fredag 16 januari 2015

Om att överreagera

Skapa fred
» Israels överreaktion: I går konstaterade jag att den israeliska överreaktionen på Sveriges beslut att erkänna Palestina nog främst skadar Israel själva. I stort sett alla världens stater har redan erkänt Palestina. Återstår gör främst Västeuropa, Nordamerika och Australien. Och det svenska beslutet att erkänna Palestina har till syfte att få till stånd en utveckling där det dels blir fart på en utveckling mot en fredlig samexistens i Mellanöstern och dels en utveckling där fler EU-länder följer efter med erkännanden. Och det som hänt är att ett stort antal parlament inom EU uppmanat sina regeringar att följa det svenska exemplet. Och även EU centralt har gjort liknande uttalanden. Och detta är naturligtvis det som känns som ett hot för den nuvarande högerextrema regeringen i Israel. Jag har i dag snabbt hittat tre ledande svenska tidningar som på ledarplats kommenterar det israeliska beslutet att vägra att officiellt ta emot Sveriges utrikesminister Margot Wallström vid ett besök i Israel. Svenska Dagbladet sätter som rubrik En turist i verkligheten om Margot Wallström. Men av de tre tidningar jag hittat är man faktiskt ensamma om att kritisera Margot Wallström. I Helsingborgs Dagblad sätter man rubriken Beslut värt en inställd Israelresa och konstaterar att Sverige inte har något att be Israel om ursäkt för. Israel har ju förklarat att förutsättningen för att förbättre de diplomatiska relationerna mellan Israel och Sverige är att Sverige antingen ber om ursäkt eller att Sverige får en ny regering. Nu är det nog snarast så att Israel är på väg att få en ny regering. Det ska ju bli nyval i landet. Och förhoppningsvis blir resultatet en regering som inte är lika högerextrem som den nuvarande utan inser att Israels framtid ligger i att leva i fred med sina grannar. Inte att utplåna sina grannar. Den tredje tidningen, Aftonbladet, sätter som rubrik Israel behöver nog chilla lite. Det blev alltså 2-1 för Margot Wallström mot Avigdor Lieberman. Det måste kännas kymigt för en tidning som Svenska Dagbladet att stå på en högerextremist med korruptionsmisstankar som Avigdor Liebermans sida! För övrigt har jag tillskrivit Folkpartiet officiellt för att få en förklaring till hur, som Jan Björklund hävdar, men ensidigt tar ställning för en part (Palestina) om man erkänner både Israel och Palestina. Men är neutrala om man bara erkänner Israel. Men något svar har inte kommit! Man kan väl inte förklara det?

Dagens ETC
» Högervridningen av pressen: Det är inte så länge sedan som Helsingborgs Dagblad (med NST och LP) tog ett steg åt höger på ledarsidan. HD/NST/LP är Sveriges största morgontidning utanför Stockholm - Göteborg - Malmö. Men nyligen köpte Bonnier, via Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och då bytte tidningen också politisk färg. Från att ha varit "oberoende" är man nu en Högeralliansmegafon. I mångt och mycket har tidningen förvandlats till att bli en Sydsvenskan med andra lokalsidor. Nu ser jag att i Göteborg har det blivit lite upprörtGöteborgs-Posten. Tidningen som kallar sig "Socialliberal" har plötsligt anställt en ledarskribent som kommer från moderata Svenska Dagbladet och som främst är "Marknadsliberal". Och DET kan vara en stor skillnad. Dvs ännu en tidning som tar ett steg åt höger. Därför kan det vara glädjande att notera att Dagens ETC nu fyllt ett år som dagstidning (dvs måndag-fredag). Ett spännande inslag i den svenska pressvärlden som kan rekommenderas. Ta en prenumeration!

» Humorn vinner alltid: Bästa sättet att bekämpa det onda är att göra sig lustig över den. Alltså kanske ännu ett terroristskämt passar:

- Vilken vara säljer bäst i al-Qaidas matbutik?

- Hjärntvättmedel.

E-post
» Bedragare del 86: Tänk vad hyggligt att dom kollar storleken på mitt e-postutrymme. Fast dom säger inte vilken e-post? Hur som helst är dessa Google-översättningar alltid lika komiska att läsa.

Detta är den helpdesk program som kontrollerar regelbundet storleken på din e-postutrymme sänder denna information. Programmet körs för att säkerställa din inkorg inte blir för stor, vilket gör att du från att ta emot eller skicka ny e-post. Eftersom detta meddelande skickas, du räddade 2.5 gigabyte (GB) eller mer i din inkorg. Vi håller på att uppgradera vår databas och e-postcentralen. Vi återställer all e-post till mer utrymme för nya e-postlagring att skapa.

För att uppgradera din brevlåda: http://upgradeyourweb.honor.es/logg.html

Tack, och ber om ursäkt för besväret.
Help Desk

I mejlet finns också en lång text på holländska. Men där står något helt annat. Och länken leder till någon annan plats. Vad är dom ute efter? Hur som helst kommer mejlet från en Gerard Den Otter med e-post i Nederländerna. Det blir papperskorgen nästa.

Inga kommentarer: