onsdag 18 april 2018

Mitt i veckan

» Det handlar om moral

Kan man lagreglera allt? Eller är det så att vi ska lagreglera allt? Eller är det kanske så att vissa lagar egentligen inte finns för att döma de som är skyldiga utan mer om att anvisa vad som är acceptabelt. Låt mig ta ett exempel.

Moral
Även Kristdemokraterna har nu bestämt sig. Övriga borgerliga partier har redan tidigare sagt Nej precis som Sverigedumokraterna. Nu säger även Kristdemokraterna Nej så Regeringen har kommit fram till att det inte är någon mening med att lägga fram något lagförslag. Vad det handlar om? Jo, de fem borgerliga högerpartierna säger Nej till att göra det kriminellt att göra sexköp utomlands. Man kan också uttrycka det som att de fem borgerliga partierna till höger tycker att det är helt OK att åka till Thailand för att köpa sex av kvinnor och män, minderåriga eller äldre. Det är helt OK menar man. Eller är det detta man menar? Kristdemokraterna motiverar sitt Nej med att det kan bli svårt med konflikter med andra länder där vi har olika lagar. Även inom de andra borgerliga partierna är väl detta det huvudsakliga argumentet. Även om det fortfarande finns åsikten att det inte ska vara kriminellt med sexköp överhuvudtaget. När Sexköpslagen infördes 1999 i Sverige (vi var då först i världen) var bland annat Moderater och Folkpartiet motståndare. Det är tveksamt om Sverigedumokraterna i dag stödjer lagen. Men efter att Sverige infört lagen har fler länder följt efter. Men när det gäller att innefatta sexköp i andra länder var vi inte först. Bland annat Norge har redan kriminaliserat det. Utan några större problem. Men nu blir det alltså inget i Sverige sedan de fem högerborgerliga partierna sagt Nej. Vad säger moralen?

På tal om moral så kan jag inte heller undvika att återvända till frågan om moral och spelindustrin. Givetvis föranlett av Zlatan Ibrahimovics inhopp i spelindustrin. Detta samtidigt som han fortsätter att driva frågan om sitt eget deltagande i fotbolls-VM. Jag struntar i om Zlatan som fotbollsspelare platsar i det svenska laget. Det är ett område som ligger över min kompetens. Däremot tycker jag att hans inhopp i spelindustrin diskvalificerar honom. Fifa:s regler som säger att den som är engagerad i spelindustrin inte kan spela fotboll tycker jag är självklara. Det brittiska fotbollsförbundet har samma regler. Var det därför Zlatan lämnade Storbritannien för den amerikanska kommersiella showbusinessen inom fotbollen. Jag tycker att de reglerna är självklara. Låt oss säga att Zlatan spelar i svenska landslaget. I finalen mot Brasilien missar Zlatan i slutminuten en straff. Hade den gått in hade Sverige vunnit matchen och blivit världsmästare. Naturligtvis en högoddsare. Några dagar senare visar det sig att det spelbolag som Zlatan är delägare i hade gjort mångmiljardförluster om Sverige vunnit matchen. Är det fortfarande någon som vill hävda att man inte kan reglera spelarnas engagemang i spelbolag? Det handlar helt enkelt om moral. Spelberoendes riksförbunds öppna brev till Zlatan och andra idrottare som ställer upp som affischnamn för spelindustrin handlar om just det - Moral! De idrottsprofiler som säljer sig till spelindustrin saknar helt moral. Dom borde skämmas öronen av sig. Du får bestämma dig Zlatan. Respekt och Moral eller Spelindustrin? Det är bara att välja. Tyvärr tror jag du väljer fel!

Inga kommentarer: