fredag 8 augusti 2014

Se upp för ryssen

Vi måste akta oss för den ryska björnen
» Nej tack Ryssland: I samband med den stora skogsbranden i Västmanland visar det sig nu att även kommunisterna i Ryssland erbjudit sig att skicka ett brandsläckningsflygplan för att hjälpa till. Lyckligtvis tackade de framsynta svenska myndigheterna Nej till erbjudandet. Dom insåg att orsaken till att detta plan uppges ha en ännu större kapacitet än de spanska och italienska plan som vi tackade Ja till är att planet naturligtvis är utrustat med mycket avancerad spionutrustning. Avsikten med det ryska erbjudandet var naturligtvis att man vill få en möjlighet till avancerat spionage på svenska militära installationer i närheten av brandområdet. Troligtvis hade ryssarna också utnyttjat möjligheten att landsätta professionella terroristförband med syfte att sabotera hela den svenska Räddningstjänsten som en förberedelse för en invasion som är planerad till att genomföras inom kort. Ryssar har man aldrig kunnat lita på. Och det enda sättet att behandla dom är att hålla dom kort. Ända sedan Sverige senaste var i krig med Ryssland (det var 1788-1790 när Gustav III attackerade Ryssland för att frita det ryska folket) har vi varit fullt medvetna om att ryssar kan man aldrig lita på. Så tack svenska myndigheter för att ni insåg den ryska baktanken med att erbjuda hjälp med brandbekämpning. Sådant klarar vi bäst själva! Det finns även uppgifter om att man från rysk sida hade planerat att bomba med bensin istället för vatten för att ytterligare förstöra den unika svenska skogsnäringen.

» Om att lära av misstagen: Katastrofbranden i Västmanland kommer att få konsekvenser. Inte bara för skogsnäringen i området och för boende i området. För naturligtvis finns det mycket att lära av vad som gick fel och vad som gick rätt. Vilka resurser vi har och vilka resurser som vi saknar. Det har t.ex. ifrågasatts varför det varningssystem med SMS-meddelande som finns beslutat om ännu inte kommit igång. Varför har Sverige inte tillgång till brandsläckningsflygplan? Hur fungerade samordningen av resurser? Vilken stöd och vilken hjälp fick de drabbade av kommunen med att t.ex. ordna nytt boende sedan man tvingats utrymma sina hem? Det finns mycket att lära, av denna katastrof precis som andra katastrofer. Men det är naturligtvis viktigt att inte göra partipolitik av katastrofen. Och det känns skönt att både Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt gått ut med det självklara att det inte är läge att göra partipolitik av det hela. Att katastrofen inte får användas för att ta politiska poänger. Och här har vi ju verkligen lärt oss något sedan senast Sverige drabbades av en fruktansvärd katastrof, Tsunamin i Thailand 2004. Där mer än 500 svenskar förlorade livet. Och det tog inte många dagar förrän det då stod klart att hela katastrofen var statsminister Göran Perssons fel. Då utnyttjades katastrofen i klart politiska syften. Och det känns alltså skönt att så inte är fallet denna gången. T.ex. ska statsminister Fredrik Reinfeldt ha all heder av att han inte omedelbart rusade till katastrofområdet för att informera sig och alltså ta resurser i anspråk som kunde användas till viktigare saker. Som Lena Hennel i Svenska Dagbladet påpekar. T.o.m. Knugen var snabbare till området än vad statsminister var. Men han har ju inget annat att göra än att åka runt och visa upp sig och vinka. Statsminister Fredrik Reinfeldt har mycket viktigare saker att ta tag i. Som att t.ex. hans Allianskollegor så här i valrörelsen inledning är på väg att helt sabotera hela valstrategin som ju går ut på att Högerallianspartierna alla tycker samma i alla frågor så väljarna vet precis vad som ska hände, i motsats till den Rödgröna röran. Och så går Centerpartiet ut och kräver sänkta skatter när Anders Borg lovat att det inte ska ske. Folkpartiet går ut och kräver fler pappadagar i föräldraförsäkringen och NATO-medlemskap samtidigt som Kristdemokraterna tycker tvärtom i Föräldraförsäkringen och Fredrik Reinfeldt lovat att det inte är aktuellt med något NATO nu. Att dom inte kan lyda! Han måste få sina lydpartier att göra just det, Lyda! Och inte komma med egna utspel som inte är godkända av Fredrik och Anders. Läs t.ex. Aftonbladet.

» Vi kan känna oss trygga: Förra torsdagen skrev jag om hur ett amerikanskt spionplan flugit rakt över Gotland innan svenskt flyg tvingade planet att flyga tillbaka ut över internationellt luftrum igen. Och det framkom då att det var en ren felsägning från ansvariga på utrikesdepartementet som avslöjade att det var ett amerikanska flygplan och inte ett ryskt som väl nästan alla trodde när det först avslöjades. Nu har det avslöjats att bara några dagar senare flög två utländska stridsflygplan in över svenskt luftrum. Den här gången avslöjades dock inte nationaliteten av misstag. Eftersom svensk utrikespolitik förs av Carl Bildt via hans Twitter- och Bloggflöde så var det här som den officiella förklaringen kom. - "Planen var från Polen och det var av allt att döma ett rent misstag. Ingenting att göra sak av". Och det känns ju skönt att veta att vi inte behöver oroa oss. Det var bara polacker och inte ryssar. Polackerna gör det bara av misstag, aldrig medvetet. Ryssar gör det alltid medvetet, aldrig av misstag. Bra Calle. Det känns skönt med en utrikesminister som sköter sitt jobb. Dagens Nyheter och Dagens Nyheter.

Inga kommentarer: