torsdag 29 januari 2015

Jan Björkkludd under analys

Jan Björklund
» Jan Björklund fortsätter trampa i klaveret: Jan Björklunds panikartade utspel om hårdare krav på flyktingar fortsätter att diskuteras. Som Daniel Swedin i Aftonbladet konstaterar så lyssnar Jan Björklund inte på klokt folk. Det är uppenbart att han inte heller lyssnar på sina egna partimedlemmar i sin iver att locka till sig väljare från Sverigedemokraterna för att rädda kvar partiet i Riksdagen och på så sätt rädda sitt eget jobb. Men, det är uppenbart att den interna kritiken är mycket känslig. I går ville SVT:s Aktuellt ordna en debatt mellan Jan Björklund och en av kritikerna inom Folkpartiet, Frida Johansson Metso. Men, det ville inte Jan Björklund acceptera. Nu blev det istället det ytterst komiska upplägget där de båda stod vid två olika bord i olika hörnor av studion och separat svarade på frågor. Visst är Jan Björklund en stor komiker, kanske till och med ännu större komiker än hans moderata kollegas make. För det är väl en parodi på partiledare och riksdagsledamot han skildrar i sitt arbete nu? Att Jan Björklunds krav strider mot vad EU-Domstolen sagt skiter väl EU-fanatikern Jan Björkkludd i! Bland de nya kraven från den f.d. Majoren Jan Björklund är kraven på språktest. Med anledning av detta har jag två frågor som jag vill ställa Folkpartiet. Innebär detta är min yngsta son, som är autistisk och inte har något talspråk, riskerar att förlora sitt svenska medborgarskap? Han skulle ju inte klara ett språktest! Min andra fråga handlar om flyktingar jag träffar i mitt jobb och som ska utvisas eftersom dom inte har fått asyl eller befunnit sig i Sverige illegalt på annat sätt. Flera av dessa har hunnit vara några år i Sverige och lärt sig en hel del svenska. Skulle dom då få stanna om dom genomförde det där språktestet? Lite konsekvens kan man väl begära!

Republikanska Föreningen
» Hovet beskyddar: SVT-reportern Rolf Fredrikssons fråga till Victoria Bernadotte i samband med minneshögtiden av Förintelsen fortsätter att skapa debatt. Fast den har också börjat handla om Hovets försök att lägga sig i medias arbete. Rolf Fredriksson ställde ju en fråga om Victorias anförvanter, där ju morfar Walther Sommerlath var aktiv nazist samtidigt som Folke Bernadotte ju gjorde stora insatser för att rädda judar från Nazityskland. Fast i debatten har det i stort sett bara handlat om Walter Sommerlath. På många håll nämns inte ens att Folke Bernadotte också togs upp. Jag tyckte det var en bra fråga. Som jag skrev i går så är det ju ett alldeles utmärkt tillfälle att klargöra att vi faktiskt inte har personligt ansvar för vad våra anförvanter har gjort. Varken positivt eller negativt. Däremot kan man passa på att ta avstånd från vad som hänt och peka på att det därför är viktigt att vi alla tar ett personligt ansvar för vad vi gör, vad vi minns och vad vi för vidare. Men debatten har till största delen handlat om att man ska inte ställa frågor till Kungligheter som kan tolkas som kritiska - vilket jag inte tyckte frågan var. Men det har också kommit att handla om Hovets vilja att lägga sig i. Hovets officiella reaktioner verkar tyda på att dom tror att Victoria Bernadette är en bortkommen tös utan någon initiativförmåga eller förmåga att svara på frågor. Dom nedvärderar helt klart hennes kompetens. Hon är den som ska ta över tronen en dag, och då måste hon vara förmögen att uppträda offentligt utan daddor som fixar allt för henne. Är hon inte kapabel till detta, så ska hon klart deklarera att hon inte vill ta över någon "tron". Läs om debatten här, här och här. Och gå sedan med i Republikanska Föreningen.

Plugga på
» Mer beröm till Centern: I går gav jag ju beröm till Centern för att man gör klart att man inte står bakom den nya "Kravpolitik" inom Flyktingmottagandet som Kristdemokraterna och nu även Folkpartiet har gett utlopp för. Mer om Folkpartiledaren Jan Björklunds klavertramp i den frågan på annat håll i dag. Det börjar däremot kännas lite kymigt att ge beröm åt Centern på det här viset. Men det är faktiskt dags i dag igen. Jag ser nämligen att både Centern, och i viss mån Kristdemokraterna, nu klargör att dom egentligen inte står bakom Skoltalibanen Jan Björklunds krav på betyg ännu tidigare i skolan. Men, man har "tvingats" acceptera kraven för att hålla ihop Högeralliansen. Forskare, expertis, lärarorganisationer osv är alla kritiska till Jan Björklunds krav. Den forskning som finns visar snarare att tidigare betyg drabbar lågpresterande som får ännu sämre resultat, och detta utan att andra får bättre resultat. Men Skoltalibanen Jan Björklund ger sig inte utan har för avsikt att tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna, och med "påtvingat" stöd från Centern och Kristdemokraterna, driva igenom ännu tidigare betyg från åk 4. Detta innan den helt nyligen införda reformen med betyg från åk 6 hunnit utvärderas. Byt ut Jan Björklund, han är ansvarslös!

» Farväl Göran: Det var inte så många dagar sedan som jag var villig att slå vad om att Jan Björklund skulle bli nästa partiledare till att lämna in handduken inom de seriösa partierna (jag räknar alltså inte Sverigedumokraterna). Och så går Göran Hägglund och meddelar att han avgår! Varför gör du mig detta? Här har jag gått omkring och inbillat mig att jag har en fantastisk förmåga att analysera det politiska livet, och så tar jag helt fel. Är det verkligen inte dags nu Jan? När ska du inse att det är din tur?

Inga kommentarer: