tisdag 17 april 2018

Stolt skattebetalare

» Tack för brevet

Jag fick brev i dag. Det är Skattebetalarna som tydligen vill att jag ska bli medlem. För de som inte vet, så är Skattebetalarna en gammal förening för sådana som inte vill betala skatt. Det är alltså en av alla dessa borgerliga propagandagrupper som är extra aktiva när det blir dags för val. Hur som helst inleder "Skatte(icke)betalarna" sitt brev så här:

- "Miljarder slösas bort samtidigt som skatterna höjs - Ni tar vi krafttag mot slöseriet!"

Den som har läst Sven Tycker tidigare förstår att jag knappast håller med "Skatte(icke)betalarna" i sin skattekverulans. Fast jag måste erkänna att jag faktiskt håller med på några punkter. Det förekommer en del slöseri med skattepengar. Låt mig ta några exempel.

1/ Vi slösar bort skattemedel på att skattesubventionera mångmiljonärernas städning och fönsterputs i Danderyd och andra moderata villaghetton. Slösar bort bidragspengar till dom som har råd att betala för sig.

Skatteflykt
2/ I Stockholms Län har det moderatledda styret slösat bort mångmiljardbelopp av skattebetalarnas pengar på att bygga ett nytt skrytbygge. Nya Karolinska Sjukhuset har blivit många miljarder dyrare bara för att privatiseringsivrarna ville privatisera så mycket som möjligt. Det blev fiasko! Fast för Skanska blev det en bra affär. Rena slöseriet.

3/ På andra håll i landet har kommuner sålt ut skattebetalarnas egendom till riskkapitalister till slumppriser. Totalt slöseri med skattepengar.

4/ De svenska generalerna har fått alldeles för mycket slantar att leka pang-pang med. Rena slöseriet med våra skatteslantar.

5/ Sverige är ensamma i hela världen om att tillåta vinstmaximerande företag att driva skattefinansierade skolor. Inget annat land i världen låter skattefinansierade skolor plocka ut vinst till ägarna. Det finns kanske skäl till detta? Det finns kanske samband med detta och det faktum att svensk undervisning fallit i Pisa-mätningarna? Rena slöseriet med våra pengar.

6/ Som medlemmar i EU slänger vi ut mångmiljarbelopp i bidrag till olika projekt där många miljarder försvinner i korruption och meningslösa subventioner. Här fladdrar många miljarder bort i slöseri.

7/ Däremot finns det en hel del att beskatta som inte beskattas. Av någon anledning är Sverige nästan ensamma i världen om att inte beskatta varken Förmögenheter, Arv eller Gåvor och knappt ha någon Fastighetsbeskattning för de med stora fastigheter. Vi är helt enkelt ett skatteparadis för förmögna. Det kvittar om "Skatte(icke)betalarna" kallar det för den "avskydda Fastighetsskatten". De flesta ekonomer är eniga om att det är en utmärkt skatt.

Skattebetalarna

Nä, kära Skatte(icke)betalarna. Jag struntar i om ni: - "Tar debatten för lägre och rättvisa skatter och mot slöseri med skattepengar." Min uppfattning om vad som är "rättvisa skatter" är nog inte detsamma som er. Jag kan inget annat än avfärda er som en av alla andra borgerliga propagandaorganisationer. Ni står för något som jag inte har någon som helst förståelse för. Dra dit pepparn växer!

Inga kommentarer: