tisdag 20 september 2016

Budgetdax

» Tänk så förvånad jag blev

I dag har finansminister Magdalena Andersson presenterat regeringens budgetförslag för nästa år. Jag har hunnit läsa lite kommentarer och lyssna på en del av debatten från Riksdagen. Jag måste erkänna att jag har blivit något förvånad över oppositionens reaktioner på budgeten. Reaktioner och kommentarer från representanter för Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern och Sverigedumokraterna har inte alls varit vad man kunde förvänta sig.

Dom har varit kritiska!

Eller för att utveckla det lite, dom har gnällt och tyckt att i princip allt är fel och att jorden är på väg att gå under. Tänk vad jag har blivit förvånad! Något förenklat så tycker alla de högerborgerliga representanterna att budgeten har för stort underskott beroende på för mycket skattehöjningar och snålhet med utgifterna till sådant som järnväg, polis och bidrag till de som inte behöver bidrag. Istället borde skatterna ha varit lägre samtidigt som subventionerna av livet för de som lever ett gott lov borde varit högre. Dessutom borde budgeten ha uppvisat ett överskott. Sverigedumokraterna tycker till min stora förvåning att invandring och flyktingar kostar för mycket. Tänk att politiker kan förvåna på det viset!

Vi kan också notera att man från borgerligt håll tycker att Sverige borde avvika mer från vad andra länder gör. Så är ju t.ex. tankarna på en begränsning av möjligheterna för kommersiella vinstmaximerande skolföretag ett fruktansvärt socialistiskt maktmissbruk. Vad man från borgerligt håll glömmer att berätta är att det svenska friskolesystemet är extremt i en internationell jämförelse. Det är t.ex. bara två länder i hela världen som tillåter vinstdrivande företag att driva skolor som finansieras med skattepengar. Det andra landet är Chile där diktatorn Augusto Pinochet införde reglerna på order av högerekonomen Milton Friedman. Chile är på väg att avskaffa systemet just nu. Sedan återstår bara Sverige.

Ett annat område där vi är ganska unika är det faktum att vi nästan är det enda EU-land som inte har någon form av Förmögenhetsskatt / Arvsskatt / Fastighetsskatt. Jag är övertygade om att borgerliga politiker skulle hotat med världens undergång om det kommit ett förslag på något sådant.

Ett tredje område är det fruktansvärda ingreppet i företagsvärldens rätt att göra som dom vill som förslaget om en lagstadgad könsfördelning i börsföretagens styrelser skulle bli. Vad de borgerliga politikerna som hotar med den fria företagsvärldens undergång glömmer att berätta att sådana regler finns i många EU-länder, som Tyskland, Frankrike osv.

Se till att skatterna betalas av de som har råd att betala skatter och att de som inte har råd med ett drägligt liv får tillgång till olika former av stöd så att deras liv blir drägligare. Låt de som har råd betala för välfärden och samhällsskyddet.

Jag har dock missat det borgerliga gnället över en utgiftshöjning i budgeten. Anslaget till Kungahuset höjs! Har ni missat den kostnadsökningen?

Inga kommentarer: