söndag 22 april 2018

Jordens dag

» Svenska Akademien kapitel femtioelva

Tydligen har ledamöterna i Svenska Akademien kommit fram till att det kanske har begåtts några mindre misstag under de senaste 20 åren. Att Kulturprofilen alias Arnault hittat på dumheter fick man ju i och för sig veta för 20 år sedan. Men han var ju så respekterad så det kunde ju inte stämma. Att man sedan fick veta det igen några år senare kunde ju fortfarande inte stämma, han var ju så respekterad. I princip varje gång man fick veta det så kom man fram till att det inte kunde stämma. Han var som sagt så respekterad. Att man mot stadgarna lämnade bidrag till en av ledamöternas eget företag var ju också bara ett misstag. Att det upprepades år efter år var bara ett misstag.

Snille och Smak
Hur som helst har man tydligen kommit fram till att man inte längre kan hemlighålla den advokatutredning som gjordes. Den har lämnats vidare. Det var ju bara några mindre misstag som gjorts. Så högt respekterade män (och kvinnor) som varit inblandade bevisar ju bara att det inte var något viktigt.

Nu har ju dessutom Knugen tagit i med hårdhandskarna. Han har beslutat att ändra stadgarna, för det har hans vänner berättat för honom att han har rätt att göra. Det var ju hans föregångare på tronen Gustav III som 1786 instiftade hela härligheten. Så då måste ju HM Knugen ha rätt att göra ändringar i dag. Visserligen är man inte alls släkt. HM Knugen härstammar ju från en importerad Bernadotte-släkt från Frankrike när tidigare knugasläkt dött ut. Dessutom har ju HM Knugens, i demokratisk ordning, alla maktbefogenheter tagits bort. Låt oss hoppas att det inte en dag uppkommer en konflikt om vem som har rätt att ändra stadgarna. Det finns ju risk för att det plötsligt finns två versioner av stadgarna...

Själv tvivlar jag på om jag återfått något förtroende för stofilerna. Så länge Horace Engdahl inte tagit konsekvenserna av sina många misstag (medvetna och omedvetna) och utnyttjar HM Knugens nya stadgar och avgår så har i varje fall inte jag något förtroende.

Inga kommentarer: