måndag 2 april 2018

Det finns slantar

» Dom växande klyftorna

Den svenska Riksbanken har ett bekymmer. I flera år har man kämpat för att få upp inflationen. Men, hur man än gör så lyckas man inte. Det mål man har för inflationen är 2%. En obefintlig eller för låg inflation (och ännu värre deflation) är mycket skadligt för ekonomin i stort. För att få igång inflationen har vi därför haft en negativ ränta en lång tid. Har Stefan Inges fått upp inflationen? Nix!

Allt fler ekonomer hävdar därför att det stora problemet är att löneökningarna är för låga. Sverige har under många år haft lönerörelser som slutat i mycket låga lönepåslag, och till detta i stort sett ingen löneglidning. Från Svenskt Näringsliv och andra arbetsgivarorganisationer hävdas det att det inte finns något ekonomiskt utrymme för några löneökningar.

Samtidigt växer näringslivets vinster. Direktörernas löner stiger i höjden. Bonusutbetalningarna till topparna sätter nya rekord. Aktieutdelningarna stiger. Vi får helt enkelt växande klyftor. De som har roffar åt sig medan de som i praktiken jobbar ihop det hela halkar efter. Allt detta medan Stefan Ingves misslyckas med att få ihop någon inflation. Girigheten sätter ständigt nya rekord medan klyftorna också sätter nya rekord.

Girig
Det här lilla meningsutbytet mellan TT:s reporter och Nordeas VD Casper von Koskull kanske förklarar lite av hur det ser ut. Om ni nu inte skulle förstå vem som säger vad så är alltså citat 1 och 3 TT:s reporter medan citat 2 och 4 är Casper.

- "Inkomstklyftorna är de största i modern tid i Sverige just nu. Hur ser du som en av de högst avlönade börscheferna på detta problem?"

- "Vi kan inte ha ett tudelat samhälle. Vi måste ha ett samhälle där vi alla känner att vi har samma möjligheter och vi har en möjlighet att skapa ett bättre liv. Jag tror den här frågan om ett tudelat samhälle, som blir mer aktuell med globaliseringen och digitaliseringen – ett sådant samhälle fungerar inte. Där tror jag vi får fundera mycket."

- "Finns det något tak för hur hög lön de högst avlönade kan få? Finns det en smärtgräns?"

- "Det tror jag säkert. Men det är naturligtvis inte helt enkelt att säga var den går."

Vad tror ni? Ligger Casper von Koskull sömnlös om nätterna och funderar över hur han ska göra för att minska klyftorna i samhället? Eller firar han kanske inte snarare att han ska tjäna ännu lite mer slantar genom att smita från svenska skatter?

Fast Casper ligger långt efter de verkliga höjdarna. Det finns dom som tjänar lika mycket som Casper gör på ett år varje dag året runt. De verkliga höginkomsttagarna! I den absoluta toppen ligger Amazons grundare Jeff Bezos som beräknas tjäna 107,4 miljoner dollar - om dagen. Det är med dagens kurs 867 miljoner kronor - om dagen! Tänk vad mycket gott alla dessa miljarder i inkomster varje dag hade kunnat göra för vår planet och dess innevånare!

Nu ska vi komma ihåg att det finns faktiskt en del av dessa lyckligt lockade som tjänar så mycket pengar att vi helt enkelt inte kan föreställa oss det som faktiskt använder stora delar av sin rikedom till goda insatser. Bill Gates stiftelser har vi väl alla hört talas om. En annan är miljardären George Soros som satsar ganska stora summor pengar på utbildning och demokrati. Det har gjort honom till det värsta hotet mot styret i Ungern. Där ledarna har utpekat juden och f.d. ungraren George Soros som det största hotet mot mänskligheten. Inte ens i Israel är George Soros accepterad. Han tror ju på demokrati!

Inga kommentarer: