lördag 7 april 2018

Snille och smak

» De aderton som blev tretton

Snille och smak
Det finaste vi har i vårt land (nästan i varje fall), Svenska Akademien, har fått rejäla problem. I dagarna hoppade tre av ledamöterna, nämligen Kjell Espmark, Klas Östergren och Peter Englund, av arbetet. Sedan tidigare har Kerstin Ekman och Lotta Lotass av andra skäl hoppat av arbetet. Det innebär att man bara är tretton kvar. För att kunna fatta beslut krävs att man är 12! I princip väljs man in på livstid och kan i princip inte avgå.

Vad handlar det hela om? Jo, det bottnar i #Metoo-avslöjandena. Det framfördes ett stort antal olika beskyllningar mot den s.k. "Kulturprofilen" Jean-Claude Arnault. Som skulle ha uppfört sig illa mot ett stort antal personer. Det framfördes ett stort antal beskyllningar om sexuella övergrepp mot olika personer. Vad har då detta med Svenska Akademien att göra? Jo, Jean-Claude är gift med akademiledamoten Katarina Frostenson. Den utredning som gjordes har bland annat visat på att Svenska Akademien finansierat en stor del av Jean-Claude Arnaults verksamhet. Utredningen rekommenderade att man skulle polisanmäla verksamheten.

Men, en majoritet i Svenska Akademien valde att inte göra en polisanmälan. En majoritet valde också att säga Nej till ett krav på att Katarina Frostenson skulle uteslutas. Alltså valde en del av de ledamöter som tyckte annorlunda att lämna verksamheten. Som resultat är därför nu den fina Svenska Akademien inte långt ifrån att inte ens vara beslutsmässig.

Nu väntar vi bara på att Akademiens heliga beskyddare, Kung Carl XVI Gustaf Bernadotte, ska träda in och reda upp röran! För det kan ju inte ta slut nu efter att ha fungerat sedan 1786.

Inga kommentarer: