torsdag 12 april 2018

Lakritsdagen

» Massakern på vägarna

Vad tycker ni? Ska vi försöka med positiva nyheter för en gångs skull? Det är så lätt att fastna i klagande, gnällande och kritik. Alltså, positiva nyheter.

Enligt siffror från EU-kommissionen så är den svenska trafiken den trafiksäkraste i hela EU-området. Och troligtvis i hela världen. Förra året dog 25.300 människor i trafiken i Europa. Det blir ett snitt på 49 döda per miljoner innevånare. I hela världen dog 1,3 miljoner människor i trafikolyckor. Sug på den karamellen ett litet tag. 1.300.000 människor. Det motsvarar 174 döda på en miljon innevånare. Det är väl fler människor än vad som dör i krigen? Vägtrafiken är alltså en massmördare. Det sker en ständig massaker på världens vägar!

Krasch
Men, som sagt, I Sverige har vi tydligen kommit långt. I Sverige dog 25 personer per 1 miljon innevånare i vägtrafiken. Sämst inom EU är Rumänien med fyra gånger så mycket, 98 döda. Som sagt, snittet i hela världen är 174 döda! Närmast efter Sverige kommer Storbritannien, Nederländerna, Danmark och Irland.

Ska vi vara stolta över dom här siffrorna? Det är klart att vi ska. Det beror på trafikregler, det beror på att de flesta faktiskt följer de här trafikreglerna. Det beror på att bilarna blir allt säkrare. Det beror på att vi är duktiga på att använda säkerhetsbälten, bilbarnstolar och liknande. Det beror på att vägmiljön byggs för att det inte ska ske olyckor. Och om det händer olyckor så ska effekterna av olyckan bli så liten som möjligt.

49 döda på varje miljon innevånare som vi har är alldeles för många, även om det alltså i en internationell jämförelse är få. Tänk på det alla som ser bilen (eller motorcykeln) som en penisförlängare och måste trycka gasen i botten. Tänk på det alla ni som fortfarande inte kan släppa mobiltelefonen när ni sitter och kör bil. Världen går inte under om ni inte pratar i dumluren ständigt. Jag gjorde ett litet experiment för ett par dagar sedan när jag stod med min son och väntade på hans skolbuss. Under den tid då jag stod där passerar det inte SÅ många bilar. Men i två av dom hade bilföraren ratten i ena handen och mobiltelefonen i den andra handen. Båda var relativt unga mammor med en dotter bredvid sig i bilen. Uppenbarligen på väg att köra dottern till skolan. På eftermiddagen håll jag på att med min cykel kollidera utanför en skola med en ung kvinna på väg ut från skolan. Uppenbart efter att ha hämtat dottern i skolan. Hon var dock fullt upptagen av att prata i mobiltelefonen!

Sådär, då blev det lite gnäll och klagande ändå. Tänk att man inte kan låta bli!

Inga kommentarer: