söndag 1 april 2018

Första april

» Aprilskämt

Det finns dom som hävdar att aprilskämt är på väg att dö ut. Med alla Fake news som sprids så går det inte längre att publicera aprilskämt eftersom man inte kan överträffa de medvetna medielögnerna. Att skapa ett bra aprilskämt är en konst. Det ska ju vara så utformat att man först tror på det, men sedan man har funderat inser man att man blivit lurad. Helst ska man känna en kombination av skamsenhet och vrålskratt när man inser att man gick på det.

Hur som helst är det fortfarande ingen som lyckats klå det bästa aprilskämtet av alla. När SVT:s tekniska guru Kjell Stensson stod i TV 1962 och demonstrerade hur man kunde förvandla en svart-vit TV till färg-TV genom att dra en nylonstrumpa över skärmen. Observera att detta var ett par år innan SVT började sända i färg. Det var visst en hel del som klippte sönder hustruns nylonstumpor...

Skånskt Pågatåg
Min lokaltidning Helsingborgs Dagblad berättade i dag att de skånska Pågatågen skulle göras könsneutrala. Nya färger ska det bli, ljusblå, rosa eller regnbågsfärgade och dessutom ska dom döpas om till bara Skånetåg. Nya namn blir det också (53 av de 80 tågen har i dag "manliga" namn). En del mindre lämpliga namn ska gallras bort. Det ska påpekas att Helsingborgs Dagblad (med editionerna Nordvästra Skånes Tidningar i Ängelholm och Landskrona-Posten) i dag ägs av Sydsvenskan i Malmö så det mesta materialet kommer just från Sydsvenskan. Inklusive aprilskämtet. Tyvärr har det också inneburit att HD förvandlats från att ha varit en ganska fristående liberal tidning till en ren moderat megafon. Hur som helst uppskattades tydligen inte aprilskämtet av alla. Snarast blev det en kritikstorm från en del håll. Själv tycker jag faktiskt att det var en roligt skämt. Det driver inte med #metoo-rörelsen utan snarast med alla de som omedelbart blev upprörda över att man skulle införa förändringen.

Sydsvenskan hade för ett antal år sedan ett aprilskämt som dyker upp i diverse rasistiska sammanhang fortfarande. Man skrev att gatskyltar i Malmö skulle kompletteras med text på t.ex. arabiska. Fortfarande dyker aprilskämtet upp i upprörda kommentarer på diverse rasistsajter. Det finns alltså fortfarande dom som tar det gamla skämtet på allvar och blir upprörda.

Flygutsläpp
Ett debattinlägg i Aftonbladet i dag tog jag först som ett aprilskämt. - "Flygskatten hotar slita sönder landet" skriver Mattias Dahl som är vd Transportföretagen och Niklas Nordström som ordförande för Svenskt Flyg och dessutom socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Luleå. Att flygbiljettpriserna kan gå upp med 80 kronor för en enkelbiljett hotar alltså att slita sönder Sverige! Visst låter det som ett aprilskämt? Fast när jag läst debattinlägget färdigt så förstår jag att det faktiskt inte är ett aprilskämt. Det är på fullaste allvar! Uppenbart är att trafiken på Luleå airport hotas (jo, det heter faktiskt så i "landet där man pratar svenska" som moderaten Ulf Kristersson krävde). Hur som helst är det spännande att 80 kronor högre biljettpris hotar att helt slita sönder vårt land. Det är ju verkligen tur att dagens direkta subventioner av flyget inte avskaffas. I stort sett de flesta flygplatserna i Sverige går med förlust, förluster som täcks med mångmiljonbelopp av kommuner och landsting. Dessutom är flyget befriade från att betala skatt på flygbränslet. Tänk på det nästa gång ni tankar. Flyget slipper skatten. Det är ju tur att flyget inte tvingas betala bränsleskatt, för då hade biljettpriserna gått upp mycket mer. Tyvärr är Sverige förhindrade av internationella regler att beskatta flygbränsle.

För övrigt är det en skam att någon som kallar sig socialdemokrat ställer upp på det här. Jag skäms över mina socialdemokratiska rötter. Egoismen och populismen har tagit över i det Socialdemokratiska partiet. Och DET är inget aprilskämt - det är fullt allvar.

PS. Flygskatten införs alltså i dag. Höj den!

Inga kommentarer: