lördag 25 mars 2017

Våffeldagen

» Låt dom betala

Regeringen och Miljöminister Karolina Skog har lagt fram ett förslag om skatteväxling för att få ner utsläppen från biltrafiken. Tanken är att Elbilar och motsvarande ska subventioneras med upp till 45.000 kronor medan bilar som släpper ut mer utsläpp får höjda skatter. Om man utgår ifrån dagens sålda bilar så går systemet med vinst för svenska staten. Något som naturligtvis gör att billobbyn rusar ut och talar om jordens undergång. - "Det är ett riktigt lågvattenmärke" är den spontana kommentaren från Motormännens vd Fredrik Daveby. Vad jag tycker om organisationer som har en vd har nog sagt tidigare! Hur som helst verkar Fredrik och resten av billobbyn tycka att det är orättvist att stora bensinslukande bilar som släpper ut stora mängder koldioxid ska bli dyrare.

Bilismen kraschar
Sedan kan man också notera att Centerpartiets Annie Lööf tycker att subventionen av elbilar borde vara 100.000 kronor. Något som väl kallas för överbudspolitik i andra världar. Jag kunde dock inte se något om att hon ville höja kostnaderna ännu mer för de stora pestspridarna. Men, det hade kanske retat billobbyn allt för mycket?

En av invändningarna från billobbyn är just det faktum att det går med plus för statskassan. Men, det går med plus för statskassan under förutsättning att bilförsäljningen inte förändras. Hela syftet med subventioner och straffskatt är ju att våra inköp ska förändras. Eftersom det blir mycket dyrare att förorsaka stora utsläpp och samtidigt subventionerat att bli "miljöhjälte" så är ju tanken att vi ska sluta köpa de stora pestspridarna och istället gå över till elbilar och motsvarande. Och, gör vi (dvs ni - jag har inget körkort och alltså ingen bil) som det är tänkt så blir inkomsterna mindre och utgifterna mer. Är ni riktigt duktiga går det med minus för statskassan.

Men, så långt kan nog inte billobbyn tänka! Flyglobbyn fattar ju inte varför även flyget ska betala för sig så varför ska billobbyn fatta?

Inga kommentarer: