fredag 13 april 2018

Fredagen den trettonde

» Att smita från sitt ansvar - i två delar

Moderater utan framtid
Del 1. Nya Karolinska Sjukhuset! Enligt moderattoppen Irene Svenonius så är det: - "Fel fokus att kritisera politiker.". Det hävdas också: - "NKS för viktigt att bli partipolitik." Visst har jag förståelse för att det moderatledda styret nu gör allt för att smita bort från ansvaret för NKS-skandalen. Men det var faktiskt det moderatdominerade borgerliga styret i Stockholms Läns Landsting som drev igenom att Nya Karolinska Sjukhuset skulle upphandlas enligt marknadsfanatikernas favorit OPS, Offentlig-Privat Samverkan. I dag erkänner till och med ledande moderater att detta gjorde bygget extra dyrt. Men att ta något ansvar? Nix! Det var också samma moderatdominerade borgerliga styre som valde att gå vidare med upphandlingen trots att man bara fick in ett enda anbud - från Skanska. Nu har man fått ett sjukhus vars kostnader skenar, men som tydligen aldrig blir klart, på halsen. Samtidigt som Skanska gjort en rejält bra affär.

Men att ta något politiskt ansvar, det är moderaterna inte villiga till. Jag förstår dom! Det är ju inte särskilt bra för Moderaterna att ansvaret diskuteras. Inte om man vill bli omvalda - trots en praktskandal. Då är det bättre att sparka hela styrelsen för Karolinska sjukhuset, som om det var deras fel att Moderaterna ertappats med rumpan bar.

Snille och smak - pyttsan
Del 2. Svenska Akademien! Är det någon som egentligen kan förklara vad dessa högt respekterade och lärda människor egentligen sysslar med? Nu har så många lämnat arbetet att man inte längre är beslutsmässiga. Dom är bara 11 kvar av de Aderton. För att kunna fatta beslut (t.ex. välja in nya ledamöter) så krävs det 12 närvarande ledamöter. Hur dom ska lösa det blir en fråga för den nya tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson. Vad är skillnaden mellan tillfällige ständige och ständigt tillfällige? Enligt nämnda Anders Olsson var det Hans Majestät Konungen som låg bakom det faktum att både Katarina Frostenson (som var den som en del av Akademiens ledamöter krävde skulle avgå) och den förre ständige sekreteraren Sara Danius nu har avgått. Fast det förnekar Hovet numera. Dom sällar sig alltså till alla de som smiter från sitt ansvar. Hur som helst har stödet för Sara Danius ploppat upp från alla möjliga håll. Allt från centerledaren Annie Lööf till Kulturminister Alice Bah Kuhnke har dykt upp i knytblusar som stöd.

Uppenbart är att det är de gamla stofilerna med Horace Engdahl i spetsen som tagit kommandot. Redan för tjugo år sedan fick Svenska Akademien uppgift om den s.k. kulturprofilen Jean-Claude Arnaults uppträdande mot unga tjejer. Men, man gjorde inget, han var ju så respekterad. Hur Svenska Akademien ska ta sig ur det här begriper inte jag. Det kommer att ta mycket lång tid att återfå respekten - om man kan återfå den. Då kan man inte smita från ansvaret!

Inga kommentarer: