onsdag 8 mars 2017

» Blivande pensionär

Er bloggare är på väg att bli pensionär. När jag skriver detta har jag faktiskt bara två dagar kvar att jobba. Sedan blir det några veckors sparad semester innan jag börjar plocka ut pension. Något som jag ser fram emot. Fast jag ska erkänna att jag har för avsikt att göra lite inhopp lite då och då. Den stora förmånen man har som pensionär är att man med ganska gott samvete kan tacka Nej tack till att jobba. Försörjningen ska ju finnas ändå. Inhoppen finns till för att man kanske vill träffa lite gamla kompisar och få lite grädde på tårtan (alltså lite extra slantar att sätta piff på tillvaron med).

Jag är pensionär
Men, det är ju faktiskt så att den pension vi får ska vara tillräcklig för ett drägligt liv. Jag hoppas att jag anmält rätt och tillräckligt till alla olika pensionsutbetalare. Jag misstänker att jag får göra en koll... Det är komplicerat att spara till sin pension. Ett av många beslut man måste göra är att välja hur PPM-slantar ska placeras. Här tror jag att jag gjorde ett bra val. Jag gjorde faktiskt ett aktivt val att inte välja. Mina slantar hamnade helt enkelt i Sjunde AP-Fondens "soffa". En investering som har visat sig vara riktigt bra. Bättre än de flesta "kommersiella" alternativen. Klart bättre än mindre seriösa lycksökare. För att inte tala om mycket billigare i administrationskostnad!

Allt fler börjar inse att "valfriheten" inte fungerar. De som "lurats" att välja ett alternativ har i de flesta fall fått en sämre utveckling av sina pensionspengar. Men dom har fått betala en klart högre avgift - för den sämre utvecklingen. En del exempel har helt klart också visat sig inte vara fullt seriösa. En begränsning är på gång. Jag tycker det är ganska självklart att man börjar denna begränsning med att slopa alla fonder som inte är registrerade i Sverige. Det finns helt enkelt inget seriöst skäl att registrera en svensk pensionsfond på Malta t.ex. Enda skälet jag kan se är att man vill slippa insyn. Vill man inte ha insyn så ska man inte heller finns med i systemet.

PPM kuvertet
En "ansvarig" politiker som kommit med ett vettigt förslag är den moderata f.d. Finansmarknadsministern Peter Norman som i går gick ut och sade att man skulle slopa alla fonderna utanför Sjunde AP-fonden. Plocka in alla de nya slantarna i dessa fonder, sade Peter Norman. Men, något sådant ska ju inte en moderat, som dessutom sitter i styrelsen för Swedbank säga. Han verkar ha blivit ganska rejält hudflängd. Dagens Industri ägnar i dag ett helt uppslag åt Peter Normans klavertramp. Sitter man i Swedbanks styrelse ska man faktiskt bara tillvarata Swedbanks ägares intresse, inget annat. Inte bankens kunders intresse alltså. Anders Hägerstrand sätter som rubrik på sin kommentar i Dagens Industri: - En trojansk häst och han anser:

- "Antingen förstår Peter Norman inte bättre eller så struntar han blankt i att han som styrelseledamot i Swedbank alltid måste agera för bankens och aktieägarnas bästa. Han kan inte samtidigt vara en allmän debattör och hylla Sjunde AP-fonden där han tidigare var vd".

Det kan vara bra att veta. Sitter du i styrelsen för en bank så ska du alltså ALLTID tänka på bankens ägares och banken som sådans bästa. Du ska inte tänka på bankens kunder! Du ska inte tänka på bankens personal! Du ska inte tänka på samhället! Du ska inte tänka på något annat än ägarnas bästa! Jag tycker det är viktigt att veta detta om ledamöterna i företagens styrelser. Dom har inget annat att tänka på än aktieägarnas bästa. Uppenbart är att det är dags att reglera företagen mer så att dom TVINGAS ta hänsyn till samhället runt om, om sin personal, om sina kunder.

Tänk på detta!

Inga kommentarer: