torsdag 29 september 2016

Ryssar, Sverigedumokrater och Humrar

» Rysskräcken och Sverigedumokraterna

Rysskräcken sitter djupt i det svenska sinnelaget. Det har jag kommenterat tidigare. Detta är inget som har med det aktuella styrelseskicket i Ryssland att göra, i Sverige har vi alltid haft skräck för vår stora granne österut. Det kvittar om det varit en enväldig tsar, en blodtörstig kommunist i Kreml eller en korrumperad maktgalen president som nu. Sverige är alltid hotat av Ryssland - tror man alltså.

Vi kan se detta på reaktionerna på "de ryska spionerna" inom den Sverigedumokratiska riksdagsgruppens tjänstemän. Sverigedumokrater som är rasister må vara olämpligt, men det är inget annat att vänta från Sverigedumokraterna. Sverigedumokrater som är nazistsympatisörer är ju mycket olämpligt, men som sagt, det är inget annat att vänta från Sverigedumokraterna. Men, Sverigedumokrater som kan misstänkas ha kopplingar till ryskt spionage? Det kan ju verkligen inte tillåtas. På mycket kort tid, bara ett par dagar, har två av Kent Ekeroths tjänstemän sagt upp sig / blivit uppsagda och slängts ut ur Riksdagshuset med omedelbar verkan. Vi kan till och med märka ett visst ifrågasättande av Kent Ekeroth själv. Slagsmål med stålrör - inga problem. Finansiering av nazistsajter - inga problem. Rasistiska uttalanden - inga problem. Men, nu verkar till och med Kent Ekeroth kanske sitta löst. Samröre med ryssvänliga - det kan inte gå för sig. SR, SVT och AB.

Annars är ju stödet för Ryssland i dag störst bland just extremhögern. Det är bland dessa grupper som Putin har sina främsta supportrar. Dagens Ryssland är ett korrumperat maskineri där demokratin hålls på sparlåga. Men, snacket om ett militärt hot är struntprat. Detta bottnar i den sedvanliga rysskräcken och att grupper ser en chans att få ut mer pengar till militären. Dessutom får man kanske äntligen in oss i NATO.

» Att ha för mycket pengar

Jag såg en notis på lite olika ställen i går om att årets första hummer hade sålts på auktion. En hummer på 9,6 hg såldes för 20.000 kronor. Den som har 20.000 kronor över för att köpa en hummer har helt uppenbart för mycket pengar. Jag blir stärkt i min övertygelse om att det finns underlag för att höja skatterna för de med stora slantar i plånboken eller på bankkontot.

Jag såg förresten att en del av det moderata budgetalternativet innehöll en höjning av matmomsen för att finansiera ytterliga skattesänkningar genom ökat jobbskatteavdrag. Dvs maten går upp och de som jobbar kompenseras med lägre skatt. Men pensionärer, sjuka, arbetslösa osv, det vill säga de grupper där maten är en extra stor andel av kostnaderna, dom får ingen kompensation för höjda matkostnader. I moderat filosofi gäller alltså som vanligt - Sätt åt dom som inte kan jobba! Hummern går upp lite i pris. Men dom som betalar 20.000 kan nog betala 21.000 också! Det kompenseras nog dessutom av sänkt skatt.

Inga kommentarer: