söndag 15 april 2018

Ett, Tu, Tre!

» Tre intelligenta slutsatser

Ibland händer det att verkligheten överträffar dikten. Visst är det så att det kan hända att enkla lösningar kanske är alldeles för enkla för att fungera. Men ibland kanske en enkel lösning är just det som behövs. Här är i varje fall tre stycken mycket intelligenta funderingar från min sida.

¤ 1.   Kostnaden inget problem. Visst är det skönt när våra supermakter inte tittar på budgeten först när det gäller att ingripa mot att människor dör i andra länder. Det sköts 112 Tomahawk missiler mot Syrien i går. Varje sådan missil kostar 1,87 miljoner dollar att tillverka. Den sammanlagda kostnaden bara för att tillverka dom här 112 missiler är alltså 1,78 miljarder kronor. Visst är det skönt när man inte bara tittar på budgeten vid akuta åtgärder! Vi ser fram emot samma avsaknad av snålhet när det gäller att angripa svält och sjukdomar.

¤ 2.   Smak och snille? Finns det någon organisation som trampat i klaveret mer tydligt och totalt gjort bort sig som de Aderton i Svenska Akademien? De som redan tidigare tyckte att det var en grupp bortskämda gubbar och gummor som satt och solade sig själva i berömmelse utan att uträtta något vettigt eller ha någon kontakt med verkligheten har fått vatten på sin kvarn. Samtidigt har de som tidigare respekterade de Aderton i de flesta fall helt tappat respekten. Vad som är uppenbart är att det kommer att ta tid att återupprätta förtroendet. Det kommer att krävas en rejäl förändring av stadgarna och en utrensning av unkenheten. En som totalt gjort bort sig är Horace Engdahl. Läs det nya alfabetet i Peter Fällmar Anderssons tolkning! Eller läs sammanfattningen i Svenska Dagbladets Kulturbilaga.

¤ 3.   Mer pengar är inte lösningen! För en vecka sedan skrev jag att den svenska polisen på tre år gjort av med pennor för 511 miljoner kronor. I dag kan vi konstatera att medan antalet poliser som utför polisarbete har minskat så har antalet chefer ökat. Den nya polisorganisationen (som beslutades av den förra Högeralliansregeringen) har bland annat inneburit att polisen har fått mycket längre sträckor att köra vid utryckningar. Istället för att visa sig bland allmänheten så sitter poliserna och kör från en centraliserad plats till andra ändan av polisdistriktet. En annan sak som poliserna sysslar med är att köra sina bilar till service. Upphandlingen av service till bilarna har inneburit att bilarna numera har fått 900% längre färdväg till service. Det finns län där bilarna på ett år ägnar 12.000 mil bara för att köra till serviceverkstaden. Det sitter en polis i och kör samtidigt som hen kunde gjort annat. Kanske finns det anledning att fundera på om det är mer pengar som behövs, kanske en annan organisation istället? Här i Åstorp fick polisen nya lokaler för ett antal år sedan. Samtidigt stängdes polisstationen ner! Min känsla är att polisstationen främst används av poliser som är på tjänsteresa i närheten och som behöver gå på toaletten!

Inga kommentarer: