lördag 14 april 2018

Äntligen lördag

» Olika teorier

Det är några dagar sedan jag skrev något om ett av mina stora favoritämnen - väljarundersökningar. Detta är något som jag får råda bot på. Alltså kan jag till min stora glädje notera att Svenska Dagbladet i dag publicerar sin månatliga undersökning som görs av Sifo. Undersökningen innehåller inga stora förändringar sedan förra månaden. Största tappet har Sverigedumokraterna som tappar -0,9 till 14,8%. Samtidigt som begreppet Övriga ökar +1,0 till 4,1%. Mellan blocken sker ingen större förändring. De tre Rödgröna S+V+Mp får 40,6% (+0,1) medan den borgerliga Högeralliansen får 40,5 (+-0). Inom de Rödgröna har Socialdemokraterna tappat till 28,4% (-0,6) medan Vänsterpartiet 8,1% (+0,4) och Miljöpartiet 4,1% (+0,3) har ökat. Inom Högeralliansen har Moderaterna 23,0% (-0,1) och Centerpartiet 9,7% (-0,3) tappat medan Kristdemokraterna 3,4% (+0,4) har ökat. Folkpa... f'låt Liberalerna på 4,4% står helt stilla. Av detta kan man lätt dra den enkla slutsatsen att det enda som hänt är att Sverigedumokraterna tappat lite till de nya alternativdumokraterna i Alternativ för Sverige som ingår i begreppet Övriga. SvD hävdar dock att SD:s tapp främst gått till Moderaterna och Socialdemokraterna.

Fast det intressanta är Svenska Dagbladets uträkningar av olika regeringskoalitioner. Sammanlagt 8 olika konstellationer redovisas. Fast jag blir verkligen fundersam hur man valt ut vilka konstellationer man skulle redovisa. Så tas t.ex. upp att en koalition S+Mp+V+SD skulle fått en majoritet. Finns det NÅGON i vårt avlånga land som tror på att en sådan konstellation? Däremot saknar jag två konstellationer som jag faktiskt tror på som möjliga. En sådan är S+Mp+C+L. Dvs en Mittenkoalition som faktiskt skulle fått majoritet i Riksdagen. Man har med ett alternativ S+C+L som dock inte får majoritet. Sedan tvivlar jag på att Miljöpartiet är villiga att sätta sig i en ny koalition. Dom vill nog helst slicka sår!

En annan konstellation som saknas är M+Kd+SD. Det här är en konstellation som jag tror en mycket stor andel av både M:s, Kd:s och SD:s väljare går och drömmer om. Det krävs dock ganska stora förändringar i väljarunderlaget för att en sådan koalition ska få ihop en majoritet. Först och främst måste Kristdemokraterna krypa över strecket, men även både Moderaterna och Sverigedumokraterna måste öka sitt stöd en hel del. Men jag såg en annan undersökning för några dagar sedan som visade att Moderaternas (och Kristdemokraternas) väljare hellre ser ett samarbete med Sverigedumokraterna än med Socialdemokraterna. Tyvärr fanns inte Centern/Liberalerna med som ett tredje alternativ. Det hade varit spännande att se hur högerväljarna egentligen hade velat ha det.

Den stora Högeralliansen

Hur som helst redovisar SvD fyra olika koalitioner som skulle fått majoritet. Tre av dom inbegriper Socialdemokraterna. Tidigare nämnda koalition mellan de tre Rödgröna och Sverigedumokraterna kan vi nog avföra direkt. En koalition S+Högeralliansen eller bara S+M är inget jag tror på. Men man ska faktiskt aldrig (nästan aldrig i varje fall...) utesluta sådana konstellationer. Jag tror mer på hela Högeralliansen + Sverigedemokraterna. Fast jag tror faktiskt inte på den heller. Jag tror inte Annie Lööf eller Jan Björklund ställer upp på något sådant. Den jag tror mest på, S+Mp+C+L, har alltså inte SvD ens tagit med. Med de här siffrorna i valet så tvivlar jag på att vi får en majoritetsregering efter valet. Men min senast nämnda är den i varje fall mest troliga lösningen.

För övrigt har dagen inte varit sig lik eftersom jag inte fått någon morgontidning. Undrar om tidningsbudet försov sig, gick vilse eller inte gittade gå upp med två tidningar till tredje våningen!

Inga kommentarer: