onsdag 28 september 2016

Skolfunderingar

» Stoppa börsklipparna i skolan

För några dagar sedan fick läraren Per Kedland rejält med publicitet efter sin artikel där han deklarerade att han nu gav upp och slutade som lärare: - "Jag är läraren som har gett upp" skrev han bland annat. Han tyckte att eleverna av i dag var ointresserade och bara störde. Mer disciplin verkade han tycka skulle gälla. Eftersom det inte gick ditåt gav han nu upp efter 30 år och slutade. Men han har fått en hel del svar. - "Jag är läraren som inte har gett upp" skriver t.ex. gymnasieläraren Fredrik Adolphson. - "Jobbet som lärare i dag är roligare, intressantare och mer utmanande än när jag började" skriver han bland annat. Det finns mycket tänkvärt både i vad Per skriver och vad Fredrik skriver. I nästa debattartikel, i dag, skriver läraren Göran Drougge och drar en hel del mycket viktiga slutsatser under rubriken: - "Svårare att ställa krav på elever som blivit kunder". Han konstaterar att Sverige har världens mest marknadsliberala skola. I Sverige har undervisning blivit en investeringsbransch för riskkapitalister som vill tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt. Sverige är ensamma i hela världen som låter börsnoterade kommersiella företag i vinstsyfte driva skolor som finansieras av skattepengar. Vi var två länder tidigare, men Chile, som inspirerade av ekonomen Milton Friedman, under Angusto Pinochet också införde den extrema marknadsliberala skolan har nu dragit slutsatsen att det är inte bra för skolan så man avskaffar nu systemet. Inga andra länder har infört denna extrema vinstmaximerande marknadsliberala skola. Det finns kanske skäl?

skolan
Genom att spara på kostnader (de kommersiella friskolorna har generellt lägre löner till lärarna och fler elever per utbildad lärare). Dessutom i allmänhet ett urval av elever som skapar minst problem. Det har också visat sig att man ger högre betyg utan att för den skull ha bättre resultat på Nationella prov. Till och med Expressens ledarredaktion inser problemen som våra borgerliga marknadsliberala politiker vägrar se i sin inskränkthet. När pengarna får styra blir effekterna inte alltid de bästa.

Per Kedland tar upp disciplinproblem i skolan. Jag vet inte vad det är han vill tillbaka till. Jag brukar ta som exempel min egen tid i grundskolan. Under hela min tid i skolan hände det två gånger att en lärare skrev en "Anmärkning" på mig. En "Anmärkning" som överlämnades till min klassföreståndare för att, som det väl var tänkt, han skulle lämna vidare till mina föräldrar för underskrift så att dom var medvetna om mina förseelser. Nu hade jag "tur" och hade en klassföreståndare som hade andra tankar i dom här frågorna. När han såg anledningen till "Anmärkningen" skrattade han högt inför hela klassen varefter han demonstrativt rev sönder hela lappen och slängde i papperskorgen. Detta hände i Högstadiet i klass 7 eller 8. Vad jag fick "Anmärkning" för?

Skolan
1/ På en rast satte jag mig på en bänk som var reserverad för lärare. Det fanns på skolgården ett antal bänkar för att sitta och vila på. Av dessa hade två ryggstöd i motsats till övriga. Dessa båda bänkar var reserverade för lärare att sitta på. Där satte vi oss några killar eftersom det var fullt på de andra bänkarna i närheten. Detta resulterade i att läraren Herr A kom rusande och skrev en "Anmärkning".

2/ För att ha gått i fel riktning i en enkelriktad korridor. På väg till matsalen gick vi igenom en korridor som var enkelriktad, detta eftersom regnet öste ner utanför. Alternativet var att gå ut om och bli dyngsura. Vi hann halvvägs genom korridoren när svängdörrarna i ena änden smällde till och läraren Fru A kom springande. Så blev det en "Anmärkning".

Undrar om det är den här typen av disciplin som Per Kedland är ute efter? För övrigt har han rätt i en sak. Problemet med mobiltelefoner. Jag tycker det vore helt rätt att mobiltelefoner ska lämnas in under lektionstid. För övrigt vågade jag nog inte uppföra mig allt för illa i skolan. Under många år av min skoltid var min mamma ordförande i Skolstyrelsen här i Åstorp och under åren på Högstadieskolan arbetade min mamma i skolbespisningen. Alltså uppförde man sig... För övrigt hamnade jag under en mandatperiod ett antal år senare själv i Skolstyrelsen. Detta var i början av 1980-talet just när skolpolitikern Gösta Brodin här i Åstorp var ordförande i Skolstyrelsen och retade total gallfeber som allra mest på den svenska lärarkåren. Det var en intensiv tid i Skolstyrelsen kan jag berätta.

Hur som helst tänker jag på den s.k. disciplinen i skolan på den här tiden varje gång jag i dag möter lärarparet Herr och Fru A som ju sedan många år är pensionerade. Disciplin har sina fördelar, men det har också självständigt tänkande. Men den typen av disciplin är bara till skada, och om det är till den tiden Per Kedland vill tillbaka så är det nog bara bra att han slutar. Jag håller nog mer med Fredrik Adolphson och Göran Drougge. Sätt stopp för de börsnoterade vinstmaximerande skolkoncernerna. Det finns skäl till varför inga andra länder infört dumheterna. Vi hade under en period en sådan skola i Åstorp också. Men det var inte tillräckligt med vinst så dom lade ner med några månaders varsel och lämnade eleverna i sticket.

Inga kommentarer: