torsdag 22 september 2016

Djupa tyckerier

» Funderingar om inkomster

Med jämna mellanrum går olika yrkesgrupper ut i media och berättar om hur underbetalda dom är och berättar om hur flykten från yrket skapar stora problem för samhället och att detta beror på just de usla lönerna som just den aktuella yrkesgruppen har. Det kan röra sig om poliser, det kan vara barnmorskor, det kan vara lärare och det kan vara sjuksköterskor för att ta några aktuella exempel. Fast det är en sak jag reagerat på under en lång tid. När dom här grupperna går ut och beklagar sig över hur låga deras löner är, så är det mycket sällan som man redovisar just hur låga lönerna är! Något som ju faktiskt är intressant att veta för oss som troligtvis tjänar ännu mindre. Är deras krav berättigade, eller handlar det bara om ett inslag i löneförhandlingarna?

Pengar
Naturligtvis är det så att dessa krav ofta är berättigade. Det ÄR många grupper som är på tok för dåligt betalda. Där jag har full förståelse för att man inte vill jobba i yrket med tanke på den utbildning som krävs, de krav som ställs och detta ställt i relation till den lön som betalas ut. Men visst har det betydelse om jag ska ställa upp för polisers krav på höjda löner om en polis tjänar 25.000 i månaden i grundlön eller han tjänar 40.000 kronor. Samma sak med en barnmorska, tjänar hon 25.000 eller kanske 40.000? Tycker jag, som har en grundlön under 25.000, i dag att en polis som tjänar lika mycket är underbetald? Jo, det gör jag. Men om samme polis har 35.000 i grundlön, är det fortfarande polisernas löner som ska prioriteras? Kanske inte!

Därför blev jag väldigt förvånad när jag i en liten artikel med rubriken "Det lönar sig inte att bli sjuksköterska" såg redovisat genomsnittliga månadslöner för olika yrkesgrupper inom vården. Undersköterska 22.900, Leg sjuksköterska 29.400, Specialistsjuksköterska 31.700, Barnmorska 33.200 och Läkare 58.800. Jag utgår ifrån att de redovisade lönerna är medellön innan eventuellt OB osv. För visst har det betydelse för mig (som alltså har en månadslön under 25.000) att veta liknande siffror om jag ska kunna ta ställning till vilka grupper jag anser ska prioriteras. Vad tjänar en Polis? Vad tjänar en Lärare? Är det dom som ska prioriteras? Varför är grupper som kräver rejäla lönelyft, när dom sk argumentera för sin sak, så ofta restriktiva med att berätta om hur "låg" deras "låga" löner i själva verket är?

Girighet
Sedan finns det andra grupper som verkligen inte är snåla med sina ersättningar. SVT:s Uppdrag Granskning kunde i går berätta om hur företagsledare får generösa bonusar som tillägg till sina redan generösa löner bara för att veckan efter få sparken för att dom inte skött jobbet tillfredsställande. Men, hur kunde man då betala ut bonusar? Är inte en bonus som betalas ut något som ska betalas ut för att man skött arbetet bättre än förväntat? Företagsledarna har höga löner för att det ställs stora krav och stora förväntningar är ställda. Om det sedan går riktigt bra ska man kunna få en bonus som tillägg. Men, visar det sig, istället är det så att reglerna för bonusarna utformas på ett sätt som gör att det garanterat ska betalas ut en generös bonus som tillägg. Nyligen fick ju t.ex. Ericssons VD Hans Vestberg sparken. Han hade inte uppfyllt förväntningarna utan fick gå med omedelbar verkan. Förra året fick Hans Vestberg en bonus på 16 miljoner kronor som tillägg till grundlönen som samtidigt hade höjts från 12 till 14 miljoner. I dag kan vi läsa att Ericsson planerar att lägga ner all tillverkning i Sverige och säga upp kanske 3.000 anställda. För att ha försatt Ericsson i det läget fick alltså VD:n 16 miljoner i bonus! Uppdrag Granskning kunde samtidigt berätta att det här inte var något unikt de senaste åren. Generösa bonusar och veckan efter sparken. Det här är siffror vi också ska ha i åtanke när vi funderar över lönerna till sjuksköterskor, poliser eller lärare.

Sedan finns det ju dom som ska bevaka så att allt blir rätt men istället göder sig själv. I dagarna kunde vi läsa om den holländska konkurrenskommissionären Neelie Kroes (från det styrande högerliberala Folkpartiet för frihet och demokrati) som samtidigt som hon alltså var EU-kommissionär och t.ex. av den amerikanska affärstidningen Forbes för några år sedan utnämndes till en av de 100 mest inflytelserika kvinnorna var direktör för ett företag placerat i skatteflyktparadiset Bahamas. Något som hon höll tyst om i sina deklarationer. I dag försvarar hon skattesmitare som Apple som flyttar vinsterna till t.ex. Irland där man tecknat ett specialavtal som ger extremt låg skatt.

Tro inte heller att detta är något unikt. Giganterna Apple, Facebook, Amazon, Google och Linkedin omsatte i Sverige förra året 2,7 miljarder kronor. Sammanlagt betalade man 24 miljoner i skatt! Kreativiteten att flytta pengarna till länder där skatten är låg är mycket stor. Och man ger sig inte. Länder som Luxemburg och Irland (för att ta länder som är medlemmar i EU) har nästan fler brevlådor än innevånare. Lönsamma brevlådor. Men ingen vågar sig på dessa jättar. Vi ska komma ihåg att det är VÅRA pengar dom stjäl. När dom smiter från skatterna så är det vi andra som får betala in skatterna istället. Samtidigt som länder som Irland och Luxemburg inom EU och alla andra skattesmitaröar tacksamt tar emot någon procents skatt istället för ingenting. HÄR har vi de verkliga skurkarna.

Inga kommentarer: