lördag 11 mars 2017

World plumbing day

» Prata med varandra

Egentligen borde jag ju ha lite dåligt samvete över att jag gottar mig så över AKB:s problem i Moderaterna. Anna Kinberg Batras klavertramp med att öppna upp för sverigedumokratiska samarbeten har ju än så länge inte direkt gynnat Moderaterna som politiskt parti. Gladast har Sverigedumokraterna varit. Naturligtvis är det så att det inom det moderata partiet finns en grupp som känner en hel del gemenskap med Sverigedumokraterna. Men, det finns också (fanns också....) stora grupper sympatisörer som inte kan tänka sig något sådant. Det finns alltid en stor grupp allmänborgerliga väljare som väljar att stödja det borgerliga parti som man upplever just då är det mest attraktiva och framgångsrika partiet. Anna Kinberg Batras lappkast i den här frågan och hennes allmänna brist på "utstrålning" har gjort att stora grupper av dessa allmänborgerliga sympatisörer nu strömmar bort. Istället är det Centerns Annie Lööf som just nu är på väg att ta över favoritrollen. Jag vidhåller min flera gånger tidigare framförda teori om att vi är på väg att få tre nya politiska block. Ett högerblock bestående av M + Sd + Kd. Ett vänsterblock med V + FI. Och sedan ett mittenblock där S + Mp + C + Fp finner att man måste kompromissa och samarbeta för att få ihop en fungerande styrande majoritet.

Hässleholms kommun
Sedan innebär detta inte att det regionalt eller lokalt blir liknande samarbeten. Som vanligt kommer dessa samarbeten att variera. Båda pga enskilda partiers storlek och vad som då krävs och pga enskilda representanters förmåga att samarbeta. Ett exempel är skånska Hässleholm där nyligen ett S-lett minoritetsstyre valt att avgå eftersom oppositionen enat sig om att fälla deras budget. Istället valde de tre borgerliga partierna M + L + Kd att liera sig med Sverigedumokraterna och tillsatte en moderat ordförande och en sverigedumokratisk vice ordförande i kommunfullmäktige. Ett röstande som de lokala L- och Kd-representanterna fått hård kritik för från partierna centralt. En av L-ledamöterna valde också att vägra ställa upp utan gick ut ur fullmäktigesalen. Nu sitter alltså bland annat Moderaterna med Sverigedumokraterna i sitt knä som styr.

Helsingborgs kommun
Ett annat lokalt exempel är Helsingborg som jag skrivit om flera gånger. I den heliga valfrihetens namn genomdrev där den centerpartistiska ordföranden i Vård- och omsorgsnämnden, Maria Nilsson, en tvångsprivatisering av fyra av stadens vårdboenden. De boende åldringarna hade dock ingen valfrihet utan såldes ut till lägstbjudande. Eftersom personalen trots allt omfattades av valfriheten så slutande stora grupper av personalen. Trots nyrekryteringar har de privata vårdbolagen än så länge haft mycket svårt för att uppfylla villkoren. Men det beror inte bara på personalbyte utan också på att det ju nu måste bli pengar över till vinsten till ägarna i riskbolagen. Hur som helst har nu den ansvariga centerpartisten Maria Nilsson valt att avgå. För att bli chef på ett privat vårdbolag... Att hon har ett förhållande med den ledande moderaten Peter Danielsson förklarar väl främst varför man kunde samarbeta så bra med styret. Ett styre som består av de fyra borgerliga partierna + Mp.

Åstorps kommun
I mitt eget Åstorp styr ett gott samarbete mellan Socialdemokraterna och Centern. Lokalt och regionalt beror samarbeten mycket ofta på lokala eller rent personliga förhållanden (se ovan). Hur bra kan man prata med varandra? Detta är nämligen något som vi måste acceptera efter valen. Naturligtvis ska partier berätta hur dom har tänkt styra efter att valet är klart. Men, vi måste också acceptera att partierna efter detta är öppna för andra samarbeten för att få ihop fungerande majoriteter. Fast sedan måste partierna också vara villiga att ta ansvar för de samarbeten man väljer. Politik är en form av pussel! Men att pressa ihop bitar som inte passar ihop är fusk och fungerar inte i längden.

Inga kommentarer: