torsdag 6 mars 2014

Vem kan man lita på?

Låt kriget rosta bort
Satsa på fred istället: Det finns fortfarande några som försöker stå med båda fötterna på jorden när den värsta rysskräcken slår till. I Aftonbladet skriver Martin Aagård och poängterar fascistoida nazisters inflytande i det "nya" Ukraina. Något som stora grupper "rysshatare" inte vill se eftersom alla som är fiender till Ryssland måste vara våra vänner. Men rent allmänt fortsätter krigshetsen och rysskräcken att frodas överallt. Aftonbladet berättar också om en "kyrkogård" för gamla rostiga stridsvagnar från det forna Sovjetunionen som står och rostar bort i Ukraina. Själv tycker jag det är positivt att 100-tals stridsvagnar står och rostar bort istället för att användas för att förstöra och döda. Men det verkar inte Aftonbladets reporter tycka. Gläd er istället!

Vem kan man lita på: I dag presenterades årets Förtroendebarometer, som görs av Göteborgs Universitet. Denna mäter svenskarnas förtroende för olika aktörer. Och det är naturligtvis spännande läsning för en statistiknörd som er bloggare. Som vanligt hittar vi Public Service i toppen. SR i toppen och SVT på andra plats. SVT och SR är naturligtvis stolta, och det ska dom också vara. Övriga i toppen är Universitet/Högskolor, Systembolaget, IKEA, Volvo och Amnesty. I den absoluta botten hittar vi Twitter, Expressen, Sverigedemokraterna, Arbetsförmedlingen, Kristdemokraterna, Centern, Aftonbladet, TV3, Migrationsverket och Facebook. De stora vinnarna från förra året är H&M, SAS, Telia Sonera och Röda Korset. Medan de stora förlorarna är Sjukvården, Regeringen och Moderaterna. En intressant vinnare under en följd av år är Facket som nu passerat t.ex. Kungahuset, Svenska Kyrkan och Moderaterna, som istället har en nedåtgående trend under en följd av år. 2010 ledde M över S med 55% mot 32% mätt i förtroende. I dag har Socialdemokraterna passerat och ligger på 36% mot Moderaternas 33%. Vi kan också notera att Miljöpartiet (32%) och Vänsterpartiet (22%) numera ligger högre än alla Moderaternas stödpartier där Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Centern ligger tillsammans rejält i botten med bara 11-12%. Det här är spännande tabeller och diagram som en nörd som jag kan sitta och njuta av i timmar.

Framsteg i Moderat kriminalpolitik: Alla är värda en ny chans, även grova brottslingar kan återetableras. Förhoppningsvis resonerar man så inom Moderaterna sedan en man som sitter inburad sedan ett år tillbaka nu blivit invald i Lerums Kommunfullmäktige för Moderaterna. Mannen är dömd till 4½ års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Nu har den något kriminella moderaten en bra tid kvar på sin dom så han hinner väl aldrig utnyttja sin plats i kommunfullmäktige. Eller han kan kanske få permission? Hur som helst tvivlar jag på att han sätts upp på Moderaternas nya kommunfullmäktigelista så problemet är ju faktiskt löst för Moderaterna i Lerum helt automatiskt efter nästa val.

Mer om den svenska dopningskandalen: I dag berättar Aftonbladet om hur NHL hotade och tvingade Tre Kronor att lägga all skuld för avslöjandet av Nicklas Bäckströms dopning på IOK. Om inte Tre kronor gick till våldsamt angrepp så skulle NHL se till så att det inte blev några NHL-spelare i Tre Kronor i fortsättningen. Att Nicklas Bäckström knaprat dopingklassad medicin som är indragen i Europa men mycket vanlig bland hockeyspelare i NHL var inte skandalen. Skandalen var att IOK inte gillade det hela. Återigen står det klart att den stora skandalen var Tre Kronors reaktion. Och nu har vi förklaringen! Fast NHL dementerar förstås. Mitt förtroende för NHL har inte ökat. Minska kan det knappt.

För övrigt undrar jag om det inte är dags för Calle Str... f'låt Bildt att sluta leka diplomat och utrikesminister. Tycker han det är kul att resa runt i världen och Twittra och Blogga klokheter så kan han göra det på egen hand, men inte för mina skattepengar. Han har väl tjänat tillräckligt med slantar på rysk gas och olja så han kan ha råd med detta ändå? Annars får han väl leva på sin pension. Fast han kanske inte gillar att han ju då kommer att straffbeskattas som alla andra pensionärer? Byt ut Carl Bildt! För övrigt har jag aldrig fått någon klarhet i frågan om ifall Calles Twittrande och Bloggande är Sveriges officiella ståndpunkt eller bara Calles privata funderingar?

Inga kommentarer: