onsdag 4 april 2018

Morotens dag

» Framgång?

Så har då det "svenska" företaget Spotify blivit börsnoterat - i New York. Hajpen är stor och redan första dagen steg kursen en hel del. Bolaget värderas högre än t.ex. H&M eller Ericsson. Något som ju inte är så illa för ett företag som aldrig gått med vinst under alla åren. 2016 var omsättningen 28,6 miljarder kronor och på detta gjorde man en förlust på 5,3 miljarder kronor. En ökning med 133%. Inte omsättningen utan förlusten alltså. Och den utvecklingen fortsätter. Det är alltså inte genom att tjäna pengar som grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon blivit förmögna. Man kan uppenbarligen bli förmögen på att göra mångmiljardförluster också. För övrigt kan vi notera att kritiken från artisterna fortsätter att vara stor över att den ersättning dom får är för låg.

Men visst är det skickligt att tjäna pengar på att göra mångmiljardförluster? Naturligtvis är det så att alla de som är villiga att investera pengar har förhoppningen att en dag ska Spotify kunna gå ihop så att det kanske till och med blir en vinst. När den dagen kommer, eller om den kommer, är det väl ingen som har något begrepp om. Eller också är det kanske bara så att de som i dag investerar pengar räknar med att det ska gå uppåt (värdet, inte förlusterna) ytterligare en tid så att dom i varje fall kan sälja med vinst.

Spotify

Annars såg jag att börsen i New York skulle fira festligheterna med att det svenska jätteföretaget skulle börsintroduceras. Så man hängde ut amerikanska och schweiziska flaggan! Men, det är väl inte så lätt där borta på andra sidan Atlanten att skilja på Sverige och Schweiz. Små struntstater mindre än många amerikanska delstater. Dessutom börjar ju båda på S.

Sedan kan vi ju fundera på hur svenskt Spotify är. Spotify Technology S.A. är placerat i Luxemburg av någon anledning. Kanske skulle det flaggats med Luxemburgs flagga? Eller varför inte Cyperns flagga? Daniel Ek har ju av någon anledning placerat sina konto där.

Själv använder jag själv främst Tidal.

Inga kommentarer: