måndag 13 mars 2017

Mazarindagen

» Vad är viktigare än vår miljö?

Egentligen är det fascinerande att det kunnat byggas upp ett så våldsamt motstånd till att även låta flyget betala för sig. Det privilegierade folkets panik inför att få betala någon hundralapp extra för en inrikesbiljett på flyget eller några hundralappar på utrikesflyget är förvånande. Det är ju faktiskt bara en piss i Atlanten. Den föreslagna flygskatten är ju faktiskt i princip lägre än vad flygpriserna har sjunkit på senare tid. Verkligheten är ju faktiskt den att en flygskatt på de nivåer som föreslagits inte kommer att få någon större betydelse på flygpriser och flygresorna.

Flygutsläpp
Verkligheten är snarast den att flygskatten borde vara mycket högre. Det är ju faktiskt rent horribelt att vi i dag skattemässigt faktiskt gynnar det färdmedel som är miljömässigt överlägset sämst. Genom att inte ta ut några skatter på flygets bränsle osv styr vi vårt resande till flyget istället för mindre miljöskadliga transporter.

Alltså är det fascinerande att Näringslivet och Högerpolitiker har uppbådat en sådan våldsam kampanj för att kunna fortsätta skattemässigt subventionera flygbiljetterna. Nu senast läser jag i Dagens Industri en lång artikel om att även det statliga flygplatsbolaget Swedavia ansluter sig till kampanjen för att fortsätta subventionera flyget.

Spännande är att i exakt samma artikel berättar samma Swedavia med lycka om hur flygresandet ökar kraftigt. Kanske är det så att en flygskatt på den nivå som föreslagits möjligen kommer att bromsa upp ökningen?

Inför en högre flygskatt - NU!

Inga kommentarer: