onsdag 1 mars 2017

En ny månad

» Dagens positiva nyhet

Premiepensionen
Äntligen verkar Socialdemokraterna mogna för att seriöst ifrågasätta PPM-bluffen. Det s.k. "fria" fondvalet i Premiepensionen infördes inte alls för att trygga våra pensioner. Detta s.k. "fria" fondval infördes för att skapa en ny bransch till slipsnissarna att tjäna ännu mera slantar i. Det s.k. "fria" fondvalet i Premiepensionen var ett led i en nyliberal politik att genom vad som kallas "fria val" privatisera våra liv och vår trygghet till olika marknadsaktörer. I dag finns mer än 800 olika fonder att välja mellan, från en uppsjö av mer eller mindre seriösa aktörer. Allt i en marknadsplats där olika fondbolag, ofta registrerade i "smit undan insyn"-paradis som Malta eller Luxemburg hittat en ny guldgruva. Fondbolag som använder stora resurser för att mer eller mindre seriöst locka (lura...) till sig kunder. Resultatet har blivit fonder som tar ut höga avgifter från pensionsspararna för att dels bekosta kampanjer för att lura till sig nya kunder och dessutom för att möjliggöra rejäla vinstutdelningar, bonusar och löner som möjliggör lyxliv för de inblandade. Fast några tryggade pensioner till pensionsspararna innebär det inte.

För en normal svensk som genom PPM-systemet "tvingas" till att spara till sin pension är det helt omöjligt att sätta sig in i systemet, och med den kunskap man har göra ett vettigt val. Istället har en majoritet gjort det smartaste valet - att inte välja alls. Den s.k. Soffliggarfonden AP7 Såfa är den överlägset största fonden. Den har också en utveckling som är klart bättre än en majoritet av alla de fonder vi har haft att välja mellan. Detta till en avgift som bara är en bråkdel av vad du får betala hos de flesta andra fonder.

Jag gläds över att Stefan Löfven äntligen vågar tala klarspråk. Även om jag hade önskat ännu tydligare besked. Att alla nyliberaler som ser privatisering och s.k. "fria" val som lösningen på alla samhällsproblem inte är lika entusiastiska begriper jag. Det förvånar inte alls! Dom tar hellre "Marknadens" parti än "Medborgarens" parti.

#blogg100 - nummer 001

Inga kommentarer: