tisdag 10 april 2018

Bulle med bullens dag

» Vad utmärker en demokrati?

Hjärtan
Vad utmärker egentligen en demokrati? USA är väl en demokrati! I presidentvalet fick Hillary Clinton fler röster än Donald Trump. Men, valsystemet är så konstruerat att det inte är självklart att den som får flest röster vinner. Det handlar om hur rösterna är fördelade. Ska du ha en chans i valet så måste du ha en massa pengar. Men, de flesta av oss anser väl trots allt att USA är en demokrati.

I Ryssland vinner Putin valet, men det är väl inte så många som anser att Ryssland egentligen är en demokrati. Man ska inte bara få flest röster, det ska ju liksom vara möjligt rösta på andra kandidater också. Och dom ska också kunna föra ut sitt budskap till väljarna på lika villkor. Kort sagt så har väl de flesta vissa invändningar mot att kalla Ryssland en demokrati.

Sverige är väl i varje fall en demokrati? Den som får flest röster får också flest mandat i Riksdagen. Men, vi har ju en spärr på 4% som stoppar småpartier. Alla har möjlighet att få spridning för sina budskap. Men, om man studerar hur media behandlar de olika partierna så står det klart att vissa gynnas och andra missgynnas av media som är starkt borgerligt präglad. Men demokrati? Visst är vi en demokrati.

Det har hållits parlamentsval i Ungern. Ett land som väl är en demokrati? Dom är ju medlemmar i EU, och det får väl bara demokratier vara! Det styrande Fidesz fick 49% av rösterna. Det gav 68% av mandaten. Det vill säga kvalificerad majoritet. Ett valsystem konstuerat för att det stora partiet ska få styra som dom vill. Att sedan större delen av media dessutom är megafoner för de styrande gör det ännu mer uppenbart. Demokrati?

Israel kallas Mellan Österns enda demokrati. Ett land som skjuter obeväpnade demonstranter i grannlandet för att döda. Ett land som genomför bombattacker mot grannländer. I dagarna bombades mål i Syrien, från Libanesiskt luftrum. En av 100-talet bombräder mot Syrien de senaste 5 åren. Enligt uppgifter har Israel under sin existens som stat genomfört minst 2.700 hemliga mord av meningsmotståndare i andra länder. Demokrati?

Det är inte lätt det där med demokrati!

Inga kommentarer: