söndag 19 mars 2017

Tack för allt Chuck Berry

» AKB - en hjälte?

Den som har följt Sven Tycker en tid har nog förstått att jag gillar statistik i allmänhet och väljarundersökningar i synnerhet. Det är siffror som man i allmänhet kan läsa och skratta gott åt. Varje kommentator kan oftast läsa ut precis vad hen själv vill ur siffrorna. Det blir (nästan) alltid lika kiff att läsa dessa olika politiska kommentarer som att läsa serierna längst bak i tidningen. En socialdemokrat, en moderat, en sverigedumokrat och en centerpartist kan alla hitta något bra i exakt samma siffror. Skulle dom vara i fel riktning så är dom alltid inom felmarginalen och därmed utan betydelse medan om dom är i rätt riktning så är bara 0,1 procentenhets förändring alltid mycket viktig.

Moderaterna
I dag presenterar Svenska Dagbladet sin nya väljarundersökning från Sifo. En undersökning som jag faktiskt kan märka en viss oro inför hos moderata Svenska Dagbladet. Moderaterna ras fortsätter efter Anna Kinberg Batras helomvändning när det gäller förhållandet till Sverigedumokraterna. M är nu nere i 18,4% (-2,0). Den stora vinnaren är istället Annie Lööfs Centerparti vars uppgång fortsätter och dom får denna gången 14,2% (+2,4). Sverigedumokraterna ligger i princip fortsatt stilla på 16,7% (-0,1). Fortsätter samma utveckling under ännu en månad så blir kampen hård om platserna 2-4 eftersom alla dessa tre partierna ju då kommer att ligga där på dryga 16%.

Socialdemokraternas placering som störst har blivit tydligare. Även om siffran 28,7% (+1,2) nog inte får taket att lyfta på S partihögkvarter, men jag tror att man i varje fall kan höra en suck av lättnad. Vänsterpartiets 7,1% (+0,2) ger vänstern en säker marginal till Miljöpartiets 4,5% (-0,4) och Folkpa... f'låt Liberalernas 5,7% (+0,1). Kristdemokraterna är det snart dags att sluta ta på allvar. Månadens siffra är 2,8% (-0,8) och Ebba Busch Thors ställning borde därmed också vara rejält hotad. Jag tror uppriktigt sagt att chansen för att Kristdemokraterna lyckas hålla sig ovanför spärren vid nästa val inte är mycket större än Feministiskt Initiativs chans till detta.

De nygamla moderaterna
Det faktum att Kristdemokraterna troligtvis åker ut innebär också att chansen (risken...) för att en eventuellt överlevande Högerallians vid nästa väl skulle bli större än de tre Rödgröna partierna minskar radikalt. I den här undersökningen får Högerallianspartierna 41,1% (-0,3) medan de tre Rödgröna får 40,3% (+1,0). Men eftersom Kd skulle åkt ut skulle de tre återstående Högerallianspartierna bara få ihop 38,3%. Min tidigare spekulation om att vi efter valet (kanske till och med innan valet) får se tre nya block står fast. Ett Mittenblock (med S + C + Mp + L) får i den här undersökningen 53,1%, dvs en egen klar majoritet. Ett nytt Högerblock (med M + Sd i Riksdagen eftersom Kd åker ut) skulle bara få 35,1%. Tyvärr skulle detta göra Vänsterpartiet helt utan inflytande. Men faktum är ju att allt fler ledande centerpartister och folkpa... f'låt liberaler framfört synen att om Moderaterna börjar luta sig åt Sverigedumokraterna så föredrar dom i så fall att luta sig mot Socialdemokraterna.

Oron inom Moderaterna börjar dock bli allt mer uppenbar. Fast om man ska läsa Tove Lifvendahls ledarkolumn i dagens Svenska Dagbladet så har visst Fredrik Reinfeldt den största skulden till Moderaternas ras, även efter Anna Kinberg Batras helomvändning när det gäller förhållandet till Sverigedumokraterna. Toves rader handlar inte om oro för att Anna Kinberg Batra med sin helomvändning gör sin insats för att göra Sverigedumokraterna rumsrena. Istället handlar Toves rader om hur den elaka Fredrik Reinfeldt (och hans vänner) förvandlade det fina högerpartiet Moderaterna till ett mittenparti. Som exempel tar Tove Lifvendahl upp att Fredrik Reinfeldt i regeringsställning i varje fall lade fram förslaget om att minska bidragen till de som studerar. I början av 2014 lade Anders Borg fram ett förslag om att studiebidraget skulle sänkas med 300 kronor och istället omvandlas till lån. - "En rimlig och genuint borgerlig inställning", hävdar Tove Lifvendahl i dag om förslaget. Allt som ett led i kampen mot Bidragssamhället. Efter våldsamma protester från bland annat studerande drog man tillbaka förslaget. - "Den 13 mars meddelade Fredrik Reinfeldt inför en häpen omvärld och förödmjukade partiarbetare att regeringen backade från förslaget. En storslagen illustration av talesättet när svansen viftar på hunden. Sådant ryggradslöst ledarskap frestar tålamodet." Skulden till Moderaternas ras just nu är alltså Fredrik Reinfeldts vänstervridning. Han var ju ingen äkta moderat! Det är alltså däremot de nygamla Moderaterna enligt Tove Lifvendahl. Att man närmar sig ett parti med fascistiska och nazistiska rötter är uppenbarligen bara bra. - "Nya M blev gamla igen" sätter SvD som rubrik åt en 6-sidig hyllningsartikel åt Anna Kinberg Batra i Kulturdelen i dag. Så blev Moderaterna ett parti i fritt fall är rubriken i nätupplagan. Kanske inte direkt en hyllningsartikel trots allt om jag tänker efter...

Inga kommentarer: