem kan man lita på?

Redan Hoola Bandoola Band ställde sig den frågan 1972, Vem kan man lita på? Med dagens trollfabriker, fake news och alla lögner på sociala medier så är det en viktig fråga att ställa sig. Jag har lärt mig att man i stort sett inte kan lita på någon. Låt mig ta några exempel.

Frågetecken
1/ Den brittiska underrättelsetjänsten hävdar att det var Ryssland som försökte giftmörda den f.d. dubbelagenten Sergej Skripal. Något som (naturligtvis) Ryssland förnekar. Så mycket bevis för det hela har väl inte lagts fram. I varje fall inte så mycket bevis att det hade hållit i en rättegång. Att allt pekar mot Ryssland hade nog inte räckt i en rättegång. Det här innebär inte att jag själv tvivlar på att det är Ryssland som ligger bakom. Det är mycket troligt att det är så. Men om man ska ta till straffåtgärder och liknande så tycker jag att man ska ha mer på sina fötter än vad som presenterats än så länge.

2/ Det gick snabbt att smälla iväg ett fyrverkeri för nästan två miljarder kronor på några minuter för att bestraffa Syrien för giftgasattacken nyligen. Om det nu var någon giftgasattack. Det är samma sak här. Av det som kommit fram än så länge så är det tveksamt om det hade hållit i en rättegång. Det är uppenbart att den syriska regimen har använt sig att kemiska vapen tidigare under inbördeskriget i Syrien. Men faktum är att det har även andra parter i det mycket invecklade inbördeskriget. I dagens krig är det lika viktigt att vinna propagandakriget som att vinna på slagfälten på marken. Vi ska inte dra allt för snabba slutsatser av olika filmbilder. Trollfabriker, fake news och vanliga underrättelselögner är snabbt ute så fort något händer. Jag påstår inte att det inte var en giftgasattack. Snarast är det väl ganska troligt att det var så. Men de bevis som presenteras hade inte räckt till i en rättegång.

Frågetecken
Det är väl inte så många som litar på den ryska "propagandan". Inte heller jag gör det! Men kan man lita på motparten? Efter den amerikanska (med allierade) invasionen av Irak som motiverades med en helt medveten lögn om irakiska massförstörelsevapen så litar jag inte på någon underrättelsetjänst i USA och Storbritannien heller. Dom ljuger hur mycket dom vill om det passar in i deras strategi. Dom är lögnare allihop!

3/ I USA har den förre FBI-chefen James Comey gett ut en bok. Han fick sparken av Donald Trump förra året. I dag hävdar James Comey att: - "Donald Trump is a man morally unfit to be president". I dagarna har FBI gjort husrannsakan hos Donald Trumps advokat Michael Cohen. Det var han som betalade 130.000 dollar till porrstjärnan Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om sin affär med Donald Trump. Det här är händelser som fått president Donald Trump att vräka ur sig förolämpningar på Twitter i en omfattning som egentligen är ofattbar och inte värdigt en demokratiskt vald president i det som kallas världens största demokrati. En intressant fråga är om attacken mot Syrien främst handlar om att straffa Syrien eller om att få media att ägna sig åt något annat än presidentens moral?

Frågan Vem kan man lita på, är fortfarande ytterst aktuell. Det är svårt att veta vem som ljuger minst!

Jag tror som sagt att jag håller fast vid vad jag sagt innan. Du kan inte lita på någon. Allra minst stormakternas underrättelsetjänster. Dom ljuger värre än vad jag kan göra själv.

Inga kommentarer: